Иван Нейков: Трябва спешна актуализация на бюджета

Веднага да се направи правителство, иска бившият социален министър
20 апр 2021 11:41, Анисия Иванова
27

"Няма правителство от последните 30 години, което да не се е налагало да актуализира бюджет. Странното е, че говорим за актуализация толкова рано. Всички експертни разчети сочат, че новото управление трябва да актуализира бюджета. Има много въпроси, които трябва да бъдат решавани, свързани с икономическата и здравната криза. Актуализация се прави, за да се променят приходите и разходите", заяви в ефира на "България сутрин" бившият социален министър Иван Нейков.

Той подчерта, че е рано е да се говори колко ще бъде дефицитът в края на тази година, както и че никой не знае дали една актуализация ще е достатъчна, особено ако не бъде съставено ново правителство и има нови избори.

"На теория ще имаме 8 млрд., но те не могат да бъдат използвани. Има разлика между реални пари, които могат да се използват и тези, които стоят като резерв", обясни Нейков.

"Отдалечаваме се от времето, когато имахме 4-5% безработица. Ние всъщност спасихме доста работни места с някои от мерките, които бяха приложени. Спасяването не означава, че отраслите, където е приложено, нямат нужда от подкрепа от държавата", заяви той.

По думите му 90% от бизнеса не успява да се възползва от мерките. Нейков подчерта, че веднага трябва да се направи правителство, за да може изпълнителната власт да функционира и да направи анализ кои от мерките не са ефективни.

"Актуализация на бюджета без парламент е невъзможна. Трябват ни нови мерки, а за тях ни трябва нов бюджет. Истинските устойчиви места се създават от икономиката. Трябва да знаем къде да концентрираме усилията си", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нейков допълни, че трябва много внимателно да се преценят приоритетите ни, както и че Брюксел не иска срокове, а разумни проекти, които да бъдат финансирани и да тласнат икономиката напред.

"Един от важните инструменти, който се доказа, че е ефективен и го има във всички страни от Г-20 и продължава да го няма в България, е нещо, което рязко увеличава капацитета на работната сила. Това е професионалното ориентиране. Всички развити страни имат ефективни национални системи за професионално ориентиране", категоричен е бившият социален министър.


27
Още от Политика
Сега е шах, но скоро - мат! Ще има ли ново правителство?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 2 седмици
Преди 11г. бяхме на дъното!След 11г. царуване на падишаха комуниста Боко Тиквата рием надолу!При тоооолкова *** народ-гласували и НЕгласували-бедност и мизерия !
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Господи, каква уста има това момиче. Може да влезе Титаник с 4 комина.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нейков ,на хората им дойде до гуша от кухо сценично говорени вече 30 години.Актуализации на бюджети и увеличение на доходите са чисти предизборни примамки!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
moite sardechni iskreni saboleznovania na ministara na obrazuvanietu i na babushka gianka takeva, kakto i na vsichkiti bg uchitili, prufesuri, duktoria, ducentia, akademicia, na ban, bum bum, besekatu, benebetu, bekapetu, unesesetu, ooneto ;-)
13
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
До споко Да наистина Зайкова е капацитет. Перфектен финансов експерт. Само, че на ГЕРБ не им трябват капацитети да се ровят в далаверите им. Там само невежи в областа на финансите и най-вече послушни.
12
3
 
0
 
! Отговори
споко преди 2 седмици
Зайкова е капацитет ,Нейков да се учи от нея един химически молив да го плюнчи тетрадка и бюджета е готов.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АЗ не разбирам какво лошо има в дефицитите? САЩ вече сто години я карат на дефицит, Гърция я кара на дефицит и има двоен стандарт на нашия?
10
11
 
9
 
! Отговори
Сат Н преди 2 седмици
Ако някой е очаквал Борисов да не прави саботажи и да не залага мини, значи е наивен до глуп ост.

Такова управление като неговото се изчегъртва само с огън и меч, но нашия народец е кротък и пак ще замижи и ще поеме к.ра...

Само и само мир да е и да не ни се карат отвънка.

Ананиев трябва да бъде държан лично отговорен за всички дефицито във финансите и да отговаря с главата си.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега да им гледам сеира на слави, бойкикев и мутрите
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И какъв бюджет? Борисов раздава вече от чекмеджето, та дано се задържи още малко. Бюджет-йок
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До Баче Кико ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ЕКСПЕРТИЗА, КОЯТО СИ ДЕМОНСТРИРАЛ РАЗБИРАМ ЧЕ СИ ЕКСПЕРТ,НО ПОЗВОЛИ НА АНАНИЕВ ДА БЪДЕ ВСЕ ПАК ДОБЪР И ПРИЗНАТ- В ТОВА МИНИСТЕРСТВО Е ОТ НАД 30Г.
6
4
 
12
 
! Отговори
До Баче Кико преди 2 седмици
Явно си невръстен и не си в час!Когато Ананиев спасяваше бюджета при всички премиери,явно си бил в ,,ташкент"! Всичко друго да, но това което си изръсил ,показва незнание,неграмотност,липса на жизнен опит и умствен капацитет!
5
4
 
8
 
! Отговори
Съвременик преди 2 седмици
Един и същи човек е БЮДЖЕТАР № 1 от 25 години насам,признат от всички,червени ,сини,пембени !!!Той прави бюджета след Виденовият фалит,оставил хазната само с 300 милиона!?! . При Костов,Симеон,Станишев,тройната коалиция и Борисов./двамата служебни Близнашки и Герджиков/до днес!!! Това е К.Ананиев
4
11
 
6
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 седмици
Що бе бюджета е перфектен, ако не вярвате питайте този демократичен кадър министъра АнаЛиев.
3
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 седмици
Всички развити страни имат ефективни национални системи за професионално ориентиране"
И как ще стане това ?/ та индианеца не знае какво пише на табелата на селото -а той "говори' за професионално ориентиране -ахахахахахахаххах
2
7
 
15
 
! Отговори
ха-ха преди 2 седмици
Тошко Африкански Челгаря, Бабикян, Хаджикян и другите мутри ще го правят бюджета. Те са спецове. Хубаво ще ни оправят.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отговорността за състоянието на държавата се носи от парламента, тъй като правителството е в оставка