Томислав Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт

Имало влакове и системи за сигурност в жп-сектора
218

"В Плана за възстановяване и устойчивост няма асфалт. Има високоскоростни влакове и системи за сигурност в жп-сектора," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "Санирането е 16% от стойността на Плана, но са 90% от коментарите по него," каза той по повод критиките, че 2,2 млрд от средствата по Плана са заделени за саниране," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

"Срокът 30 април е до голяма степен инструктивен. Все още една трета от страните-членки нямат консистентна версия на план, имат или отделни глави, или само структура," обяви Томислав Дончев.

"Крайният срок, в който могат да бъдат внасяни националните планове в ЕК и да бъдат одобрявани е средата на 2022 година. Разбира се, България не бива да се цели в подобен срок. Дали планът е внесен в ЕК? Той е внесен още на 20 април. Дали България е поискала да стартира процедурата по одобрение от страна на ЕС и Съвета - все още не. По предложение на самата ЕК - те предложиха, да използваме по най-добрия начин следващите две седмици, да текат преговори, да направим редица важни уточнения, за да може когато пуснем плана той да бъде одобрен от ЕК и да нямаме неочаквани изненади," коментира вицепремирът в оставка пред водещата Милена Милотинова.

"Планът за възстановяване и устойчивост започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз - Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините, Българска академия на науките, редица университети - 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана. Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли", каза Дончев.

Той добави, че са направени над 30 секторни дискусии - като резултат има 3 версии на документа - тази, по която се работи, е последната. Изрази съжаление, че по него не е имало политическа дискусия. "Малко бяха политиците, които положиха усилие да прочетат няколкостотин страници. Не само Плана, предполага се да се прочетат и проектите към него", категоричен бе вицепремиерът в оставка пред Bulgaria ON AIR.

"Чух, че бил корупционен и искат да го ревизират. Поисках алтернативи - но не съм получил нито ред", допълни Дончев и уточни: "Планът е инструмент, който ще помогне да извлечем ползи, преминавайки през няколко много важни трансформации. На първо място е дигиталната трансформация, на второ място са политиките по декарбонизация. Претенцията на българската икономика е да бъде икономика на иновациите.

По въпроса кога най-рано могат да дойдат средствата е трудно да се отговори, защото за да се осигурят средства по плана трябва да мине ратификацията в парламентите на всички страни членки по процедурата, свързанан със собствените ресурси Поне в 8 или 9 държави все още очакваме ратификация. Ако трябва да бъда оптимист - при удачно следване на всички стъпки - края на лятото парите могат да са на разположение на всички бенефициенти. Реалистичния вариант е есента," коментира вицепремиерът в оставка и допълни, че правителството е решило да използва само грантовата част на плана - 12,5 млрд. Не са предвидени никакви заеми. Планът е само една четвърт от средствата заделени за България, уточни той.

На въпроса какво ще се проени в живота на обикновения българин, Дончев каза, че ще имаме градове с много по-чист въздух, монго повече дигитални услуги,  детски градини, училища и др обществени сгради санирани, високоскоростни влакове, инернет в по-висока скорост, модернизирано земеделие. По думите му Планът ще помогне за дигитална трансформация, икономика на знанието и базирана на иновациите.

"В политическа криза сме," каза още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "В последните месеци наблюдавам един изключително странен симптом в българската политика - никой не иска да управлява, да поема отговорност, не иска да взема тежки решения. Защото управлението е да вземаш тежки решения различни интереси, които често си противоречат. Сред българските политици се е настанил един ракурс, че най-удобно е да си в позицията на критик, което е също част от политическия живот. Но това е само една част от политическите роли. Финалът на това усилие е да поемеш отговорност и да носиш отговорността за управлението. В противен случай превръшщаме политическия живот в една игра по надприказване," коментира Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: ЕСпланДончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
8
 
! Отговори
Нямало репресии: преди 2 години
И нацистки практики. Моля уважаемата комисия да направи обиколка на страната и да погледне внимателно "реформираното" законодателство от 90-та до 2010 ....
106
3
 
14
 
! Отговори
Дрисльо Трифонов преди 2 години
България не ме обича а аз съм eбaxти пича!
105
1
 
