Проф. Киров: Ще има безплодни спорове къде да заседава парламента

По традиция най-голямата парламентарна група излъчва председател
14 апр 2021 15:55, Петя Славова
22

Представители на парламентарните сили, избрани при последните избори решиха първото заседание на 45-ия парламент да се проведе в старата сграда.

"Става въпрос за една историческа приемственост и е хубаво откриването на пленарните сесии или по други тържествени поводи заседанията да се провеждат в историческата сграда на парламента, но на мен ми се струва, че тук ще се отиде до едни безплодни спорове за това къде да заседава изобщо парламентът, тъй като в момента имаме две пленарни зали". Това каза пред БНТ преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров коментира, че това решение е хубаво, но прогнозира спорове по въпроса къде да заседава по принцип парламентът.

По думите му, е задължително утре да се избере председател, тъй като ролята на най-възрастния народен представител е да открие първото тържествено заседание, да ръководи полагането на клетва и да ръководи процедурата по избирането на председател на Народното събрание.

Народните представители, които са болни и под карантина, може да участват дистанционно в полагането на клетва, но за тази цел на първото заседание Народното събрание трябва да приеме специално решение, което да продължи действието на решението от предходното Народно събрание. А впоследствие те ще подпишат и клетвен лист, както и останалите депутати, които ще бъдат в залата на парламента.

Още по темата

Другият вариант, според професора, е да положат клетва по-късно. "Но ако те не положат клетва на това първо заседание, все пак става въпрос за значителен брой народни представители, това би могло да повлияе върху вземането на отговорното решение за избиране на председател на Народното събрание, практически тези хора ще бъдат лишени от възможността да гласуват на първото заседание за избор на ръководство на парламента", обясни той.

По традиция най-голямата парламентарна група излъчва председател, но има случаи и казуси в миналото, когато председателят на парламента се излъчва от други парламентарни групи в зависимост от това какво мнозинство ще се постигне и какво разбирателство в очерталите се парламентарни групи.

"Най-вероятно ще се спази традицията и всички партии и коалиции, които са преминали бариерата от 4%, ще формират самостоятелни парламентарни групи, разбира се, трябва да бъде продължено действието на парламентарния правилник на 44-ото Народно събрание. Надали 45-ият парламент още на първото си заседание ще приеме свой собствен правилник", коментира проф. Киров.

Преди консултациите на президента, първо, трябва да се формират парламентарните групи, и на второ място, действащото правителство трябва да подаде оставка формално пред Народното събрание. Едва тогава се пристъпва към процедурата за формиране на ново правителство и могат да започнат незабавно консултациите на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Конституцията не е дефинирано какво е парламентарна група, но те се изполват в нея като понятие при възлагането на мандат за съставяне на правителство. Правилникът на парламента не може да отмени Конституцията, както на практика става според правилника наложен от ГЕРБ.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев им пречи, но не могат да го мръднат. Като изтече мандатът на Радев и веднага ще го обвинят за държавна измяна. Божков избяга, но Радев е тук. Тя затова и Деса се разболя. Вдига юмрука Радев, ама...от страх. Той знае какви ги е вършил.
16
1
 
8
 
! Отговори
Детинщини преди 3 години
Детски пазарлъци. Несериозна работа. Първото заседание да е в старото НС- да хубаво е там да е клетвата, но след това защо да не е в новата зала. Дребнотемие. Такива ще са и действията им. Не Слави, мая, Божков ще определят бъдещето, а негово величество- ВИРУСЪТ. Като ги изпонатръшка тези къдкудякащи тогава ще ги видим, кой кой е. Сега ще си играят на "По-по-най". Смехории
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Издъниха се с тези въртели за сградата където ще заседават
14
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има си сграда НС и там трябва да заседава. Партииния дом им хареса на новите комунисти защото се крият от нарадната любов, крия и скъпите си коли в подземните гаражи на ЦК на БКП. Уж бяха срещу това а сега ревът за този Партиен дом.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави ще го замества Иван Атанасов-Ванката
12
1
 
9
 
! Отговори
ИТН преди 3 години
Слави Трифонов може на клетвата да го замести Николаос, надявам се че има българско гражданство
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мам*** ви и 240 оли*** не мойти са намести а? А върбина на гърбина.зруди гадни цял ден примък отмък, ту му млчкото горещо ту пък другу нещу.
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а Румбата фигурант, щом му изтече мандата ще бъде задържан и вкаран в ареста и ще чака там Черепа
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия 240 тулупа май хич не ги интересува народа
8
2
 
13
 
! Отговори
Предлагам преди 3 години
В театър ''Сълза и смях'', или в студиото на БТВ !
7
1
 
16
 
! Отговори
до всички ПРОТЕСТЪРИ преди 3 години
в затвора се вкарва човек само при доказани престъпления и със съдебно решение, което трябва да мине всички инстанции, а вие ще отидете в Карлуково още сега щом дойдат санитарите
6
1
 
11
 
! Отговори
А преди 3 години
Може и на Шипка !
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо балет Магаданс да открие заседанието и тогаз
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първото заседание не знам къде точно ще бъде ,но второто ще е в ЦСЗ и в Сливенския....
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам, парламента да заседава в двора на Старозагорския затвор за да имат едно наум какво ще стане ако сгазят лука
2
5
 
14
 
! Отговори
Последния софиянец преди 3 години
Почна се ! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като преименуват всички руски обекти около старата сграда на нещо българско и като премахнем статуята на Цар Поробител пред нея, може и да се върнат там.Иначе НЕ!