Камелия Нейкова: До 15 май ЦИК решава за секциите извън страната

Според нея гласуването с машини крие риск
9 май 2021 12:30, Петя Славова
66
Камелия Нейкова: До 15 май ЦИК решава за секциите извън страната
Снимка: БГНЕС

"Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде толкова повишен, че да доведе до невъзможност да се създаде необходимата организация". Това заяви пред БНР новият председател на ЦИК Камелия Нейкова. Тя уточни, че до 15 май трябва да е готово решението на ЦИК за секциите извън страната, което трябва да бъде изпратено и на Министерството на външните работи.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес става по електронен път, без да се изисква електронен подпис, съобщи Нейкова.

Новият председател на ЦИК коментира машинното гласуване, като беше категорична, че не го определя като вид образователен ценз.

Още по темата

По думите ѝ гласуването с машини крие риск:

"То е свързано с организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. ЦИК ще положи всички усилия, за да намери ефективните решения да осигури машинно гласуване, както е предвидено от Изборния кодекс".

Съхранението на машините за секциите в чужбина е ангажимент на Министерския съвет, който трябва да реши при какви условия и по какъв ред ще стане, уточни Нейкова.

Тя прогнозира, че от 300 до 500 нови машини ще бъдат необходими за изборите на 11 юли.

Камелия Нейкова заяви, че от интервю на Димитър Димитров, член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е разбрала, че има проблеми с договора между ЦИК и фирмата, доставчик на машините за гласуване:

"Трябва да се установи какви са причините. това са обстоятелства, които до момента не са известни в публичното пространство". Тя добави, че не би искала да допусне, че това е направено умишлено от предишния състав на ЦИК.

Дали доставчик на допълнителните машини ще бъде същата фирма, която е и досега - "Сиела Норма", това ще реши ЦИК, уточни Нейкова.

Във връзка със съставите на секционните избирателни комисии в страната и чужбина, тя заяви, че ще направи всичко възможно те да бъдат определени така, че да няма сътресения:

"След като се определи съставът, само при невъзможност да участва човекът в изборния ден да се правят промени. А не да има хаотични промени, които объркват хората и се създава излишно напрежение".

Интервюто на Явор Стаматов с Камелия Нейкова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 56Е да, ама ако гласуват само българите от България, Ицо Маджото не може да хване повече от 7%.Та ти стискай палци, че все още им дават на българите от България да гласуват.Целта е бюлетините да идват по пощата от Дубай. Готови, преброени.
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Машините не само могат да се манипулират, но това може да става и вече от чужда държава...
58
2
 
7
 
! Отговори
Dinosaurus преди 4 месеца
Ако е възможно това, ако трябва онова, ама ще пробваме... Пат*а в кълчища. А що всички 'забравиха" за купения вот? Каква е разликата между бюлетини и машина - задраскваш или набираш номерче, дават ти парсата! Това е фалшификацията, а не "подправени протоколи" и невалидни бюлетини (Мая). Ама понеже Черепа и Цв. Вас. плащат мощно с откраднатите от нас пари, никой не говори за купен вот, това не е съществено, нов кодекс имаме, ура, другари и чалгари!!!
57
8
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 4 месеца
Тия 14 келешчета,които са ми "нацвъкали" минусите,какво си мислят? Че ще ме унижат ли? Хей деца.Заблуждавате сами себе си! Поради простия факт,че НИЩО НЕ ЗНАЕТ ЗА ГЕРБ измислената партия,на бившият комунист и бивша мутра,по времето на борческите мутри след 1989 г! Точно такива подвежда той от повече от 12 г! За този индивид Борисов.Не съм гласувал НИКОГА! Но за Живков гласувах през соца! Защо ли? Ами явно имам своите принципни убеждения.Че тази мутра.Е един ЛЪЖЛИВ " демократ"!-:((( Иначе,защо?
56
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва да гласуват само тези, които живеят постоянно за повече от 6 месеца годишно в България.Тези българи в другите държави не е нормално да определят кой ще управлява тук.
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой където плаща данъци, там да гласува. Трябва да има оседналост. А не сульо и пульо да гласува.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Д_упедавци!
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сделка има. ДПС взима повече гласове от Турция и подкрепя рр за втори мандат. ДБ и ИТН и те разчитат на някой и друг глас вповече
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 55 " *** за зеле" не става от теб! -:)) Избери си нормален ник,и тогава ръси "разсъждения" по важна тема! Сега пийни една и ни освободи от присъствието си!-:))
51
3
 
