Радев: Надявам се, че БСП ще успее да състави правителство

Инсинуациите, че президентът избира ЦИК са пропаганда, заяви той
Обновена: 1 май 2021 12:24 | 1 май 2021 12:15, Петя Славова
322
Радев: Надявам се, че БСП ще успее да състави правителство
Снимка: БГНЕС

Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят възможността на третия проучвателен мандат с опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това очакват и избирателите в ляво, и всички демократи. Това заяви държавният глава пред медиите в Първомай. Президентът посети града по случай празника на града и началото на 48-те Майски културни тържества.

Още по темата

Президентът напомни, че конституционната му отговорност е да назначи служебно правителство, едва ако парламентарно представените политически сили не успеят да създадат редовен кабинет. „От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения. Ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за бързото обнародване на промените в Изборния кодекс държавният глава подчерта, че провеждането на честни избори е приоритет. „Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване. Твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват. Твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини“, припомни президентът и отбеляза, че няма основание да се бавят  законодателните промени.

Румен Радев посочи и че с бързото обнародване и прилагане на гласуваните промени, ще се избегне хаосът и ще се създаде необходимата организация в случай, че се стигне до назначаване на служебно правителство. „Трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да стъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание“, заяви президентът. 

Държавният глава определи инсинуациите, че новите промени в ИК позволяват на президента на избира ЦИК и да има права над нея, като евтина пропаганда: „И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент и по този нов закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да е било за член на ЦИК.

Това е отговорност на парламентарните групи, които също така номинират и председателя, и заместниците, и секретаря на ЦИК“. Румен Радев посочи също така, че единствените промени са в провеждането на обществените консултации, които вместо в Народното събрание, сега ще се състоят в президентската институция, както е било по закон до 2014 г.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви, че дали ще се стигне до предсрочни избори, зависи само от хода на конституционната процедура и че всичко ще се реши в рамките на предстоящата седмица.

Държавният глава пожела на всички православни българи посрещането на Великден да бъде свързано и с надеждата да възродим вярата в собствените ни сили като общество, за да възродим държавата на духа в България, за която мечтаем отдавна.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
8
 
2
 
! Отговори
Парларе-дърдоре преди 3 години
Парламентът е,за да има различни мнения и решения,а не един да решава от джипката и кпп да уведомява за решението.Всичко е в ръцете на изборите.Браво на Слафчо,че поне този проблем с купените избори започва да се решава,макар да е в началото.
231
1
 
9
 
! Отговори
Истината преди 3 години
ОффОтново ща не ща емигрирам
230
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още си спомням оня съсел очилат , като ходеше по улиците да агитира с листовки за новата централа. Бяха им напълнили джоба ама уви ... народа усети и отказа да плати 20милрд за нова руска смукалня. Ето че 10г след това старата си работи и удължиха до 30, апосле ще удължат и до 40.Пак после не се знае може да има друга енергия.
229
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Майна 254 и на следващите избори БСП ще имат 3 процента Никой не е толкова луд
228
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 246 Нещо си се объркал - ГЕРБ имаха парламент и съдебна власт и 90 % от областите и големите общини . Администрацията е тяхна . Преди това имаха и свой президент С каква власт разполагат БСП ? Можеш ли да кажеш ? какво имат - парламент ли , съдебна власт ли , какво ? Един президент само , който много започна да залита по Козяк . Обяви се против Борисов .Ако има задкулисие от чуждо посолство , то това е американското . Може да са решили да заложат на друг кон бледоликите
227
1
 
17
 
! Отговори
До 233 преди 3 години
А ЗАЩО РАДЕВ НЕ НАПРАВИ ВЕТО НА ТОЗИ АНТИБЪЛГАПСКИ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН, АМИ ГО ПЕСНА ПОСРЕД НОЩИТЕ В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК????? ТОЛКОВА С ЧЕСТНОСТТА НА ДРУГАРЯ РАДЕВ.
226
2
 
9
 
! Отговори
Майна преди 3 години
За жалост БСП ще ПРИЕМАТ МАНДАТА И ЩЕ НАПРАВЯТ УЖ ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО С ПРОРУСКИ ЕКСПЕРТИ ВЪТРЕ. А ИТН И ДПС ЩЕ ГИ ПОДКРЕПИ ПОД УЖ БЛАГОВИДНИЯ ПРЕДЛОГ ЗА СПАСЯВАНЕ НА БГ ОТ ГЕРБ. ОРЕШАРСКИ 2.
225
0
 
3
 
! Отговори
затваряй банки преди 3 години
До АнонименЗатваряме,но първо ревизия и почваме от ктб и изтеглените 40 млрд заеми за нещо си.
224
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не харесвам ни Радев,ни Бойку,а още по-малко -Крушовицата.Но най ме дразни нахалството,ербаплъка,простотията и крадливостта.
223
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе грозните и глупавите какво ще правим.
222
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАКЛЮЧВАЙТЕ БАНКИТЕ- ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ ПРИСТИГАТ, А СЛЕД ТЯХ Е ПОГРОМ И ФАЛИТИ.
221
0
 
15
 
! Отговори
неверващ преди 3 години
УАУУУ жална ни майка........................
220
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да попитам-руският слуга Радев ли плати на Путин 3 млрд.за нищо?
219
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАЙ-ДОБРЕ БОКО И НИНЧЕВА ДА СЕ ГУШНАТ И ДА СЕ РАЗБЕРАТ КАТО МЪЖЕ ЗАЕДНО ПРИ БАЙ СТАВРИ.
218
1
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЕЙ РАДЕВ ТИ СИ БИЛ ГОЛЯМ ШЕГАДЖИЯ
217
1
 
15
 
! Отговори
spoko! преди 3 години
Никой не трябва да се безпокои за приватизаторката на Техноимпекс Нинова. Дори Кремъл и нея да назначи за премиер, така както назначи сричащия Фигурант, след не много време тя ще отиде в Сливенския, а Фигуранта в Хага.
216
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурни сме, че се надяваш. На 5-ти ще връчи *** дата просълзен и с треперещи ръце. А ако БСП все пак успеят да го реализират, всички ще плачем.
215
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРП НА ВЛАСТ--ОТВРАТ!
214
11
 
1
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
Ние сме на всеки километър. Сърца милиони, само БСП. Връщаме се на власт да мачкаме синята лавина ГЕРБ-СДС и Слави.
213
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хехеее, знаем го това, не ни изненадваш изобщо ! Ти от край време за това мечтаеш