Депутатските заплати и анти-ГЕРБ партиите, вкараха ли си автогол?

Затвърждават политиката като нечисто дело
290
Депутатските заплати и анти-ГЕРБ партиите, вкараха ли си автогол?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демократична България“ (ДБ) реши да ограничи депутатските бонуси – до 25% от заплатата, за чието съществуване малцина подозираха. Но излезе, че са тръгнали да раздават такива бонуси. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че новото мнозинство си вдига заплатите на по 10 000 лева. Така вместо да изпише вежди, ДБ избоде депутатските очи и започна надцакване по орязване на доходите на избраниците, пише в коментар за Дойче веле Веселин Стойнев.

Още по темата

БСП поиска да отпаднат изобщо бонусите, а заплатите на депутатите да се замразят и да спрат да се актуализират на всеки три месеца. ДБ се отказа изобщо от бонусите. А Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ ги надскочи, като поиска депутатската заплата да е равна на средната за страната, както и да се орежат доходите на премиера, министрите, шефовете на агенции и други висши публични длъжности.

Така партиите от анти-ГЕРБ коалицията не просто правят грешка, като се занимават с теми извън ключово необходимите за момента (да не споменаваме и неспешните законопроекти, с които затлачват правната комисия) и по почина „гузен, негонен бяга“ си вкарват автогол на популисткия терен на Борисов. Лошото е, че те затвърждават тъкмо онази представа за политиката като нечисто дело, срещу което всъщност се борят.

Това е представата за заемащите публични длъжности като хора, които по презумпция са крадци и мерзавци, затова е най-добре да им се плаща възможно най-малко. Г-жо Манолова, вие такава ли сте? И колегите Ви в новото 45-о Народно събрание ли са такива? Такива ли са и всички шефове на агенции, министри и прочее, особено бъдещите? Ако е така, човекът с пачките и кюлчетата в нощното шкафче дори може да претендира за морално превъзходство над вас и да поиска изобщо да не получавате заплати – пък кой каквото чекмедже си има.

Това е представата, че пратениците да представляват народа и да управляват от негово име трябва да са абсолютни безсребреници и едва ли не да живеят на пост и молитва. Да, заможните вероятно биха си позволили да работят за ниски възнаграждения, но професионалистите, които разчитат единствено на текущи постъпления от труда си, дали биха обрекли себе си и семействата си на по-лош живот ей така, от сиромахомилско народнячество. Един юрист, лекар, икономист и пр., ако е честен и не мисли за нощни шкафчета, дали би си загърбил професията, за да стане депутат за 1500 лева? Неслучайно партиите на градската десница трудно намираха и кандидати за районни кметове в София на предишните избори – просто не всеки почтен професионалист би се обрекъл на лишения, само и само да се пести народна пара. А крайният резултат е, че най-добрите отказват да се цанят за публични длъжности и често пъти ги заемат просто пожелалите ги. Както се казва –евтиното винаги е по-скъпо.

Това е представата, че работата в публичните институции не е съвсем работа и всяко заплащане ѝ е много. Тъкмо обратното, един почтен и наистина работещ депутат е извънредно зает – и в общуването с експерти, заинтересовани страни и избиратели по редица теми, и с работата си в парламентарните комисии и в пленарната зала. Един министър, освен огромната си оперативна заетост, е и свръхотговорен – от подписа и от думите му има огромни последици, които не съответстват на заплатата му на среден мениджър в частния сектор. Един премиер пък практически може никога да няма напълно лично време и отговорността му е несъизмерима и с най-високата заплата в страната. Да, ако премиерът се изживява като шофьор на джипка, сегашните 7-8 хиляди лева са му твърде много. И за гражданството ще е далеч по-изгодно премиерът да взема 70 000, но да е премиер.

Като цяло това е представата, че хората, които излъчваме да ни представляват и управляват, не ги уважаваме и просто ги търпим по необходимост. Което ни обрича да живеем в слаба държава с тежки дефицити на легитимност и управленски капацитет. Но пък балансите накрая винаги излизат – каквото си пожелаем, такова идва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата ,за да измести вниманието от шкафчето с евро и злато се опитва да пуска блъфовете за депутатските заплати...ама не чухме някой депутат от ГРОБ да се е отказал от тях,за разлика от Мая Манолова ,която иска да ги свали на 1300...
216
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте какво се случва.Всички партии в парламента вместо срещу ГЕРБ, се обърнаха срещу ДПС и обвиняват ДПС за кризата и унищожаването на партиите!Ограничете секциите,оставете секциите само в ЕС,спрете да давате паспорти на турци от ТурцияСменете помака Тошко с някой друг,защото Тошко е арогантен,нагъл,груб,***,обижда хората,псува ги и им се заканва,водача трябва да е друг!
215
18
 
