Прокурори и съдии на протест заради промени в съдебната власт

Предстои закриване на спецпрокуратурите и спецсъдилищата
Обновена: 29 апр 2021 11:59 | 29 апр 2021 11:50,
220

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Специализираната прокуратура и Апелативната спецпрокуратура излязоха на протест. Той е заради внесените и вече приети на първо четене от правната комисия промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Промените предвиждат закриване на спецпрокуратурите и спецсъдилищата, съобщава БНТ.

В своя декларация магистратите от спецпрокурата обявиха, че предлаганите промени противоречат на Конституцията.

"Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет. Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати", се казва в декларация на прокурорите и  следователите.  

"Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на "спецмагистратурите" да се повдига отново. Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт", пише още в позицията им.

"Припомняме, че задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да "раздава право", съгласно действащите в страната закони. Законодателството (чл. 10, ал. 1 от ЗСВ) предвижда като правило, че съдебното производство по наказателни дела е триинстанционно- първоинстанционно, въззивно и касационно, освен ако в закон не е предвидено друго. Според разпоредбата на чл.143 от ЗСВ всички актове и действия на прокурора могат да бъдат обжалвани непосредствено пред по-горестоящата прокуратура, освен ако подлежат на съдебен контрол. По- горестоящият по длъжност прокурор може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, писмено да спира и да отменя разпорежданията им в определените със закон случаи. Писмените разпореждания на съответния горестоящ по длъжност прокурор са задължителни за подчинените му прокурори. Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост, произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето й от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта", гласи още декларацията.

С червени тоги и маски на лицата десетки прокурори излязоха на мълчалив протест пред сградата на държавното обвинение и в Пловдив, пише "24 часа".

"Застанали сме днес тук, за да изразим мълчаливо несъгласието си срещу опитите да бъде нарушена Конституцията и вмешателството в независимата съдебна власт", заяви говорителят на окръжната прокуратура Галина Минчева-Андреева.

Тя отказа да отговаря на повече въпроси, тъй като целта на протеста е друг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Предназначението на всички в така наречената съдебна власт е само да взимат заплати и ако добре слушат, получават добри бонуси. Имаме институции, но те не работят за спазване на законите, а за да взимат прекрасни заплати. Няма никаква полза от тях. Реват за парите си, не за правораздаването. То отдавна умря
175
0
 
