Депутатските заплати и анти-ГЕРБ партиите, вкараха ли си автогол?

Затвърждават политиката като нечисто дело
290
Депутатските заплати и анти-ГЕРБ партиите, вкараха ли си автогол?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Демократична България“ (ДБ) реши да ограничи депутатските бонуси – до 25% от заплатата, за чието съществуване малцина подозираха. Но излезе, че са тръгнали да раздават такива бонуси. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че новото мнозинство си вдига заплатите на по 10 000 лева. Така вместо да изпише вежди, ДБ избоде депутатските очи и започна надцакване по орязване на доходите на избраниците, пише в коментар за Дойче веле Веселин Стойнев.

Още по темата

БСП поиска да отпаднат изобщо бонусите, а заплатите на депутатите да се замразят и да спрат да се актуализират на всеки три месеца. ДБ се отказа изобщо от бонусите. А Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ ги надскочи, като поиска депутатската заплата да е равна на средната за страната, както и да се орежат доходите на премиера, министрите, шефовете на агенции и други висши публични длъжности.

Така партиите от анти-ГЕРБ коалицията не просто правят грешка, като се занимават с теми извън ключово необходимите за момента (да не споменаваме и неспешните законопроекти, с които затлачват правната комисия) и по почина „гузен, негонен бяга“ си вкарват автогол на популисткия терен на Борисов. Лошото е, че те затвърждават тъкмо онази представа за политиката като нечисто дело, срещу което всъщност се борят.

Това е представата за заемащите публични длъжности като хора, които по презумпция са крадци и мерзавци, затова е най-добре да им се плаща възможно най-малко. Г-жо Манолова, вие такава ли сте? И колегите Ви в новото 45-о Народно събрание ли са такива? Такива ли са и всички шефове на агенции, министри и прочее, особено бъдещите? Ако е така, човекът с пачките и кюлчетата в нощното шкафче дори може да претендира за морално превъзходство над вас и да поиска изобщо да не получавате заплати – пък кой каквото чекмедже си има.

Това е представата, че пратениците да представляват народа и да управляват от негово име трябва да са абсолютни безсребреници и едва ли не да живеят на пост и молитва. Да, заможните вероятно биха си позволили да работят за ниски възнаграждения, но професионалистите, които разчитат единствено на текущи постъпления от труда си, дали биха обрекли себе си и семействата си на по-лош живот ей така, от сиромахомилско народнячество. Един юрист, лекар, икономист и пр., ако е честен и не мисли за нощни шкафчета, дали би си загърбил професията, за да стане депутат за 1500 лева? Неслучайно партиите на градската десница трудно намираха и кандидати за районни кметове в София на предишните избори – просто не всеки почтен професионалист би се обрекъл на лишения, само и само да се пести народна пара. А крайният резултат е, че най-добрите отказват да се цанят за публични длъжности и често пъти ги заемат просто пожелалите ги. Както се казва –евтиното винаги е по-скъпо.

Това е представата, че работата в публичните институции не е съвсем работа и всяко заплащане ѝ е много. Тъкмо обратното, един почтен и наистина работещ депутат е извънредно зает – и в общуването с експерти, заинтересовани страни и избиратели по редица теми, и с работата си в парламентарните комисии и в пленарната зала. Един министър, освен огромната си оперативна заетост, е и свръхотговорен – от подписа и от думите му има огромни последици, които не съответстват на заплатата му на среден мениджър в частния сектор. Един премиер пък практически може никога да няма напълно лично време и отговорността му е несъизмерима и с най-високата заплата в страната. Да, ако премиерът се изживява като шофьор на джипка, сегашните 7-8 хиляди лева са му твърде много. И за гражданството ще е далеч по-изгодно премиерът да взема 70 000, но да е премиер.