6
 
! Отговори
едно е ясно преди 3 години
Че троловете на Тиквата, за чието съществуване ние, народът плащаме, продължава да хвали Тиквата. Хвалби платени с нашите пари. Докога?Кога ще се свърши кранчето? Да слезе от поста, да се изнесе като всеки друг в коптората си, да си плаща от джоба за хвалбите и да отиде бързо в затвора , където му е мястото.
214
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
герперите подивяха че им сецнаха бонусите само до 25%
213
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЕТЕТЕ ФЕЙК НЮЗ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ! АЛО, ДОЙЧЛАНД ВЪРНЕТЕ НИ 29-те МИЛИАРДА ЗЛАТНИ ЛЕВА ЗАГРАБЕНИ ОТ ДЕЛИУС И КОМПАНИЯ през ВСВ от БЪЛГАРИЯ!!!
212
10
 
9
 
! Отговори
тук има много матриа преди 3 години
Браво матр'ала! Тази новина е толкова фейк, защото това което се гласува е ЛИМИТ на заплатите до 25%. Лимит който беше 66% преди това гласуване. Тоест много повече. Но за това се иска мозък и малко да провериш. Айде късмет ***!
211
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егаси лъжите. ББ си вдигнаха заплатите и непрекъснато надявах средната заплата за да вдигнат депутатските. Сега тези се опитват да столицата това, но герберите пак изопачаване нещата. Хората как живеят с 600 лв., а пенсионерите с 300 лв., какъв е депутата та да не може с 1600, като всичко му е безплатно, жилище, пътуване, паркиране и какво ли не. Като са експерти могат да се оправят.
210
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ае дойче веле къде ги пускате тия статии с чекмеджета и т.н.....имайте малко хигиена! Все едно чета някакви сайтове от сорта на брадва, афера, шок и т.н. За нещо, което нямате доказателства какво го пишете???? Ако ще пишете за едните с чекмеджетата без основание, ЗАЩО не пишете за Христо Иванов Маджов и шшшшшшттт? А? Много избирателно нещо, твърдеее избирателно, пък после НИЕ сме били на 112 място по свобода на словото! Да бе дааа.....
209
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега,.от 2009та до 2020та, как можеше да няма тези привилегии? Сега обаче, трябвало да получават още повече, че да може да си вършат работата. До преди изборите всякакви обещания, след изборите - не само, че не изпълняват, а правят точно на обратното.
208
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Трябва да има имуществен ценз за кандидатите за депутати. Да са достатъчно богати за да могат сами да издържат кабинетите и сътрудниците си, като ти изберат. Държавата да им предостави възможност за ползване на офиси и автомобили, но за ползването да си плащат.
207
8
 
18
 
! Отговори
решението преди 3 години
Според мен, с цел да се избегне кръвопролитието, най-добре Радев да излезе пред народа и да направи пълни и чистосърдечни самопризнания."Бях повърхностен, заблуден, усетиха че съм слаб, подведоха ме, сега ме изнудват . . . " - Едни честни самопризнания.
206
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно животно е българина. Хем иска управниците му да не крадат хем да получават само 600 лева заплата. От къде ще се намерят такива *** не е ясно.Аз например вземам заплата 11,000 евро в Германия. И не съм откраднал и копче през живота си. Кажете ми една причина да кандидатствам за депутат и да вземам да речем 5000 лева заплата, да работя усилено за доброто на България и всичко да ме плюят и да ме наричат крадец. За това получавате само некадърници и крадци за управници.
205
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма депутат дето да не се е научил да краде ако и преди това да не е знаел как. Тея новите обаче са направо шампиони. Толкова са усърдни в че на втората седмица вече се научиха как да крадат.
204
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва всички неморални адвокати на мутрите да си ходят доброволно, че иначе като хванем вилите и така ще ги подгоним, че България ще им се види тясна.
203
7
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен 222: Защото не си прочел внимателно статийката ! Ще ти го преведа на *** български: Кой е луд да работи за 1200 лв. заплата ? Няма такива ! Анализа след това си го направи сам :)
202
5
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Колко жалко,че ни се налага всеки ден да гледаме One woman show на другарка Манолова в парламента.Тази жена е по-отровна,по-токсична и по-алчна към властта от всички останали партии и отделни депутати.А популизмът й просто не подлежи на описание.
201
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дончева, Манолова и Атанасов си върнаха старите привилегии, които бяха замразени от 2009-та. Това не е нов закон, а връщане на стари правила, които ГЕРБ беше махнал преди 12 години.
200
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли искахме?Големи обещания-от 240 на 120,заплата-500лв,мажоритарен вот,да не използват служебни коли,субсидии-1лв.А мутрите вътре си направиха 10000лв.заплатите на Радеф-30000лв,и на обяд се метнаха в мерцедесите.....
199
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 20 бона да ги направят,не могат да достигнат кражбите на герб
198
10
 
53
 
! Отговори
Честито ;) преди 3 години
Просттия народ си помисли че чалгарите ще работят безплатно, а те си направиха заплатите 10 000 лв!