Създават ли реформите риск за изборния процес?

Въпросът - след като НС бламира промените в ИК
28 апр 2021 21:37, Петя Славова
19

На дълго заседание вчера парламентарната правна комисия прие промени в изборното законодателство. Въпреки неуспешния опит днес да бъдат окончателно гласувани в Народното събрание, реформите отвориха поле за дискусия: Има ли риск за изборния процес и то в очакване на предсрочни парламентарни избори?

"В механиката има един железен принцип: колкото е по-сложен един механизъм, толкова е по-вероятно да се счупи", каза пред Bulgaria ON AIR бившият конституционен съдия  проф. Пламен Киров.

Още по темата

Същият е принципът и при изборния закон, според проф. Киров. Не вижда и нищо лошо Централната избирателна комисия (ЦИК) да се назначава от президента, но трябва да се внимава.

"Защото предстоят и президентски избори и ако същата ЦИК организира и президентските избори, тогава ще се постави сянка на съмнение", смята бившият конституционен съдия.

Според експертите намаляването на членовете на комисията по-скоро ще затрудни изборния процес.

"Това са едни комисари и едни хора, които решават с вдигане на ръка, но те са същите хора, които пишат писма, които правят проучвания. ЦИК няма изградените необходими звена, за да може да прилага всички тези промени", заяви зам. председателят на ОС към ЦИК Румяна Дечева.

Има и притеснения за машинното гласуване, което остава без алтернатива в повечето избирателни секции.

Осигуряването на машини за изборния процес зад граница също ще се окаже трудна задача. Неясен остава и така нареченият район "Чужбина".

"За да има район, той трябва да има брой мандати дали са фиксирани или плаващи, трябва да има някаква методика, каквато към момента не беше заявена, не беше приета", посочи Дечева.

Другият вариант за гласуване от чужбина беше по пощата. Засега той отпадна, но проблем при него щеше да бъде осигуряването на тайната на вота, смятат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
ГЕРБ взе неочаквано много гласове и цялата опозиция, чрез промени в Изборния закон отчаяно се надява да промени резултата от следващите избори. Но очертаващата се бедност и мизерия могат да подтикнат народа отново, още повече да заложи на ГЕРБ. Ако и Радев още повече оддриска нещата - победата на ГЕРБ е сигурна...
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не, не би трябвало. Където си плащаш данъците там ще гласуваш. И ако не можеш името да си напишеш на български откъде накъде ще решаваш съдбата на България. Освен това видяхме и нискоинтелигентните гастери за кого гласуваха - за чалгаря, за мутрите, за маджовците. Имаше и доста гласове за Божков и Костя Копейкин.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пуснахме мафията в парламента. Тя иска да премахне борбата с корупцията.Демокрацията е в опасност.
7
8
 
0
 
! Отговори
Ми не им преди 2 години
Оттърва, за тва ще се изприщят да обясняват разни платени клакьори, колко е зле. Да ама на девилните да кажа в чужбина живеят 2 мил българи, в Турция 300 хиляди и ВСЕКИ българин Има Право да гласуваЧухте ли "патреотите" слабо умни
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо добро не ни чака щом Радев известен като човек с половин мозък може да подмени държавата.На ход сега е народа. Ако стои и чака без да си търси правата ще настъпи Радевата зима и ще видите кон боб яде ли.
5
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи ядове ще берат Гепи с това електронно гласуване. Това не е като да платиш да му кажеш номера на бюлетината и да я пуснат в урната. Сега ще трябва да могат да четат да натискат копчета а това е голем проблем за платеният електорат на Бибитко. Факултето и Христо Ботев това са кварталите с платените гласуватели. Лошото е че ги изгуби като гласувате ли. Сега ще трябва да се надява на нормалните хора да го изберат. А това ще е проблем.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Сянка на съмнение", глупости, Радев ще назначи само свои хора ЦИК, ще си подсигури втори мандат и ще бетонна корупцията, прането на пари и легитимация на червените олигарси, които искат да избегнат съда и да върнат краденигте от държавата пари/стотици милиони/.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия милион секции в Турция по желание на Фигурантанаправо си ставаме турска провинция.Ама нали трябва да се набута любимия Слави в Парламента следващия път - на кой му дреме на турска провинция ли ще са депутати или ан българска.
2
3
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
То ясно кой има мнозинство в тоз парламент, що не си направиха правителство ами се правят на ущипани, тайни любовници, ама тоз път ги хванаха на тройка в кревата.
1
2
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Аз ще гласувам с пощенски гълъб.