Хаосът на политическата сцена - ще се стигне ли до нови избори?

До 11 май трябва да имаме яснота, заяви политолог
Обновена: 19 апр 2021 09:25 | 19 апр 2021 09:22, Петя Славова
45

Депутатите задължиха премиера в оставка Бойко Борисов да се яви в парламента в сряда и да представи Плана за възстановяване и устойчивост. Той обаче е в отпуск, а вчера обяви, че ако документът бъде представен в НС и изпратен до Европейската комисия, може да бъде обжалван в Конституционния съд.

"Предизборните кампании никога не приключват. Тази година ще има президентски избори през есента. Не е изключено да видим и предсрочни парламентарни избори. Сценарият предсрочни парламентарни избори остава най-вероятен", смята политологът Петър Чолаков.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" той припомни, че от ГЕРБ вече са издигнали Даниел Митов за министър-председател, но прогнозата му е, че вероятно такъв кабинет няма да получи подкрепа от парламента.

"До 10-11 май трябва да имаме яснота какво ще стане - дали ще се върви към предсрочни избори. Ако не се стигне до правителство на ГЕРБ, вторият мандат ще отиде при "Има такъв народ". Ако там нещата не се развържат, вероятността за служебно правителство и предсрочни избори рязко ще нарасне", обясни Чолаков.

"Демократична България" биха приели подкрепа от БСП и "Има такъв народ". Такъв мандат има потенциал да формира правителство", отбеляза политологът.

Според Чолаков е почти изключено Румен Радев да връчи мандат на ДПС. Най-реалистично било президентът да връчи третия мандат на БСП, които вече решиха, че ще го подкрепят за втори президентски мандат.

Той допусна, че парламентарният дебат може да се превърне в окопна война и да не се стигне до реални резултати. И изтъкна, че новите формации в 45-ия парламент са заинтересовани да извадят скелетите от гардероба от трите мандата на управление на Борисов.

Политологът Христо Панчугов заяви пред Bulgaria ON AIR, че този парламент ще се опита да отговори на очакванията, които бяха зададени по време на предизборната кампания. Стъпките са насочени по-скоро към желанието на политическите формации да се позиционират за бъдещи избори.

Според него най-непротиворечиво би било връчването на третия мандат на "Демократична България". А Слави Трифонов ясно заявява, че не иска да прави коалиция с ДПС и БСП, припомни Панчугов.

"Забелязвам доста силно желание да се произведе правителство. Към този момент имаме очевидна опозиция - това са ГЕРБ. Обаче все още нямаме мнозинство. Изказванията от ИТН бяха насочени по-скоро към това, че няма мнозинство. Има консенсус около ревизиране на предишното управление - това достатъчно ли е за политическа програма в следващите 4 години", коментира още той.

Панчугов се опасява, че темите, които обединяват повечето партии в парламента, няма да бъдат развити по адекватен и желателен начин при много къс парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
ввв преди 3 години
Тези в Народното събрание, не ги слушат главите. Харчат масло и то много. Излъгани камилчета сме всички ние. Това се вижда по внесените от тях проекти за промени на някои закони. Няма мажоритарни избори! Няма намаляване броя на депутати! Измислиха си гласуване по поща, електронно гласуване и увеличаване броя на секциите в страни извън ЕС !!!!!!!. А за замазване очите на избирателя, все пак са внесли - субсидията за партиите да е 1 лв. за глас.
22
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 3 години
Абе днес.бг, четете ли какво сте написали въобще?"ако документът НЕ бъде представен" - да не би да е така казаното?
21
2
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Очаквайте прозрачно управление и гласност през следващите месеци. Това най обичат от ИТН. Това си надробихме и това ще сърбаме. Когато нищо не знаеш,остава да пръскаш на посоки и да те манипулират.
20
2
 
3
 
! Отговори
Чака преди 3 години
До Анонимен *** мнооооого и чалгари в тая държава.
19
0
 
5
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
какво значи задължили го да се яви? никой не може да заставя някого да се явява където и да е освен съдът.
18
1
 
2
 
! Отговори
Чака преди 3 години
До Ами Телевизионно предаване за ПРОСТАЦИ !!!!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой предизвика хаоса!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
който и да съм преди 3 години
До 18.Абсолютно си прав!За съжаление, според мен това е точна характеристика на българина!Не, че ми харесва!
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората ги е страх да ходат на работа заради този тошко йорданов.да слушат крясъци викове убиди цирк балкански се едно си в лудница.пазете се хора от този човек седете с брони жилетки вътре и баретите да го държът под прицел щот може да убие някои пазете се българи.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
NQMA ZNA4ENIE KOY E NA VLAST.BALGARIQ TAKA ILI INA4E E KOLONQ I NQMA PRAVO NA DUMA I SAMOSTOQTELNI RE6ENIQ.STIGA STE SE SAMOLAGVATE VE4E
13
2
 
25
 
! Отговори
Ами преди 3 години
То и ппедаватето им е такова!Обиди,подигравки,заяждане!Щом не мислиш като тях веднага те намразват!Имаш друга гледна точка веднага обиди и подигравки.Успял си,постигнал си нещо в живота пак те иронизират.Обикнове човек си,значи си загуб.еняк дето нищо не разбира.Кажеш ли им истината в очите те ненавиждат!Такива са и така ще искат да управляват!Щом не си с тях,жална ти майка!
12
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С коалиции и партии търсещи скандали и реваншизъм този парламент е напълно излишен...Само нови избори и кабинет с ядро от ГЕРБ е перспективата...
11
5
 
32
 
! Отговори
Целенасочено преди 3 години
Чрез псувни и обиди се опитват да разрушат работата на парламента. Тях не ги интересува дали ще изпуснем 12-те милярда и дали българския народ ще гладува или не.
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се да има нови избори. Този хаос в парламента ме плаши. Какво добро може за народа може да се свърши във такава работна среда? Вие кога ще загубите желание да ходите на работа, ако там постоянно ви псуват и обиждат?
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е сериозна власт, нещо май се шегувате с парламента, нали? Да ви управляват шутове е символичен израз, просто сарказъм. Не трябва да го прилагате на практика.
8
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой вкара дивия чалгар шоумен в парламента,питам аз?
7
23
 
5
 
! Отговори
16143 преди 3 години
Защо внушавате на хората, че има хаос на политическата сцена, дребни тоталитаристчета? Имаие избори, има законен парламент без ярко надмощие от една партия. Това дава възможност за демократично управление, а не еднолично, едноръчно, еднопартийно. Това е възможност да се намали корупцията, приета като норма от Борисов и ГЕРБ. Врътките на самозабравилия се разкриват същността му, но не могат да създадат хаос на политическата сцена. Хайде, холан!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма Такъв Клозеm са мега архитектите. Такъв потенциал имат, че най-много да ни вкарат във войната през Черно море.
5
0
 
18
 
! Отговори
селянин преди 3 години
естествено е че ще има ще настъпи диктатура на пролетарийте ке се отвори белене и урановите миниура другари
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паветата вън!