Комисия Ревизия ще проверява харчовете на властта за 10 години назад

Мая Манолова я поиска и я оглави
Обновена: 16 апр 2021 16:28 | 16 апр 2021 16:00, Камелия Цветанова
339
Комисия Ревизия ще проверява харчовете на властта за 10 години назад
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Народното събрание прие проект на решение за създаването на Временна комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години.

Проекторешението за създаването на комисията бе гласувано с 214 гласа "за".

Още по темата

Първоначалният проект на решение предвиждаше създаването на Временна комисия по ревизията при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните четири години. Вносител на това предложение бе ПГ "Изправи се!Мутри вън!".
От името на вносителя Мая Манолова настоя, че отговорът на въпроса как са разходвани средствата, събрани от данъците на българските граждани, касае върховенството на правото и репутацията на България като най-корумпирана държава в ЕС. Ще покажем с тази комисия ценоразписа на скъпата клиентела на властта, заяви Манолова, цитирана от БТА.

В хода на дискусията Йордан Цонев направи редакционно предложение, комисията да направи проверка, а не ревизия, тъй като парламентът няма такива правомощия. Депутатите приеха и друга редакционна поправка, направена от Цонев, от обхвата на проверка да бъдат изключени пенсионните дружества и тяхното състояние, тъй като въпросните дружества вече са били подложени на стрес тестове от страна на европейските институции и освен това представляват частна собственост.

По предложение на Румен Христов от ПГ "ГЕРБ - СДС" депутатите приеха вместо последните четири години комисията да направи такава за последните десет години.

Депутатите отхвърлиха предложението, направено от председателя на ПГ "БСП за България" Корнелия Ниноваq до избирането на нов Министерски съве, парламентът да наложи мораториум върху отдаването на концесии, продажба на държавни и общински болници и назначение в държавната администрация, регулаторните органи и предприятията с над 50 процента държавно участие.

Нинова заяви, че е готова да внесе въпросното предложение като отделно проекторешение, което да бъде обсъдено следващата седмица в пленарна зала. От парламентарните групи на ДПС и "Демократична България" посочиха, че е добре въпросът с мораториума да бъде в отделно проекторешение.

Мая Манолова /"Изправи се! Мутри вън!"/ оглави временната комисия по проверка при разходването на средства от Министерския съвет и дружествата с повече от 50 на сто държавно участие за последните десет години. Заместник-председател стана Георги Георгиев от "Има такъв народ".

Манолова беше избрана със 147 гласа "за" и 1 "въздържал се".

От ГЕРБ поискаха разделно гласуване на председателя и на състава на комисията.

Съставът на комисията беше одобрен с 217 гласа "за". За членове бяха избрани: от ГЕРБ-СДС - Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков, от "Има такъв народ" - Иван Хиновски и Пламен Абровски, от "БСП за България" - Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев; от ДПС - Йордан Цонев, Сергей Кичиков и Адлен Шевкед; от "Демократична България" - Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков; от "Изправи се!Мутри вън!" - Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
7
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ И НА НАРОДНИ ПАРИ! АКО ИМАТ ВРЕМЕ!!!!
226
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тролчета от ГЕРБ и ВМРО свърши се с вас. Скоро и вас ще преследват . Вашите агенции ще бъдат проверени. Чрез вашите агенции се перат яко пари,както и се изплащат не регламентирани хонорари в плик.И за вас има място в затвора ,заедно с вашите шефове.
225
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакъв там полуграмотен репортер от 7/8 който незнайно как е попаднал в парламента побърза да се изкаже против коремния хирург. Но от друга страна сега като нямало НОЩ било саботаж!?!
224
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен-236Освен, че си и неграмотен, но ако имаш желание, провери как се извършва ревизия, и то за 10 г. назад !
223
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано да хванат престъпниците и да ги вкарат в затвора,без значение от коя партия са. За мен ГЕРБ и ВМРО имат най-много провинения.
222
5
 
9
 
! Отговори
Ревизия след 1989г! преди 3 години
Лустрация! Съд за приватизаторите. Нинова също!!!
221
0
 
6
 
! Отговори
Абе що димукратите преди 3 години
Не искаха десет години назад? Да не е щото имаха доста министри в Борисов две:)))))))))Хитреци и хитруши, дами и господа
220
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има хора в затвора,осещам ново време със справедливост.Нека да се следи Бойко,Каракачанов и Захариева,както и Цветанов.
219
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 230 Бандитското протестърско управление, НЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА ДО ТОЗИ МОМЕНТ. ГЕРБ СА ВСЕ ОЩЕ УПРАВЛЯВАЩО ПРАВИТЕЛСТВО В ОСТАВКА. Благодаря
218
3
 
3
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 3 години
За това трябва да отидем до парламента, докато е време!
217
0
 
7
 
! Отговори
Защо 10 год. назад? преди 3 години
30 години назад трябва! Така обеща и Борисов, но не го направиха. Поне вие ревизирайте! За големите престъпления НЯМА ДАВНОСТ!!! Всички приватизатори на съд! Нинова също!!!
216
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГРАЖДАНИНЦиркаджиите са жълтопаветните протестъри. Днес Христо Иванов като го накараха да коментира мажоритарното гласуване внесено от ГЕРБ, при което файтонджийска партия като неговата ще остане извън парламента.Се да увива, усъйва, да се гърчи и накрая нищо не каза.То е едно да викаш оставка и да хвърляш яйца, а друго да водиш парламентарна дейност.
215
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано да си свършат работата и за първи път да имаме премиер и министри в затвора. Имаме няколко кандидати.ГЕРБ и ВМРО да бяхте оправили затворите,че сега като влезнете ще Ви бъде яд.Съветвам всеки ,който има информация за съмнителна сделка да я сподели с комисията.Аз споделям за имотите на Министерството на Отбраната,има продадени имоти на съмнително ниски цени.
214
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бандитското протестърско управление води икономиката до пълен колапс. Днес в новините казаха, че в русенско 10 предприятия са уволнили работниците си на брой 780 души.За това ли се търкаляйте по площада, протестъри?Затова ли беше вашата борба да затриете икономически цели региони от страната, заедно с хората в тях?
213
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гарван гарвано око не вади.
212
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може сега да Ви е смешно,но ако наистина стане тази проверка и стане истинска,тогава ще Ви се стори тъжно.Нека да следят Бойко,Каракачанов,Захариева,Джамбазки на Къде ще поемат,че Европа малка ще им бъде .
211
3
 
9
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 3 години
Рано или късно на нормалните хора ще и писне да гледат този Цирк и пародия и ще отидат до парламента за да "помолят учтиво" тия циркаджии да се разкарат от там.Усещам че ще е съвсем скоро.И аз ще бъда там.
210
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато вие дойдохте на власт. Вече сте на власт и държавата се срива.Защо днес побесняхте,че НОЩ се разпусна?Защото само след 1 месец болните на ден ще са 10 000.А само след месец 80/20 изтича и фалират хиляди ресторанти и хотели.Затова сте бесни, защото ликвидирахте хиляди работни места в България само за една седмица л умпенско управление!
209
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекалиха със своята злоба и подигравки.Да си помисли човек,че те са чисти като роса.Борисов може да бъде подведен под отговорност със законови средства.Що за простотия.
208
6
 
6
 
! Отговори
Дека е преди 3 години
Джипко бибитков бре хахаха