Какво наследство оставя социалното министерство?

Нямам никакви притеснения, заяви Султанка Петрова
Обновена: 12 май 2021 23:46 | 12 май 2021 23:05, Петя Славова
35

Анализ на мерките за заетостта и пенсионните добавки, иска новият социален министър Гълъб Донев - какво наследство му оставят колегите? И трябва ли да продължи изплащането на пенсионните добавки от 50 лева?

"Много се надявам да се удължи тази мярка и тази помощ да продължи. Тези пари не бяха предизборно дадени, дадоха се по време на пандемичната обстановка. Има много механизми, с които ние подпомогнахме България, да се запазят работни места. Най-уязвимата група по време на пандемията бяха пенсионерите. При добро желание могат да се отделят пари за възрастните хора", смята бившият зам.-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова, която бе гост в предаването "Денят ON AIR".

Тя подчерта и успешните политики, които бяха прилагани през последния мандат.

"За първи път от 30 години беше увеличена, с над 80%,  минималната пенсия.  В 44-то НС, с моите колеги, разработихме един закон за подпомагане на възрастните хора, с него даваме възможност на хора, които получават под 300 лв., да получават помощ. Друго - това е увеличението на минималната работна заплата. От 2017г., всяка година се увеличава с 50 лв. Увеличение има и на заплатите в секторите -  Здравеопазване" и  "Сигурност". Учителските заплати - двойно увеличени", заяви Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Относно наследството, което социалното министерство оставя, бившият зам.-министър каза, че няма никакви притеснения.

"Аз съм с прекрасни впечатления от Гълъб Донев. Добър професионалист, запознат е с проблемите на министерството.  Уверена съм, че ще се справи. До юли има средства, осигурени са, мерките ще продължат. Министерството на труда и социалната политика предложи работещи мерки, имахме подкрепа и от синдикати, и от работодатели. Да се поддържат политиките до сега, които сме разработили. Оставих едно добро наследство на моите колеги". категорична е събеседничката на Ганиела Ангелова.

И допълни, че за да върви България напред, трябва да се направи анализ на всичко случило след 89 година, и да се "поучим от грешките".

Според нея главната задача на Служебното правителство е да се справи с изборите.

"Не мисля че ще има реваншизъм или уреждане на сметки. Служебното правителство трябва да подготви честни избори. Там има много хора, които са доста добре подготвени", подчерта Петрова.

Преизчисляването на пенсиите

"Ние бяхме предложили преизчисляване още преди време, но Горанов ни увери, че това ще е много скъпо и беше споделил, че няма как да се случи, тогава.  Но вярвам, че ще се случи. Дошло е вече времето, наистина трябва да има равнопоставеност. Трябва да се използват демографските резерви - младежи до 29 години и неработещите роми. Както и хората, които се върнаха и останаха в страната, да в ги привлечем  - с добри заплати и сигурност", категорична е Султанка Петрова.

А по темата с демографската криза, тя обясни, че това е световна тенденция и трябва да се работи в посока, насочена към младите хора.
 


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честно е да се каже че тази жена представлява ВМРО и заради определени лица и политики те загубиха изборите и ако искат да влязат пак в парламента трябва да се разграничат и конкретизират.
14
6
 
3
 
! Отговори
За 16 преди 1 месец
Личи си колко си неадекватен-в главата ти има само против.Освен да си против, мисленето ти стига ли до някъде другаде?Истинските синдикати работят заедно с работодатели работници и държава.Ето ти пример-ако примерно утре синдикатите заедно с държавата извоюват минимална заплата да кажем 3000 лв.Имаш ли дори и най-малка представа колко хора ще получат заповед за уволнение още на следващия ден??И колко фирми ще се закрият или ще обявят фалит?
13
3
 
14
 
! Отговори
Патка загубена преди 1 месец
Социалната политика през последните години е кръгла нула и очевидно е насочена предимно към "младите роми", по които Султанка много си пада.А изявлението как министерството "работело" заедно със синдикатите и "работодателите" е абсурдно, истинските синдикати работят заедно с представляваните от тях хора, срещу "работодателите".
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България желае мир и сигурност и-затова няма да има второ дете сред повечето случаи
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нито един журналист не пита по поставените от хората въпроси а само замита, замита и слушаме само лъжи и хвалби.
10
5
 
18
 
! Отговори
Anonymous преди 1 месец
Султанке, що не кажеш за отвлечените от социалните деца на белите български майки и бащи?А в същото време социални в гетата не стъпват, там ходят само медиатори да им дават подаръци и да ги съветват какви документи да попълват за помощи, а български родител ако помоли за помощ му отнемате децата!
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има едно интервю на тая жена по бТВ преди четири години. Лично аз тогава видях за пръв път в живота Фашизма лице в лице и се потресох до дъното на душата си.
8
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-смешното е, че накрая наистина, въпреки воят, който дига до небесата протестърския тролиат, никой няма да може да осъди ГЕРБ за НИЩО.Но воят се дига вече цяла година, и почна от юмручето.Финансирано от Божков и Путин.И въпреки, че до ден днешен вече ще се изядат самите те от омраза, ДОКАЗАТЕЛСТВА НЯМА.Почвам с кеф да им наблюдавам истериите.Както реваха 7 месеца ОСТАВКА и нищо друго не измислиха сега продължават да си реват на кухо.И президентчето повтаря като *** едно и също.
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бяха се гръмнали тия. Толкова хора загинаха от техните закони и правила че не ми се мисли..
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наследството на това мегаминистерство е Разруха. Новия министър нищо не може да стори с безчовечните герберски закони, ще трябва време.Много хора загинаха от липса на човещина в закона и стила и метода на служителите. Ще е трудно.
5
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нагла нагла остави страшна мизерия.
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е султанката на ВМРО. Как не и е неудобно и как пък те не си направиха извода защо не влязоха в парламента. Дават ефир на неуважавано лице меко казано компроментирано необичайно ми това е антиреклама. Техен проблем. Не ги харесвам.
3
4
 
10
 
! Отговори
До отпадъци преди 1 месец
Има мегаминистерство, но няма политики, макар че в конституцията пише че сме социална държава.Самите закони на Герб са такива че това министерство е бухалка за хората изпаднали в беда. До промяна на законите ще е много трудно но има надежда за по справедлив подход. Ще е трудно те са свикнали да са бухалка и откровенни да лъжат, сори
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Потресени сме. Нахалството няма граници. За днеска много ни идва. Добре че тая телевизия отпадна от пакета и не излъчва там да не берем ядове с калинките и малинките.
1
3
 
10
 
! Отговори
отавя преди 1 месец
Мн бързате, пишете четливо и без грешки...