Василев наредил на Спецов: НАП да следи големите данъкоплатци

Министърът се чуди защо не е имало рокада след теча на лични данни
294
Василев наредил на Спецов: НАП да следи големите данъкоплатци
Снимка: БГНЕС

Шефката на НАП Галя Димитрова е освободена за системно неизпълнение на служебните задължения, съобщи служебният финансов министър Асен Василев на брифинг, на който представи екипа си.

Той изрази учудване, че не е имало последици след теча на лични данни през 2019 г.

Още по темата
Приходната агенция ще бъде оглавена от Румен Спецов, като основната му задача е да се фокусира върху големите данъкоплатци и да се премахне "терорът" върху малките. Фокус върху фирми, които потребяват държавен ресурс и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси, нареди още Василев.

По думите му в рисковата група попадат всички компании, при които се теглят големи касови наличности. Василев обвърза тази задача с гарантирането на честността на вота.

Той обяви данни, според които само 66% от ревизионните актове са потвърдени напълно или частично. За периода 2017-2020 година 55% от начислените ревизионни актове са събрани, останалите не - от малко над 4 млрд. лева са събрани малко над 2 млрд.

Освен НАП, Агенция "Митници" също има нов директор и това е Павел Тонев, който е изпълнявал длъжността и в миналото. "Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет и оценките са, че Агенция "Митници" не отговаря на изискуемите стандарти. Взети са мерки от колегите, оценките са качени на "почти отговаря", но въпреки това, както вчера стана ясно, ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва евентуално да възстанови към европейския бюджет", обясни министърът.

Засега не е ясно дали ще се наложи емитиране на нов дълг, но процедура ще бъде подготвена, ако има нужда от нея, защото отнема 1-2 месеца, обясни Василев.

Василев представи и заместниците си. Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера, тя е с над 20-годишен опит в сферата на финансите, включително в областта на одита. Ваня Стойнева е била два пъти зам.-министър в служебни правителства, ще отговаря за европарите.

Моника Бийчър ще се занимава с въпросите, свързани с еврозоната, дълговите емисии, дирекцията за възлагане на обществени поръчки.

Служебният финансов министър обаче не даде думата на екипа си да отговаря на въпроси с мотива, че не са навлезли в работата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бил ли е в Дубай "новия честен "директор на НАП?Как не ви е срам,нисши мижитурки за пари от лакомия продавате националния суверенитет и съдбите на хората.Каква икономика с Черепа и Цецо Пирамидата обрал вложители и напазарувал предприятия с поставени лица и офшорки.Другия един от няколкото главни иманяри разпродал тракийск.наследство в чужбина да ни лиши от история и авторитет,но да има за него.Новия финансов ни залъгва с касови наличности,а те избори се купуват не с пари от касите,а извън тях
165
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите назначения са били гонени за корупция в миналото. Времето е малко, само 2 месеца и слагат професионални крадци да свършат бързо работата. Сега е последен шанс защото народа никога няма да избере комунисти да управляват.
164
5
 
18
 
! Отговори
НОВО ПЕТ преди 2 години
РАДЕВ, СТАНА ЗА СМЯХ.........С НОВИЯТ ШЕФ НА ...НАП
163
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бре,голям зор Радевич да вземе властта за да обслужва Черепа.Жалка народна безкрайна тъпотия!Режисьора на платените протести срещу "корупцията"като повод за преврат и главен рекетьор на държавата избяга в Дубай с 19 обвинения за да направлява тълпата с доматите в негова полза.Е доматите станаха депутати за кратко,но ще се борят за мнозинство да подчинят независимата прокуратура със законови колаборации.Да паднеш толкова ниско да обслужваш криминалната олигархия със спуснати назначения е гротеска
162
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно ГЕРБ-аджии гонеха онези, които са продали 2часовника или 2 чифта чорапи, каква проверка имах на едноличен търговец, не е истина, до стотинка ровиха, в такава дребна рибка...лол
161
6
 
8
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
абе друго си е да гониш дребните от олх-а дето си продали старите обувки , дрехи , гуми , джиесеми ..... и да се правиш на велик проверяващ нап-аджия
160
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 180Мдааа, ген Радев НИКОГА не може да си вкара такъв автогол.
159
14
 
4
 
! Отговори
до 180 преди 2 години
ти, сигурен ли си в това, което говориш или обичаш ЛЪЖИТЕ като баща си сатана, не ме карай да гледам в ТЪРГОВСКИЯТ РЕГИСТЪР. ген.Радев не би си вкарал автогол с такъв шеф на НАП след гербаджийската некадърница Галя!!!
158
18
 
12
 
! Отговори
иво преди 2 години
Влади Горанов и Бойко Борисов защо все още на са арестувани.Пропуснатите данъци на Черепа лежат на тяхната съвест.Изобщо тази гербаджийска напаст е не само за изриване.Трябва да бъдат препълнени затворите.
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПа оди си на село при българите.
156
4
 
12
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Лорер, Бийчър, откъде ги изкопаха тези "българи" ?
155
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да казват от сега ще има ли 30% прогресивен данък, то като не могат да направят растеж освен да ни ударят балтията и да изгонят и последните успели българи.
154
4
 
17
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 години
До Милен. Ами много просто. Защото редовните правителства са на партиите, които съставят политически кабинет и носят политическа отговорност за основните принципи и политики в програмите им и това, което са обещали на избирателите си. Служебните кабинети са събрани орел, рак и щука, за кратко са и имат ограничени функции. Остави един служебен кабинет за повече от половин година и ще видиш какъв хаос ще докарат "експертите".
153
2
 
18
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
Ха-ха, на екипа не било позволено да отговаря на въпроси, защото не били навлезли в работата, а буйната коса с поглед на героя от "Полет над кукувиче гнездо" яко навлезе за 2 дена и затова само той.
152
18
 
14
 
! Отговори
Милен преди 2 години
Защо читави министри се озовават само в служебните кабинети? Има нещо тотално сбъркано в системата. Редовните кабинети са пълни с партийни послушковци, от некадърник нагоре. В Служебните винаги е пълно с експерти, които обаче получават една няколко месеца да свършат нещо.
151
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Учиндолския евнух къде се крие ?"---Питай майка си, може да е в леглото с нея.Много ми харесвате едни такива плоскодънни лодки - вместо да пишете по темата на статията, плюете хора, които изобщо не са цитирани в нея.
150
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият шеф на НАП продал на сламено лице дял във фирма с 1 млн. дълг към НАП..... и този оттече в канала. Може да се види в гугъл.
149
5
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Як шеф сложиха на данъчното - сега лично ще бие шамарите на нередовните данъкоплатци, пък за редовните е подготвил ритници.
148
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Божков какво нареди?
147
2
 
20
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
Гонят тия които плащат данъци, а тия които не плащат кога?