Прокурорите от ВСС единодушни - против закриването на спецсъда

Това пряко накърнявало независимостта на всеки магистрат
Обновена: 29 апр 2021 16:15 | 29 апр 2021 16:15, Камелия Цветанова
186
Прокурорите от ВСС единодушни - против закриването на спецсъда
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокурорската колегия на ВСС гласува единодушно декларация срещу приетите вчера на първо четене от правната комисия законодателни промени, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

По-рано днес прокурори и съдебни служители излязоха пред съдебни палати в страната на мълчалив протест срещу промените. Цялата прокурорска колегия също подкрепи колегите си пред Съдебната палата в София.

Още по темата

В декларацията се посочва, че промените нарушават принципите за разделение на властите и независимост на съдебната система. Като членовете на колегията ги определят като "политическа намеса в работата на съдебната власт" и "опит за нейното дестабилизиране".

"Заличаването на специализираните структури пряко накърнява независимостта на всеки магистрат и на съдебната система", се посочва в декларацията. Според членовете на колегията премахването на тези структури ще доведе до "отстъпление" от борбата срещу организираната престъпност и деянията с висока обществена опасност.

Прокурорската колегия предупреждава, че е възможно измененията да възпрепятстват приключването на започнали дела в разумни срокове. Както и, че има риск от прекратяване на започнали производства. Според членовете на колегията мотивите за неефективност на специализираните съд и прокуратура са необективни и могат да бъде определени като опит за дискредитиране на магистратите.

Колегията предлага да се проведе професионален дебат с участието на Съдийската колегия към ВСС, който да има за цел предотвратяване на "всяко посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати".

Декларацията ще бъде изпратена до посланиците на страните членки на ЕС, Европейския парламент, Европейската комисия и до Венецианската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90% от тези, които днес клечаха днес на стълбите на Съдебната палата са възпитаници на Симеоновската милиционерска школа, на ЮЗУ и Бургаския свободен. Тези са юристи, колкото аз съм космонавт!
121
12
 
13
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 години
В спец.структурите вземат по-големи заплати и получават бонуси, по няколко заплати на година допълнително. Затова е целия вой. Ще се изпарят големите заплати.
120
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в новия парламент не виждамe друго освен скандали и крясъци ... Закони се променят и изменят без каквато и да е обосновка, или дискусия. Българската политическа класа показа, че не е способна на дискусия или дори елементарно уважение към опонента ... показа колко далеч от Европа е всъщност. Разбираме, че хората които са ги изпратили там са далеч от Европа, но политиците дават пример
119
8
 
15
 
! Отговори
Защо???? преди 3 години
Защо протестират? Нали в България няма безработица? Я какви са снажни, яки, работоспособни. Ей така, както са на куп, не би било проблем да отидат да копаят тунел под Шипка. Не, че няма техника, но защо да мъчим машините, пък и те за пръв път ще получат пари срещу честно положен труд. Ще усетят сладкия вкус на честно спечеления хляб.
118
8
 
12
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
На тези хрантутници, които за нищоправене получават по десетина хиляди лева заплата месечно не им стигат тези пари ами се разпориха и от рушвети, кражби на имоти, рейдърски захвати на чужд бизнес, не се отказват от рекет във всички форми за да отнемат и последния залък на българина... Петьо Еврото и Димитър Франтишек протестират ли? Хората искат да знаят какво става и с жената на Петьо Еврото, има ли много злато?
117
6
 
9
 
! Отговори
"Единодушни&quo преди 3 години
Другия път. Посъветвали са ги да излязат на протест.Бойко Атанасов показа писмото.
116
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно много потрбители в Днес са получавали призовки :)) Иначе и на мен не ми е ясно, защо аджеба се наричат "специализирани", да не би да вкараха Митьо Очите на топло или онез "крехките" олигарсчета дето изведнъж се разболяха в следственото :))
115
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката виждам едни търтеи, които взимат по 8 -10 бона всеки месец, без да свършат работа и за 5 лева!
114
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102 Не знам , дали ще има подобна коалиция , но коалицията ИТН-ДПС - ДБ - ИМВ е факт С две думи - нищо ново под слънцето , ДПС пак се намърдаха , където е келепира . Въпросът е , защо Слави , Иванов и Мая отново върнаха Доган Негови слуги ли са . Ще заменяме едни олигарси с други , това ли е промяната , донесена от новите партии
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че те не са независими, тяхно задължение е да служат на обществото и закона, осевн привилегии имат и задължения. Който не си е изпълнявал задълженията и не е работил да се маха и имуществото му да се конфискува.
112
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдии милионери.Каста която пере с земеделие.Каква земеделие само.Най апетитната зямя все пак са съдии я.
111
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каскетчетата усещат как започва да им пари под опашките и надават вой. Нищо, че работа за 5 ст не са свършили у живота си. Трябва една яка реформа първо от там да се почне, че много гнил матрял има, като се почне от главния каскет и надолу по веригата. Каскета е сложен да защитава Лойко Дебелян и Доган от юридически главоболия.
110
2
 
14
 
! Отговори
Koko преди 3 години
На тази снимка на бул. Витоша 2 има повече милионери, отколкото на Уолстрийт
109
1
 
8
 
! Отговори
Koko преди 3 години
На тая снимка има Витоша 2 има повече милионери, отколкото на Уолстрийт.
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдебната система е абсолютен хаос. Водили ли сте дела? Най-елементарните неща се мотаят с години. Един приятел съсед му одари шамар пред блока в спор за парко място. Реши да води дело. Още го си го води това дело.
107
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля че всичките трябва да ги уволнят. Без съдебна система ще си е същото, даже може и да ни е по-добре.
106
1
 
4
 
! Отговори
НОЩ беше Закрит преди 3 години
това е много по-важното!!
105
0
 
9
 
! Отговори
Изненада ли е? преди 3 години
Кога коне са гласували срещу овеса. И журналисти срещу безконтролната преса. И т.н.Има ли интерес, всеки гласува както му изнася.
104
9
 
3
 
! Отговори
S8 300km/h преди 3 години
Слави е новия Бареков. Опа, гледам стара опорка, извинете..ЩЕ ФЧУПИТЕ ДЪРЖАВАТА, ЧАЛГАРИ!
103
4
 
17
 
! Отговори
разходи преди 3 години
спецсъдът и прокуратура - чиято идея беше да се боят с измамите - на година харчат повече отколкото са върнали от измами за ЦЯЛОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ.майната им на каскетчетата.