Харалан Александров: Борисов е удивително успешен в опозиция

Политическата криза ще завърши с примирие, смята антропологът
5 май 2021 13:21, Петя Славова
153

Президентът Румен Радев ще даде последния проучвателен мандат на БСП днес, а от левицата по-рано обявиха, че възнамеряват да го върнат. След това предстои президентът на разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. Как ще се промени картината при нови парламентарни избори?

"Всяка сложна система, каквато е българското общество, трябва да вземе решение колко да запази стабилността си и колко да се промени. Успешните общества успяват да съчетаят дневния на промяната с дневния ред със сигурността. В нашето общество по много исторически и културни причини или сме режим на стабилност, или в режим на промяна", посочи социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "България сутрин".

Според него последните 10 години от управлението на ГЕРБ са довели до режим на стабилност, което е довело до избутване на дневния ред на промяната на заден план.

Още по темата

"Реформаторският дневен ред беше заглушен, а сега той проби. Отидохме малко в другия край и сега имаме твърде много промяна, твърде голяма възбуда, твърде много шум и врява в парламента, което вероятно ще се отрази на следващите избори", смята Александров.

По думите му премиерът в оставка Бойко Борисов е влязъл с летящ старт в ролята си на лидер на опозицията.

"Сега ще му се радваме и в това му качество, той е забележително успешен в него", отбеляза социалният антрополог пред Bulgaria ON AIR.

Александров все пак се надява, че политическата криза ще завърши с форма на примирие, което по думите му обикновено се постига под формата на задкулисие. В момента обаче партиите са в режим на "асиметрична ескалация" - хвърлят взаимни нападки и обвинения.

"Това, което прави Борисов, е точно това, на което беше подложен ГЕРБ година и половина. Сега е моментът да си го върнат" заяви гостът в студиото.

ГЕРБ ще отговорят с хаотичен обстрел и ще навлязат в режим на асиметрична ескалация, при която изцяло дневният ред на битката измества дневния ред на обществото, стана ясно от думите на Александров.

"Лидерите на партиите на промяна ни изпращат на поправителен, истината е, че те са на поправителен. В крайна сметка ще имаме резултат, който ще е много по-различен", категоричен е социалният антрополог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
18
 
11
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
ХАРАЛАН Е НА Заплата при Бойко...Нормално...Всичко което плещи Са Врели Некипели...
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злобните човечета напразно живяха нищо за родината
77
15
 
14
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Харлизан Александров е с "таз, дето е на власт"... Предстои ни да гледаме умопомрачителни салто-морталета, като се светне, че таз вече не е на власт...Ще бъде много интересно, па и други ще си дерат ризите...
76
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Групата червени зомбита какво построиха до сега
75
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов Успешно завърши мандата сиБраво много работлив,мнго нещо направи за България
74
21
 
23
 
! Отговори
Чудодейно преди 2 години
Тоя пък, взели, че го кръстили на името на моето праасе Харалан!
73
16
 
34
 
! Отговори
Еееех почна се преди 2 години
Неколко деня не ни ХАРАЛАНЕХА и народа живна...ама пак се почна...Харалан, професорки, доцентки, харизани, бикове... абе дълга е хранилката Му!!!!
72
13
 
16
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ЧИТАТЕЛЧовек не трябва да свиква никога с мръ.со.ти.ята! Въпрос на хигиена! Няма хигиена - има вирус, има ковид, има БСП, значи...БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност те и сега са една партия. Но ако преди се дърляха върешнопартийно и подмолно, сега публично и през медии. От цялата работа всички говорят за политика, медий и анализатори под път и надпът и никаква свобода на идей и пътища за развитие.ВНС отхвърлиха, намаляване депутати също, субсидиите си ги искат, мажоритарно се страхуват.Същото е като да са от една партия. Гарван гарван око не вади. За нищо принципно различно не се борят. Само кой да седне отгоре.
70
10
 
12
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Нагъл е Александров - радва се БСПарската му душичка Борисов да е в опозиция..МР.ЪСНО и МАНИПУЛАТИВНО БСП!..Могат ли тези хора да свършат някаква обществена работа изобщо?!..Значи, Борисов бил успешен последните години, а това означавало заглушаване на "реформаторския дн. ред"!.. И как Борисов ще бъде успешен ако не беше ангажиран ИЗЦЯЛО с тях?- той пое обществото ни в окаяно състояние и от тази кал изгради една прилична държава, допусната до чакалнята на еврозоната!Това не става без реформи!...
69
6
 
3
 
! Отговори
А и преди 2 години
Не си намерил черква да се крьстиш
68
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От умен човек да чуеш анализ на ситуацията е бонус , разбира се не и за облъ-чените , за , които разрушителната сила на чалгата и преднамереното внушение се е превърнало в ежедневен съсипващ държавата ритуал . Щяхме да имаме пълното право да сравняваме държавата ни с останалите , ако след промените не бяхме позволили тоталната съсипия на България - знаем от кои-тези ,които побързаха да трансформират политическата власт в икономическа , като създадат силови групировки и всеят страх в населението.
67
38
 
30
 
! Отговори
ХоХоХо преди 2 години
Колкото повече са изявите на Баце толкова по смешни стават герберите.
66
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този човек най-добре разбира пропастта между така наречената "умнокрасива" прослойка от градовете и провинциално-селските маси. Самият той е представител на първата прослойка и е обграден от подобни хора, а научната му работа се състои в това да ходи по села и паланки и да изследва как живеят и как общуват различни представители на обществото.
65
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Падението на антрополога
64
11
 
9
 
! Отговори
Панкратиев преди 2 години
А дано така да бъде и занапред през следващите 4 години
63
15
 
17
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Бойко не е успешен, просто натрупа опит. А и когато срещу себе си имаш болен чалгар, който не си е казвал и името без аутокю от години, Мая Галевска, Таня Дончева и подобни "опозиционери" не ти трябва да си много умен. Жалко за качествените протестъри, чиито напъни бяха употребени от едни тотално неспособни и компреметирани хора. Болни душевно и физически. Те са най-големият актив на Бойко и му трупат точки, даже той нищо да не прави.
62
13
 
19
 
! Отговори
Ууууу, преди 2 години
какъв подмазвач. Колко лш пари е получил за този бълвоч...
61
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ееех, Харалане, наборе, де всички, дето са на телевизора, да са мъдри, знаещи и мислещи задълбочено хора като теб! Де и в парламента да бяха такива! Ама не са, уви!
60
15
 
14
 
! Отговори
хо-хо-хо преди 2 години
Харалан Александров: Борисов е удивително смешен в опозиция!