Василев наредил на Спецов: НАП да следи големите данъкоплатци

Министърът се чуди защо не е имало рокада след теча на лични данни
294
Василев наредил на Спецов: НАП да следи големите данъкоплатци
Снимка: БГНЕС

Шефката на НАП Галя Димитрова е освободена за системно неизпълнение на служебните задължения, съобщи служебният финансов министър Асен Василев на брифинг, на който представи екипа си.

Той изрази учудване, че не е имало последици след теча на лични данни през 2019 г.

Още по темата
Приходната агенция ще бъде оглавена от Румен Спецов, като основната му задача е да се фокусира върху големите данъкоплатци и да се премахне "терорът" върху малките. Фокус върху фирми, които потребяват държавен ресурс и всички техни подизпълнители, защото там се установяват сериозни липси, нареди още Василев.

По думите му в рисковата група попадат всички компании, при които се теглят големи касови наличности. Василев обвърза тази задача с гарантирането на честността на вота.

Той обяви данни, според които само 66% от ревизионните актове са потвърдени напълно или частично. За периода 2017-2020 година 55% от начислените ревизионни актове са събрани, останалите не - от малко над 4 млрд. лева са събрани малко над 2 млрд.

Освен НАП, Агенция "Митници" също има нов директор и това е Павел Тонев, който е изпълнявал длъжността и в миналото. "Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет и оценките са, че Агенция "Митници" не отговаря на изискуемите стандарти. Взети са мерки от колегите, оценките са качени на "почти отговаря", но въпреки това, както вчера стана ясно, ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва евентуално да възстанови към европейския бюджет", обясни министърът.

Засега не е ясно дали ще се наложи емитиране на нов дълг, но процедура ще бъде подготвена, ако има нужда от нея, защото отнема 1-2 месеца, обясни Василев.

Василев представи и заместниците си. Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера, тя е с над 20-годишен опит в сферата на финансите, включително в областта на одита. Ваня Стойнева е била два пъти зам.-министър в служебни правителства, ще отговаря за европарите.

Моника Бийчър ще се занимава с въпросите, свързани с еврозоната, дълговите емисии, дирекцията за възлагане на обществени поръчки.

Служебният финансов министър обаче не даде думата на екипа си да отговаря на въпроси с мотива, че не са навлезли в работата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
14
 
! Отговори
А тия,които продават преди 2 години
фирми на безработни, за да се отърват от дългове?Няма да ги пипаме ли?Че новият шеф има такава фирма и я е шитнал на друг човек
185
5
 
11
 
! Отговори
висок преди 2 години
До Анонимен Освен че не си е плащал здравните осигуровки.... новия шеф на НАП, който Черепа ни назначи от Дубай.... има задължения към НАП от 1,2 млн лв!!!! Сега Черепа ще назначи и главен секретар на МВР някой от Дубай с най-малко 4-5 присъди!
184
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев нали е леко по селяндурски муслулест и като е ходил на фитнес е намерил шефа на нап :)
183
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина ли културиста не си е плащал здравните вноски? Неизряден и непочтен човек ще ни събира приходите? Това сега калинка ли е, бръмбар рогач ли е, поредния комунист престъпник?
182
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
181
1
 
14
 
! Отговори
Гумен Р. преди 2 години
Културист - икономист? Сбъркали са му министерството.Ама то с такъв "президент"...
180
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напа пропуснаха да приберат милионите данъци от Божков ,а и за награди бонуси получиха ,всички са за уволнения
179
0
 
7
 
! Отговори
Питайте в Добрич преди 2 години
До до 180защо е уволнен за корупция като шеф на НАП Добрич и как с Тошко Тодоров рекетираха фирмите за 50 % от ДДС,като сами им правеха схемите за пране на ДДС.
178
2
 
15
 
! Отговори
Министеро преди 2 години
Е като ученичка, влюбена в лош батко културист...
177
5
 
19
 
! Отговори
izh преди 2 години
Интересно как сметнаха "за системно неизпълнение на служебните задължения" при положение, че НАП никога не е събирал повече, и то от червените мутри? Все пак идеята да се забърка каша, че ако загубят изборите през лятото, поне година нещата да не могат да се нормализират. Е, до тогава финансистите на ФУРАЖКА И СИЕ ще по икономисат някой друг милион Е, някой ще го плати. Наздраве *** мозъци
176
4
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А така-при ББ калинките,тука културистчета(там всичко в мускулите отива,за главата енергия не остава).С една дума българинът пак направи изборът "от трън та на глог".Не върви на българския избирател.След изборите чакахме Слави да проговори,Мая да млъкне.Уви,не стана.В служебното правителство искахме да видим нещо ново и пак е фал.
175
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП БСП Трябва Да СЕ НАПЪНАТ още Малко
174
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на 204 само така
173
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професионални крадци корумпирани и отритнати получиха медала на славата за постове от дубайския разпоредител на държавно и частно имущество.Реабилитира ги защото са калпави,продажни и неморални.Е и ,прехода продължава на светло по най долнооробния начин.Сега ще рекетират фирмите и тормозят по черепски.Така се трупа нерегламентирани капитали и гонят коректни инвестотори,най вече единици да имат всичко.За два месеца ще изтърбушат икономиката и както е видно ,че карат през просото така ще продължав
172
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БСП е СИЛТА
171
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се сменят веднага Областните шефове и шефовете на ТД на НАП по места .както всички шефове на РПУ.
170
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напред Другари да унищожим Връга с бяла якичка
169
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата си знае работата
168
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се увеличат държавните фирмиискаме всички държавноЧасника кръвопиец
167
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фирмите натрибонал конфискация и разтрел