2
 
! Отговори
1945 преди 2 години
Съюзническите войници настъпват от всякъде към Германия - от изток е Червената армия, от юг и запад - англичани, канадци, сащ - намират странни лагери забутани сред нищото пълно с всякакви евреи - музиканти, художници, занаятчии -преработени до смърт,изтощени от глад, не правили професията си с години. Какво е това?Арбайт Камп - трудов лагер. По-късно ги кръстили нацистките лагери на смъртта. Питайте в-к Шок за детайлите.Когато докарали немците от съседните градове да копаят гробове ...осъзнали
104
13
 
13
 
! Отговори
Мекерета преди 2 години
Скоро ще пишете на турски заради Славито...
103
21
 
12
 
! Отговори
Герб победа преди 2 години
Планетите *** и на Великден нямат срам да плюят по Герб. Скоро или ще ви свърши плюнката ще ви спрат кранчето.
102
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма асфалт, ама що злато има.. на кюлчета и в чекмеджета..
101
8
 
15
 
! Отговори
Плана Славун преди 2 години
В плана на слави ще има пари за концерти, безплатна бира и за обрязване по желание. Сега го пишат. Чакаме пост във фейсбук. До края на май.
100
4
 
6
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Дигитална трансформация и нисковъглеродни технологии плюс ВЕИ. Това е същността на плана.Във всичките му направления като индустриални паркова?!?, дигитални умения, скоростни влакове без подходящата инфраструктура, управление на водите в сектор замеделие + цифривизация ?!?.Соларни панели на всеки блок + "саниране". Всичко е поредния отбий номер. И не е възстановяване, а отразява виждането на ЕК, за дигитализация и климатична неутралност.
99
11
 
7
 
! Отговори
ssss преди 2 години
От крадене на асфалт се минава на крадене в железопътния транспорт.
98
9
 
10
 
! Отговори
акуд преди 2 години
а къде са плановете за вдигане на стандарта на живот или е по-добре да има бедни българчета готови да работят за 650лв????? влакове си ги натряскаи в дупарата
97
12
 
11
 
! Отговори
Има чекмеджета преди 2 години
В плана за възстановяване на Боко има чекмеджета
96
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Улиците и тротоарите им са като лунен пейзаж,те влакове-стрела ще доставят.Добре,че повече няма вие да се разпореждате с евросредства,че съвсем ще затънем.
95
12
 
12
 
! Отговори
ПРАВИЛНО ДОНЧЕВ! преди 2 години
АСФАЛТ , НЯМА ...ИМА БАЛАСТРА ЗА ДЖВАКАНЕ , НА ГЛАДНО СЪРЦЕ!БОКО , ПОНЕ МЯТАШЕ ПАРИ ОТ ДЖИПКАТА ...ТИЯ ЧАЛГАРИ И УЛИЧНИЦИ , МЯТАТ САМО МРЪСОТИИ ПО СТЕНИТЕ И ХОРАТА ...И ПРОСТОТИИ В НС...!ДОБРЕ , ЧЕ ПОНЕ ДПС СПЕЧЕЛИ ОТ ТЕХНИТЕ *** ОТЩИНИ В НС!"Има Такива Недоръфляци"------ВИДЯХМЕ ГИ НА ЖИВО!!!
94
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превратаджията Радев и патериците му от т н нови партии ще предизвикат хиперинфлация и повсеместен дефицит на стоки.
93
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно ,, има само стириупор !
92
16
 
12
 
! Отговори
Нема такъв народ преди 2 години
Изпратете Радеф у Москва да му одобряват плановете!!!
91
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най компетентния по европейските средства!Другите са аматьори и губим пари!Благодарение на ЕС и ГЕРБ България се прероди!Знаем кво беше преди!Стига сте плюли чалгари!
90
8
 
13
 
! Отговори
До ганьовците преди 2 години
Пътуването от космическата станция до Земята продължи 6 часа и половина.Пътуването от София до Бургас или Варна е над 7 часа. Изводите си ги правете сами.
89
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в плана има ли заложени обществени тоалетни по 500 хиляди лева,дървени пейки по 10 хиляди лева и ламаринени кошчета за б..к по 1000 лева.Или на тая цена само фъндъчката строи с парите от нашите данъци?
88
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влака стрела ще го има и в Наща мила Родина.Това е ГОЛЯМА новина,защото минавайки покрай ромските махали с 300км. в часняма да могат да бъдат обстрлвани с камъни от малките ромчета.