НС прие да отпадне пропорционалната система на гласуване

След спорове депутатите приеха поправките в Изборния кодекс
30 апр 2021 07:45, Елка Василева
139
НС прие да отпадне пропорционалната система на гласуване
Снимка: архив, БГНЕС

След повече от 13 часа обсъждане, междуличностни спорове и дебат късно снощи депутатите приеха промените в Изборния кодекс.

В последният момент народните представители се съгласиха пропорционалната система на гласуване да отпадне до следващите редовни парламентарни избори. По думите на вносителите от "Има такъв народ" по този начин ще се даде време за изграждане на мажоритарна система на гласуване, предаде БНТ.

От ГЕРБ настояваха системата да бъде приета веднага, но от "Има такъв народ", които са и вносител на предложението, изтъкнаха, че това не може да стане бързо. Твърдо срещу мажоритарния вот се обявиха от Левицата.

Още по темата

От "Изправи се! Мутри вън!" коментираха, че очевидно системата няма да бъде въведена и спорът в парламента прилича на предизборна кампания.

Предложението за отпадане на пропорционалната система на гласуване беше внесено между двете четения на законопроекта.

Депутатите въведоха и машинно гласуване в големите секции в страната с повече от 300 гласоподаватели. В чужбина няма да се гласува машинно по думите на вносителите от "Има такъв народ".

По-рано през деня депутатите решиха да облекчат условията за гласуване в чужбина. Включително ще бъдат разкривани секции при 40, а не при 60 подадени заявления за гласуване.

Депутатите приеха и да бъде подменен съставът на Централната избирателна комисия. Членовете й ще бъдат избирани от парламента, но назначавани от президента. Ще бъде намален и съставът на Комисията - от 20 на 15 души.

За да влезе в сила новият кодекс, той трябва да бъде разписан от президента на страната или съответно - спрян от него и върнат в Народното събрание. При одобрение кодексът влиза в сила от датата на обнародване в Държавен вестник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
10
 
! Отговори
Бе преди 2 години
Тия не разбраха ли, че с нови изборни закони и правила няма да променят предпочитанията на хората ! Хванали се за тия неща като удавник за сламка !
95
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпниците влязоха в парламента и приемат престъпните си закони, поръчани от богатите им спонсори.Приемат поправките "Божков 1"Разпускат борбата с престъпността.
94
1
 
3
 
! Отговори
Въпросът е! преди 2 години
Големият въпрос е дали съгласно промените м ИК СИК: 1. Ще брои хартиените машинни бюлетини?2. Ще съществува ли протокол за съответствие на преброенитебюлетини с посоченото в излизащия от машината протокол,подписан от членовете на СИК.3. Машинният протокол следва да бъде разписан само катоудостоверение, че е същият, излязъл от машината точно в тази секция.4. Всяка партия трябва да има достъп до преброените машинни бюлетини и от всички да провери верният резултат от изборите!??
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато чалгопитеците вдигат пушилка в народното събрание Ристю ефенди действа .
92
2
 
1
 
! Отговори
БКП регистрира и преди 2 години
До 1984БКП регистрира и "ВМРО-ИВАН" под контрола на ДС агента Иван (Каракачанов), за да избегнат възмездие за убитите македонски дейци и да заграбят имотите на истинското революционно движение.
91
0
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 години
... " ЩЕ МИ КУПИ КОЛЕЛО - АМА ДРУГ ПЪТ " !!!!!!!!!!!!!!
90
2
 
18
 
! Отговори
ИЗГОНЕТЕ ФИГУРАНТА! преди 2 години
ИЗГОНЕТЕ ЧАЛГАРИТЕ И УЧИНДОЛСКОТО ЛЪЖЛИВО П С Е....ЛЪЖАТ ВИ НАГЛО , ОГРАБВАТ ВИ И ВИ ПРЕДАВАТ В РОБСТВО НА ЕРДОГАН И ПУТИН!ТОВА СА ПРОСЯЦИ....КОИТО ПРАВЯТ ВСИЧКО ---САМО ЗО ПАРИ!ЗАПАЛЕТЕ ГИ ЖИВИ!
89
0
 
12
 
! Отговори
Пълна празнота преди 2 години
Абе, предвиждам гласовете за Лафчу да паднат на половина! Голям лъец излезе! Колкото и чалгопитеците да му харесват кючеците и мачистките текстове, то стана ясно, че това е само сценична поза, за която стоят истински немъжки полови органи. Чувстват се важни и смислени, единствено когато спонсор на шахматистки ги е изпълнил отвътре!
88
3
 