Като цяло това е представата, че хората, които излъчваме да ни представляват и управляват, не ги уважаваме и просто ги търпим по необходимост. Което ни обрича да живеем в слаба държава с тежки дефицити на легитимност и управленски капацитет. Но пък балансите накрая винаги излизат – каквото си пожелаем, такова идва.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашните управляващи пуснаха да се заселят в Бг стотици хил. руснаци и сега пишат ли пишат по форумите.А по морето ще имат и кметове.Това е защото сте лупав народ.
136
2
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
До АнонименЯж банани!
135
6
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До 168 Я пак си помисли! Слави или мутрата има да плаща грехове?!-:)
134
2
 
5
 
! Отговори
Нови избори преди 3 години
Колкото по-скоро толкова по-добре за Държавата!
133
7
 
24
 
! Отговори
Честин нов паламент преди 3 години
Анти ГЕРБ партиите си показаха истинските лица. Не им пука за държавата нито за хората. Гледат си се само тях. Ето първото нещо което направиха е да си гласуват по-големи заплати. Анти ГЕРБ политиците са зажадняли за пари и нищо друго не ги интересова освен интересуват са тях самите.Също си счупиха собственото предизборното обещание - мажоритарен вот.
132
10
 
6
 
! Отговори
66 преди 3 години
Идат избори.На бойко ме казаха да не се предава.Държи медиите особено нова тв .Има пари за следващите избори.Държи и братовчедите,администрацията.Плащат и на троловете плюс хлупаците.Знае че другите партии нямат пари и ги поддържат по- хростите българи които малко им трябва за да не гласуват.Вдигнаха и цените.Имат проблем обаче с ДБ проевропейци които и Европа не иска.За тях гласува цяла София и по-образованите които трудно се лъжат.Затова сега и атаката е срещу ДБ.Атака отново с простоти
131
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вкараха си " автогол" ама друг път!-:) Тепърва всичко предстои!-:) Само гледайте!-:)
130
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така или иначе вече е време да се започва с арестите на гербавите!
129
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърченето и популизмът ще бъдат ежедневие на гербавите ***'скари,време е за служебен кабинет който макар и за кратко да бръкне дълбоко в гнездото на стършелите!
128
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 3 години
До гласувахме си гоТе ще предложат тези неща, но след уговорка да не се приемат. После ще кажат, че са го предложили но парламента не го е приел!
127
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славчо Учиндолски има огромни грехове към българския народ и най-малко това е свързано с музиката.Основният му грях е,че в продължение на години в предаването си лансираше Борисов като месията на България. Славчо допринесе за възкачването му на политическия Олимп.Сега е ред да си изкупи греха като търкулне Борисов надолу, а не да се крие и и да заглавичва народа с несъстоятелния мажоритарен вот. Последният не е панацея, а може да се превърне в основа на нова, по-уродлива диктатура!
126
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия показа на целият свят скоростта с която премества войските си на изключително високо ниво на сложност по цялата огромна територия на страната.
125
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Проблемът е, че народните ни избраници не са ни читави, и 32 години от некъде се ни идват все такива народни избраници, а требе да ни дойдат от некъде едни чесни народни избраници да се оправим!
124
3
 
23
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 3 години
Славито Чалгаря, Тошко африканскиМамата таковаха на народа ни балкански!Вкараха ни право в анархичен Ад.Скоро ще усетим и същински ГЛАД.
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тодор ЖивковКато "Българин" си същата трагедия.
122
10
 
3
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Здравейте другарки и другари демократи! Вкусни ли са бананите? Хааа хааа хаааааа!
121
0
 
10
 
! Отговори
Да преди 3 години
До анонимен 142Само с уточнението, че не чакаме някой да падне и да се "оправим", а като дойде друг да ни "оправи"! Е "оправят" ни! Не вземе ,ли човек живота си в ръце все ще чака някой да ни "оправя"! Това започва с възпитание, образование, професионална ориентация, реализация/но истинска, не от типа наш човек/ и се стигне до стандарт на живот!
120
1
 
16
 
! Отговори
истина преди 3 години
ДБ се целуна с ДПС. ДБ приема неограничен броя секции в чужбина. Това ще донесе на ДПС 200000 хиляди гласа от Турция, и около 100000 гласа от Германия. Това са 25 мандата и след новите избори ДПС ще е първа политическа сила. Росенец в действие. Амуджата Христо Иванов ще ни направи турски анклаф.
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринТи вярно си по цял ден тук. Когато и да вляза тъъпите ти опити за ирония винаги се виждат отдалече.
118
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ох, кога ще дойде юли на предсрочните избори да изметем мутро-интелектуало-чалгарската шайка и да си изберем едни честни политици да ни управляват живота и да ни създават условия да се развиваме за да живеем като материално богати хора, ох!