1
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ПРОКУРАТУРАТА Е АДВОКАТ НА ДЪРЖАВАТАПРОКУРАТУРАТА В ЦЯЛ СВЯТ Е В КАБИНЕТА НА ПРЕМИЕРАЧРЕЗ ПРОКУРОР ПРЕМИЕРА МОЖЕ ДА ПИТА ДАДЕН СЪДИЯ ЗАЩО МОТАЕ ПО 15 ГОДИНИДЕЛАТАТАКА СЕ КОНТРОЛИРА ЦЯЛАТА СЪДЕБНА ВЛАСТ-ТЕЗИ РЕВАТ ,ЧЕ ЩЕ ИМ ВЗЕМАТ АВАНТАТА
174
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Моля, обяснете задачите на специализираната прокуратура и на специализираните съдилища, за да можем ние читателите да разберем защо съответните прокурори и съдии протестират. Не стигат ли "стандартните" прокуратури и съдилища за правораздаване?
173
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гангстерите влияет на прокурорите така че спец съд е необходимКойто е против прокурорите значи работи за мафиоти
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лили Барута, к.158Лозан Панов не е председател на АСНС, а на ВКС. Доколкото си спомням, на Апелативния спецсъд председател беше Ушев.
171
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието на публикацията ви не е вярно: става въпрос за спецпрокурори и спецсъдии, по- точно за спецпрокурори начело с техния бивш шеф глаепрокурор Ив.Гешев. Той е завършил не Юридическия факултет, а бившата Висша милиционерска школа - Си- меоново. Първите му постове са били дознател и помощник- следовател. Липсва едногодишният му стаж за магистрат, а "правната му подготовка" не зная да се приравнява на тази в ЮФ към СУ. Обърнете внимание: той иска да завърши свободна доктурантура, но в ЮЗУ.
170
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде по света няма ТАКЪВ НАРОД! В България ИМА ТАКЪВ НАРОД! МРАЗИ ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ ЗА ДЪРЖАВАТА И ОБИЧА ТЕЗИ КОИТО КРАДЪТ ОТ ДЪРЖАВАТА! ИМА ТАКЪВ УМЕН НАРОД И ЗА ТОВА Е ТОЛКОВА БЕДЕН!
169
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АНДРЕШКОВЦИ! Държавата и плащане на данъци са ВЪРЛИ противници на българина!НИЕ СМЕ ПАТРИОТИ ПОД ЗВУЦИТЕ НА ЧАЛГАЛИЗИРАНИТЕ ПЕСНИ И НА МАСАТА СЛЕД 2 РАКИИ!ДАНЪЦИТЕ не са патриотични начинания!ПЛЮИТЕ ПО СЪДИИ И ПРОКУРАТУРАТА И ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ОЛИГАРСИТЕ И ТЕХНИТЕ СЛУГИ ПО ПЛОЩАДИТЕ И В ПАРЛАМЕНТА!
168
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много сме богати, ЩОМ сме против държавата да си вземе трите милиарда лева откраднати от ОЛИГАРСИТЕ! Дали ще успее? Важното е, че богатите български граждани се радват на КРАДЦИТЕ И МРАЗЯТ ЗАКОНА И ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ КОИТА ИСКАТ ДА СЕ ПЪЛНИ БЮДЖЕТА! ДА БЪДАТ ПОМИЛВАНИ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ И ДА събираме пари за лечение на деца!
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокуратурата извън съдебната власт
166
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мале, мале каква богата държава сме щом издържаме толкова клатеняци!
165
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки прокурор репресирал и унижил български гражданин,който после е осъдил България в Страсбург,задължително да върне сумата в хазната от собствения си джоб.
164
0
 
18
 
! Отговори
радул преди 3 години
Гешев знае ли ,че сега ще уволнят военните прокурори и съдии ,защото по закон те нямат право да стачкуват тъй като са де политизирани ?
163
4
 
20
 
! Отговори
нАучен сътрудник преди 3 години
хахха - "Протест" под строй, на някакви смешни предрешени ришельота - дето "дипломите" за юристи, дори са им от милиционерското училище и от на гестапото библиотекарския. Такива, дето бъркат НПК с ГПК...
162
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А протестът отговаря ли на изискванията на ЗСММ? И не се ли пречи по тоя начин на гражданите и достъпът им съд? Там, като гледсам, в Съдебната палата, не може да се влезе, а май друг вход в момента няма отворен. Законно ли е?
161
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е на протест? Уплашени прокурори в изпълнение на централна поръчка? Те лица нямат. Дори далеч не всички прокурори протестират.Съдии не виждам да протестират, освен специализираните и то - само за работните си места. Да не обобщаваме на дебело, предлагам!
160
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не пишете глупости. Отново. Не протестират "прокурори и съдии"!Протестират специализираният съд и прокуратура, защото се предвижда закриването им. За местата си протестират. И за високите си заплати. Защото те получават доста повече от останалите си колеги, без да имат повече или по-сложна работа. Такава няма къде да не я намерат. Ще протестират, разбира се! Кой се предава леко и се оставя да падне от толкоз високо?!
159
4
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Хора ,които работят и има полза от тях никой не уволнява.Ту явно случаят е друг
158
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари комунисти,метежници,популисти,чалгари....благодаря,че се борите против законите на Хунтата,за да защитите другарите бизнесмени в немилостТова са хора дали много за обществото като другаря Череп,Мустак,Банев,Арабаджиев,Галеви,Стайкови,особено другарите приближени до другаря Метежник,братя Бобокови,руските другари шпиони....
157
6
 
6
 
! Отговори
чалготворец преди 3 години
Ни чул ни видял, а във форума писал.Завърши право работи 15 год и после пиши.