Депутатите спориха до полунощ кой е по-мажоритарен

Не е ясно каква система ще се прилага на следващия редовен вот
30 апр 2021 14:01, Елка Василева
50

До полунощ депутатите прекрояваха новите изборни правила. С последните текстове дойдоха и последните скандали. Искрата пламна с въпроса да се премине ли към мажоритарна система за гласуване.

"Правя предложение за редакционна промяна - думата редовни да се заличи. Тоест на първите избори да гласуваме мажоритарно", предложи председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Има ли някой, който мисли, че следващите избори ще са редовни? Ние най-вероятно 99% отиваме на предсрочни, но на следващите избори, които трябва да са редовни да гласуваме мажоритарно. Не се дръжте глупаво, или гласувайте, или не", призова председателят на ПГ "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Още по темата

"Недейте да шиканирате, те наистина редовните избори се отдалечават във времето", заяви депутатът от ГЕРБ -СДС Димитър Главчев.

"Господин Главчев, Вие от 10 години сте за район "Чужбина", за електронно гласуване и за 100% машинно гласуване. Днес разбрахме, че всичко е било популизъм", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

"Днес е Велики четвъртък и е редно парламентът на този свят ден да не използва похватите на цирка", каза депутатът от "Демократична България" Атанас Славов.

Близо час депутатите обсъждаха дали с новите изборни правила да има и нова система за гласуване, предаде Bulgaria ON AIR.

"Няма нужда да ви цитирам френски закони, за да разбирате, че не е възможно да се случи. Това е надлъгване, саботаж, срамота и не ви прави чест. Надигравайте се с нещо друго", каза депутатът от БСП Крум Зарков.

Новите 240 гласуваха, прегласуваха, пренаписваха текстовете и така 13 часа.

"Отменете гласуването, 10 минути почивка. Разберете се какво да гласувате. И кой е по-по мажоритарен", обърна се зам.-председателят на НС Татяна Дончева към народните представители.

В крайна сметка след кратка пауза и потушаване на напрежението с гласовете на ГЕРБ-СДС и ИТН пропорционалната система за избор на народни представители беше отменена за следващите редовни парламентарни избори. Не е ясно обаче каква система ще се прилага - мажоритарна в два тура, мажоритарна в един тур или смесена. От първата политическа сила обаче се обявиха против 100% машинно гласуване.

Равносметката след дългия работен ден – отпада ограничението на броя на секциите в чужбина. Ще има изцяло нов състав на ЦИК, като нейният брой се намалява на 15 души. Освен това ще има и видеонаблюдение при броенето на изборните протоколи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
5
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Не е ли много рано до следващите редовни избори да се губи време за мажоритарна система. Има по_належащи неща.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гледах го 21 от ИТН не им отстъпват . А Тошко щеше да процъфти , ако живееше по времето на СС- овците . Трябва да го направят външен министър . Меркел не ни играе по свирката - няма проблем. Тошко ще я нарита по стълбите и канцлерката ще запее друго
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В сегашния парламент има маджоритарни депутати, като Пинокио.Има божковитарни депутати, като Трио "Адвокат на дявола и черепа".Има ердоганитарни депутати, като Слави Чалгаря, Тошко Османски Африкански.
13
8
 
8
 
! Отговори
Краси преди 2 години
На новите избори ГЕРБ,М.Константинов и старата ЦИК духат супата !
12
2
 
18
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Единственото което е ясно, че са готови да работят до сутринта само ако си осигуряват присъствието в следващия парламент. Благото на народа е химера.Да са ни честити и новите хрантутници
11
1
 
15
 
! Отговори
Изборите и машините преди 2 години
Искате честни избори и прозрачни, ясни правила!?Само, че правилата на машинното гласуване не са честни и прозрачни:1. Никъде не пише дали СИК ще брои машинните бюлетини.2. Не предвиден протокол за съответствие на ръчно преброените машиннибюлетини и посочените в протокола от машините.3. Няма предвидена процедура при разминаване на посочените в машиннияпротокол и ръчното преброяване.Това не са ясни и прозрачни правила за честни избори!
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има избирателен район "Турция", приеха депутатите на мафията.Ще има избирателен район "Дубай", избирателен район "Белград", приеха адвокатите на мафията и престъпниците в парламента.Разпускайте се, без да пипате с мръсните си ръце нищо. Престъпници и предатели, чалгари, оставка за всички. Престъпниците в парламента работят денонощно в полза на мафията.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13Ами за кого ще гласуват на мажоритарен вот? За стрина Пена от съседния блок, местния велможа, който обещава да оправи всичко, ако го изберат или тоя който ги натисне да гласуват за него? Дали ще ги познават тия мажоритарно предложилите се?
8
2
 
5
 
! Отговори
ЧУЖБИНА преди 2 години
то всъщност не е Чужбина, е Турция, но дядо знае https://youtube/watch?v=jP8xbr7XY6M
7
1
 
15
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Пътят към Ада всъщност не е един, а са два пътя. Единият е покрит с добри намерения, а другия с политически обещания.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатите на мафията приеха да има божковитарни избори.Божковитарните избори са спасението на престъпниците.Депесетарни и божковитарни избори ще има.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във връзка с ремонта на пътища влизането в рая временно се осъществява през ада. Моля да ни извините за причинените неудобства.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любен Дилов изби рибатаа: "По църковния канон от 18 ч. е Разпети петък. Ясно е, че всички политици, предопределени, ще горим в ада - някои повече, някои по-малко":D
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Различията са толкоз големи, че няма да се оправим с обикновен парламент. Идеята за Велико народно събрание, бе силен държавнически ход, но тесно партийни интереси го отхвърлиха и сега гледаме цирк. С него обаче подкопава се нулевото доверие че избираемия елит може да реши държавнически проблеми. Ще затъват все повече в частните си партийни интереси, боричкайки се едни с други. И на следващи избори ще е подобно. Затъваме ускорено, и светлина няма. Горе се борят, а надолу ще е анархия.
2
2
 
7
 
! Отговори
Ало, Маджо, преди 2 години
Кой е по - маджоритарен?
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ИТН са предложили наесен да започне изучаването на турски език като задължителен предмет за учениците в българските училища.