Харалан Александров: Борисов е удивително успешен в опозиция

Политическата криза ще завърши с примирие, смята антропологът
5 май 2021 13:21, Петя Славова
153

Президентът Румен Радев ще даде последния проучвателен мандат на БСП днес, а от левицата по-рано обявиха, че възнамеряват да го върнат. След това предстои президентът на разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори. Как ще се промени картината при нови парламентарни избори?

"Всяка сложна система, каквато е българското общество, трябва да вземе решение колко да запази стабилността си и колко да се промени. Успешните общества успяват да съчетаят дневния на промяната с дневния ред със сигурността. В нашето общество по много исторически и културни причини или сме режим на стабилност, или в режим на промяна", посочи социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "България сутрин".

Според него последните 10 години от управлението на ГЕРБ са довели до режим на стабилност, което е довело до избутване на дневния ред на промяната на заден план.

Още по темата

"Реформаторският дневен ред беше заглушен, а сега той проби. Отидохме малко в другия край и сега имаме твърде много промяна, твърде голяма възбуда, твърде много шум и врява в парламента, което вероятно ще се отрази на следващите избори", смята Александров.

По думите му премиерът в оставка Бойко Борисов е влязъл с летящ старт в ролята си на лидер на опозицията.

"Сега ще му се радваме и в това му качество, той е забележително успешен в него", отбеляза социалният антрополог пред Bulgaria ON AIR.

Александров все пак се надява, че политическата криза ще завърши с форма на примирие, което по думите му обикновено се постига под формата на задкулисие. В момента обаче партиите са в режим на "асиметрична ескалация" - хвърлят взаимни нападки и обвинения.

"Това, което прави Борисов, е точно това, на което беше подложен ГЕРБ година и половина. Сега е моментът да си го върнат" заяви гостът в студиото.

ГЕРБ ще отговорят с хаотичен обстрел и ще навлязат в режим на асиметрична ескалация, при която изцяло дневният ред на битката измества дневния ред на обществото, стана ясно от думите на Александров.

"Лидерите на партиите на промяна ни изпращат на поправителен, истината е, че те са на поправителен. В крайна сметка ще имаме резултат, който ще е много по-различен", категоричен е социалният антрополог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убеден съм, че царят-свинар Ивайло, когото византийците са наричали Бърдоква и Лахана, е като академик от БАН в сравнение с Тиквата!
38
2
 
0
 
! Отговори
Нема как преди 2 години
Не сме роднини колкото и да ме копира алкохоличката
37
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Удивително падение е да си слуга на най-пpocтaта личност в историята на България!
36
2
 
3
 
! Отговори
Читател преди 2 години
43,както винаги и днес не си си пил хапчетата.Не ме е еня за теб,а за нормалните хора които застрашаваш с поведението си.Лекувай се,дано заприличаш на нормалните хора.
35
2
 
0
 
! Отговори
Наш?та е преди 2 години
По хубава
34
2
 
0
 
! Отговори
Тоя пь преди 2 години
Любчо
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това реклама ли е или е новина?
32
5
 
11
 
! Отговори
удивително успешен преди 2 години
Баце е хейтър по рождение!И винги се кичи със чужди заслуги.
31
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каза платения анализатор на ГЕРБ.
30
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои гласуваха против 50лв. за пенсионерите ,тяхното ***? А си гласуваха по 10бона заплати иначе! Другият път за кого гласуваш внимавай ***!
29
2
 
0
 
! Отговори
Благодаря преди 2 години
За благоволението косьоТи си определащия фактор в моя живот
28
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ може да бъде победен на избори, само от подобен политически проект. Такъв проект към момента няма в парламента. Следващия парламент, ще се различава само с някой и друг процент, което няма да е решаващо за овладяване на властовите позиции в държавата.Следващите на следващите избори, на септември ще ги очакваме. Политическата криза е много тежка.
27
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Чудесно, да си седи там...
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здраво се е нахараланил тоя. Гони 140 кила живо тегло! Вече се родее на тежина с вожда, учителя и слънцето на герберите!
25
11
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
За харалан последните 10 години са му много стабилни защото му даваха и на него от чекмеджето да лъже българския народ по телевизиите.
24
7
 
20
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Лоен,вече поодъртял подмазвач,натрупал сланина,не забравя да хвали индивидът,натикал държавата в ямата на бедността.
23
5
 
11
 
! Отговори
Току-що преди 2 години
В парламента отхвърлиха предложението на мая Манолова пенсионерите да получават по 50лв. .добавка за пенсионерите до края на 2021г. 113-против ,85 -за!
22
16
 
13
 
! Отговори
Чалгарчета преди 2 години
Чалгарчетата на промяната се уплашиха от управлението и се скриха в миши дупки !Дай им само да плюят и да раздуват общи приказки !Непотребни сте !
21
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма"шпакула"му удари тоя,на Борисов по срамните места.Чак лигите му потекоха.През ерата Борисов (почти 18г),много тикви се сдобиха с титли.
20
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя как не го е гнyc да се гледа в огледалото, докато се бръсне?