5
 
! Отговори
1984 преди 2 години
До Христо ХристовДПС беше регистрирана като партия с решение на Конституционния съд, с 1 глас в полза на регистрация на ДПС. Тогава в Конституционния Съд мнозинството съдиите бяха явно, или тайно, от БКП-БСП. Така БКП-БСП си създадоха патерица, която да ги държи на власт и да провокира проблеми при други кабинети, и ДПС се активираха на Боянските ливади... После БКП-БСП и ДПС управляваха под формата на уж независими кабинети/Беров и Орешарски/ или официално в двойна или тройна коалиция с НДСВ.
87
0
 
9
 
! Отговори
САМО ЧАЛГАРСКИ ЛЪЖИ преди 2 години
НИЩО ПОВЕЧЕ!!!!!!!!!!ЕДИНСТВЕНО СИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ И ПАРИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ...!ИЗЛЪГАХА НАРОДА ИМУ ВЗЕХА И ПОСЛЕДНИТЕ 50-лв ЗА ВЕЛИКДЕН !ПРЕДАВАТ БЪЛГАРИЯ НА ЕРДОГАН И ПУТИН!!!ЗАПАЛЕТЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ В ПАРЛАМЕНТА И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО!
86
0
 
13
 
! Отговори
Плоски сценарии преди 2 години
"Тате обеща да ми купи колело, ...ама друг път!"Ей, на това му се вика див популизъм - да обещаеш нещо, да се отметнеш от него, но пък да "обещаеш", че някой друг щял да го свърши някога, но само ако има желание, защото не и длъжен!!
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВСИЧКО Е САМО ЛЪЖИ..ИТН си направиха заплатите по 10 000 лв. Оставиха чалгарските им избиратели да блеят и да се доверят.
84
0
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
А кво стана с намаляване броя на депутатите? Изчезват цели населени места, закриват се училища, болници, предприятия, но пък депутатите демографска криза не ги лови! Какъв е проблема от всяка област по 2-3-*** да се изберат, за София 6-7 да са, примерно, и тва е!?
83
1
 
22
 
! Отговори
До референдум преди 2 години
ЕМИ КАТО ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ - КАКВО ОТ " СВОЯ" РЕФЕРЕНДУМ ОСЪЩЕСТВИ СЛАВИ СЛЕД ВЛИЗАНЕТО СИ В НС?!?!?! ЧЕ НЕЩО НЕ СЕ СЕЩАМ.
82
0
 
21
 
! Отговори
Референдум преди 2 години
И нито един в новия Парламент не пророни и дума за референдуми ( това е допитване до народа) !!!! Защото НЯМА ТАКЪВ НАРОД !!! Няма ! Че кой го интересува какво мисли народа ? Защото тази с.г.ан в Парламента си живее за тях, не се интересува дали има народ или няма !
81
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мафията вън от парлада мафиоти и мошеници влязоха в парламента
80
1
 
19
 
! Отговори
мафията вън от парла преди 2 години
мафията влезе в парламента и си има и президентВън на на мафията от парламента и президентството.
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПенсионерИЗБОРЪТ НА ЦИК ОЗНАЧАВА: ПАРТИИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТЪТ ПРЕДЛАГАТ, ПРЕЗИДЕНТЪТ ИЗДАВА УКАЗ. Така е регламентирано във всички Избирателни Кодекси до 2021. "Новаторското нормотворчество" на "конституционалистите" от Чалга-Тайм е "след публични консултации и процедура,определени от президента" на мястото на "проведена публична процедура". БЕЗ ДА ГОВОРИМ ЗА КУПИЩАТА НЕСЪОТВЕТСТВИЯ ВЪВ ВСИЧКИ ИЗБОРНИ КОДЕКСИ. НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА.
78
1
 
22
 
! Отговори
ВСИЧКО Е САМО ЛЪЖИ.. преди 2 години
ЕДИНСТВЕНАТА ИСТИНА БЕШЕ :...ЧЕ СИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ ...И ПАРИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ...!!!!!!!ПЪЛНИ , ЧАЛГАРСКИ МЕНТЕТА...
77
3
 
18
 
! Отговори
Nobody преди 2 години
Не харесвам Караянчева но е права.При гласуване на машина около 3 мин. заедно със проверка на лична карта и подпис в регистъра. Това прави 20-25 човека за час...айде 30 ако е поточна линия....за 13ч изборен ден ще минат само 300-400 човека. Има секции с по 800-1000 избиратели.А останалите. А ако има засечка на машината?Идеята е да станат масови опашки и да не могат да гласуват хората. А при ниска изборна активност уличните голтаци пак ще влязат в парланента.