Василев: Бюджетна дисциплина, за да влезем бързо в еврозоната

Здравната криза не е повод за новите емисии дълг, смята той
12 май 2021 14:18, Анисия Иванова
35
Василев: Бюджетна дисциплина, за да влезем бързо в еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да влезе България в еврозоната, е нужна бюджетна дисциплина. Това заяви Николай Василев, бивш вицепремиер, управляващ партньор в "Експат Капитал", в ефира на предаване "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Преди няколко дни беше приета Конвергентната програма на България 2021-2023 г, която се изготвя ежегодно от Министерството на финансите. Гостът определи като притеснителни нивата на бюджетен дефицит и новите емисии дълг в нея.

"Притеснен съм за бюджетния обрат на държавата след над 20 г. стабилност. За мен той е неоправдан. Здравната криза не е повод за новите емисии дълг".

"В момента правителството разполага с най-големия бюджет в историята на България – 52 млрд. лева, но на политиците не им стига. Вместо да спестяват, те искат да го увеличат. В България идват управляващи, които имат намерение да харчат безразборно. Единствените теми, които ще се обсъждат в бъдеще, са дългове и дефицити", смята Николай Василев.

От думите на госта стана ясно, че чрез дълговете и дефицитите перспективата на България да стане част от еврозоната изглежда далечна.

Гърция, Белгия и Италия ги приеха в еврозоната с колосални дългове, но част от тези държави бяха част от старото статукво на Европейския съюз. Страни като Италия и Белгия положиха основите за създаването на Европейската икономическа общност. Някои западни държави, ако могат да спрат влизането на България и Румъния в еврозоната, биха го направили. България, за разлика от Румъния и Полша, се запъти към еврозоната след 10 години, каза още той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Друга тема от разговора беше свързана с чуждестранните инвестиции.

"Много често Сърбия привлича инвестиции от над 1 милиард долара, като съседката ни не е част от ЕС или НАТО. От влизането ни в ЕС имиджът на България в международен план е негативен и не се подобрява", допълни гостът.

„Инвестиции са последните 10 години са много малко. След 2010 г. инвестициите като процент в БВП са по-ниски отколкото по времето на Виденов“, добави още Василев.

Гостът коментира, че след 2005 г. не е засягана темата за капиталовия пазар.

"Новото служебно правителство може да допринесе за развитието на капиталовия пазар, като направи по-лесно листването на чуждестранни компании в България, например".

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
1212 преди 2 години
Ние не искаме еврозона и чакалня. Искаме добри доходи и инвестиции в БГ. Много големиинвеститори изчезнаха яко дим от БГ заради идиотската Ви политика на изнудване и рекет.
23
0
 
4
 
! Отговори
Питанчо преди 2 години
Все се чудя, що при северните ни съседи и в останалите страни от Източния блок влезли в ЕС се произвеждат я известни автомобили, я маркова техника, а бе много неща които им помагат на икономиките .... Че даже и в следвоенна Сърбия има сериозни инвестиции от цял свят.... А тук даже и Китайците си затвориха завода .... Тук там някоя Византийска или Анадолска шивалня .. Нали уж сме били привлекателни, с ниски данъци, евтина работна ръка ... Ако някой от умните ми отговори ... да взема да почерпя А?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазим дисц. но бг е най бедната и няма вече какво да се пази. Остава въпроса къде ше иде златото и резерва на БНБ, защо ще получим наймалко евра като сме най-бедни и трябва точно най-много евра за бг за да настигне, колко дълг ще вземем и кой ще плаща дълга на еврозона като Гърция Германия и т.н рекордно задлъжнели държави.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тая квачка ("вечният министър Коко Василев) се разклопа. От многото атрибути на българската храброст, смелост и неотстъпчивост ни остана сами името на българските пари -ЛЕВ. Гoвeдaритe, учили някъде на мaйнaтa си, ни отнемат и последното останало българско!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво ни е еврозоната???Някой има ли смислено тълкувание какво ще спечелим, губейки един от признаците на национален суверенитет - валутата?
19
1
 
7
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Точно тоя е за доживотен затвор!Подари на безценица БТК!Взел е комисионна таксаминимум 20 милиона!
18
1
 
10
 
! Отговори
До опетков преди 2 години
хубу де, виждам, че си гербераст, *** то в наши дни лекуват повечето болести, та я да видим колко гербераст си, та от кога минималната заплата е 650лв.? моеш ли да ми кажеш? и въпрос с повишена трудност от тия 650лв колко точно вземаш? Базикам се знам, че не знаеш! Та отговори ми на тез въпроси та да те преценя колко гербераст си!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Катя ИвановаАко излезне от ЕС няма еврозона както Англия.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16И ГЕРБ са некадърни но са 12 години калинки.
15
12
 
3
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Анонимен9 Безработен си, защото си некадърен. Ще си спомняш с носталгия за добрите години при "Боко". Ако не си научил още минималната заплата е 650 лв.
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен9 Безработен си, защото си некадърен. Ще си спомняш с носталгия за добрите години при "Боко". Ако не си научил още минималната заплата е 650 лв.
13
3
 
18
 
! Отговори
Катя Иванова преди 2 години
Каква еврозона го гони този човек? Аз, а и повечето здравомислещи българи, не искаме да влизаме в тази еврозона! Тоя продължава да иска да обеднеем още повече! Трябва референдум! Народа да си каже думата! Не стига, че ни вкарахте в НАТО и ЕС без да ни питате, сега да влезем и в еврозоната, няма да стане!
12
0
 
29
 
! Отговори
кескьосе преди 2 години
Лицето на снимката трябва да е в затвора.
11
2
 
22
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Коя Еврозона?Тая дето Баце си направи в чекмеджето пълно с пачки евро?
10
2
 
29
 
! Отговори
22409 преди 2 години
Закъде си се забързал, бе авантаджийче? Само дисциплина не ед остатъчно, нужва е работеща икономика с определен растеж поне 2 години. Каажи как да се задвижат колелцата, като всичко е разграбено, включително с твоето усърдно съдеййствие, докато беше въъв властта. С тия доходи как ще въведем верото - заплати и пенсии наполовина, цените двойно?!?
9
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя трябваше в затвора със Сакса, Гержиков, Велчев а го пускат по тв.
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Василев говори за дисциплина но той е на 5 хиляди евро заплата както и ГЕРБ, а ние обикновените бг сме на 500 лева заплата или безработни и на бюдджетна "дисциплина.
7
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Апаратчиците на Фигуранта се подмокрят като чуят за долари и евро, но сенасират като си помислят, кво ше им стори Кремъл, ако работят за приемането на България в Еврозоната.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек ниски доходи, а частните фондове за задължителния втори стълб какво ще ги правим? Колко милиона са заминали заради задължителното изкупуване на надценени активи тип "Градус"? КФН и още колко бюджетни институции не си вършат работата или замитат пак за сметка на бюджета. После защо да ниски доходите.
5
19
 
2
 
! Отговори
човека с бича преди 2 години
Тоя потомствен комунистически плешунгер заслужава:1.Поклон за мъдрите думи (+)2.Един волски бич (-)