11
 
! Отговори
Бай чеп преди 4 месеца
До Анонимена гласуване по телевизията не искаш ли ? Ще ми живееш в Швейцария,а ще ми се правиш на гласоподавател в Горно Надолнище...аре бегай ! Когато сърбаш българска "попара"тогава ще гласуваш за български депутати !
50
5
 
2
 
! Отговори
Абе преди 4 месеца
Тая да не е чалга версия на Мария Нейкова
49
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 45 Стига вече с тия "турци" бе човек! При положение,че дадем правото,на български граждани,живеещи зад граница.Няколко гласа от 100 или 150 000 гласа от Турция,ще са капка в морето бе човек!-:((( Та ние ограничаваме,собствените си братя и сестри в чужбина,от правото да гласуват.А сме се хванали,за изселниците в Турция? Турците там ги "виждаш" а? А Българите по цял свят,защо НЕ ГИ ВИЖДАШ? Хайде стига вече с тази "партийна принадлежност"! Принципите! Те са важни!
48
2
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 4 месеца
Че ако ще са пак толкова секциите, защо беше тоя зор. Че ако ще са същите СИК, защо сменяхте законаХа, ха за 500 машини повече към 9600 ли беше целия цирк
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 49 Тези български граждани,живеещи в чужбина,по конституция ,щом кътат гражданството си,където и да се намират в чужбина.СА ЗАКОННИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ! Аз лично живея в България! И не ме засяга кой къде живее! Никой не е заминал на вън от хубаво тук!-:((( Както и да е! Поне правото да гласуват според съвеста си,да не им отнемаме! Само факта,че ще отидат до урните,за разлика от много живеещи тук,които ще отидат на почивка или на село,но няма да гласуват в деня на изборите,им прави чест!
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Просто нека има район чужбина с 5 депутати и хората от вън да си знаят че това е техния избор. Така ще им се запази правото на глас, ние няма да им се дразним, пък и ще се знае кой какво избира, всичко ще е прозрачно.
45
5
 
15
 
! Отговори
ТОДОР Ж ,,,,,,,,,в преди 4 месеца
ДУХНАЛ В ЧУЖБИНА ЗА ПО -ДОБЪР ЖИВОТ /МОИТЕ УВАЖЕНИЯ/ ,ОТ ДЪЖД НА ВЯТЪР СА ПРИБИРА ,НЯКОЙ ЗАБРАВЯТ И БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ДРУГ МИ ГОВОРИ С АНГЛИЙСКИ АКЦЕНТ /ДА КАЖА ЛИ КОЙ Е А ?/ ТЕ ЩЕ МИ ГЛАСУВАТ ,ДА МИ ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩЕТО ,КАК ЩЕ ЖИВЕЕМ И РАБОТИМ ,
44
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 46 Определено,няма да е като кашата,забърквана вече 12 г от кликата на ЦИК на БОРЧЕТО от бившата СИК момко! -:))) Бре вие се страхуватее май че,от едни прозрачни избори? И защо? Ако смея да попитам? С години гласуваха реално между 30 % в изборите "организирани" от борчето мутра! Защо се страхувате,от мащабни избори,с участието,на ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ? -:)))
43
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мутра Мая пак Започва с ПРОВОКАЦИЯ
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази ще Забърка Кашта
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 38Тия българи за които говориш не гласуват отдавна. Те имат и двойно гражданство и гледат да не се афишират, че са българи. Тия дето гласуват са предимно чалгарите и турците и едни 10 % българи, които още милеят истински за България! Така че битката на хората в чужбина ще е чалга турчолия срещу 10% интелект, другите ще се скрият. Но сами ще го видите.