За 10 г. от България излезли три пъти повече инвестиции, отколкото са влезли

Лидия Шулева, Икономически и социален съвет, пред Bloomberg TV Bulgaria
14 май 2021 21:13, Анисия Иванова
155
За 10 г. от България излезли три пъти повече инвестиции, отколкото са влезли
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България продължава да губи мащабни проекти от съседни държави като Сърбия и Гърция. През последните 10 г. от България излязоха над 30 млрд. лв. инвестиции. Това заяви Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Тенденцията показва, че причините за липсата на инвестиции са дълбоки. Част от тях са липсата на правна сигурност, отказът от правосъдието и корупция“, допълни тя. За 2 месеца не може да се изчисти имиджът на България от новото правителство.

Сред първите ходове на икономическия министър Кирил Петков беше връщането на Стамен Янев начело на Българската агенция за инвестиции.

„Министър Петков иска да заложи на един доста изявен професионалист в областта на преките чуждестранните инвестиции. Стамен Янев е наясно с всички проблеми, които съпътстват инвестиционните решения. Той ще мобилизира всичките си усилия да направи някакъв пробив в привличането на инвестиции", заяви Лидия Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Друга тема от разговора беше свързана със задачите на новото служебно правителство и какви ще бъдат новите мерки, насочени към бизнеса.

"Пред икономическия екип на служебното правителство стоят въпросите, свързани с дефицитите в бюджета и как биха могли да бъдат преодолени чрез преструктурирания. Втората задача е свързана с Плана за възстановяване и устойчивост и неговото представяне в Брюксел".

Лудия Шулева заяви, че за да се възстанови икономиката, са нужни малки корекции в Плана за възстановяване и устойчивост.

"Икономическият и социален съвет прие резолюция, с която обръща внимание на няколко важни въпроса, които трябва да намерят своето отражение в плана", каза гостът.

"На първо място да се увеличи ресурсът, който е за бизнеса. В първоначалния вариант на Плана такива фондове не съществуваха изобщо, по предложение на Икономическия и социален съвет за тях беше отделен един ресурс от 900 милиона лева. В новата резолюция на съвета предложихме допълни 400 милиона лева, които да бъдат предвидени в подкрепа на бизнеса".

Вторият аспект в Плана за устойчивост и развитие е свързан със санирането.

"Там прекалено много се акцентира на абсолютните грантове, като би могло да се мисли за комбиниран подход със заемни средства. Икономическият и социален съвет предлага този ресурс да бъде насочен към развитието на зелени инвестиции“, допълни икономистът.

Последно нещо от Плана за възстановяване, където се налагат промени, е квалификацията и преквалификацията на кадри.

"Икономическият и социален съвет акцентира към допълнителни 300 милиона за подобряването на дигиталните умения на работна сила за гарантиране на устойчиво развитие“, допълни Шулева.

„Аз съм привърженик на балансирания бюджет. Въпреки това смятам, че и през тази година трябва да има мерки за подкрепа на бизнеса. Все още пандемията не е отминала – нямаме необходимия имунитет, който да ограничи влиянието й", смята Шулева.

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
10
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Вчера и онова назначеното бизнесменче В.Велев размахваше графики за изтекли български инвестиции в чужбина. Къде? Някой български бизнесмен да не купи компанията Кока Кола или Форд, случайно? Навремето и Мултигруп отвори заводи за пиратски дискове в Македония, ама това читава инвестиция ли е? Кои са тези фамозни инвеститори от БГ, които са ни лишили от крадените си капитали?
22
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дааа. Цената за цирка на Борисов и борисовчетата ще я плащат няколко следващи поколения.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да попитам г-н Трифонов:Като втора избрана на демократични избори политическа силаКОЛКО ПРЕДСТАВИТЕЛЯ ИМАТЕ В СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО?!
20
6
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До РоРоСтига с тези клевети, БСП! Ставаш по-досадна и от местната клюкарка...Отврат!
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забравихте защо не искате комунизъм,-Защото е диктатура,-Защото не е държавно управление, а управление на живота ви,-Защото не е демократично управление.В казармата властта е еднопосочна-Отгоре-надолу.Вие сте нисш членски състав, който трябва да бъде управляван.САМО НЕ РАЗБРАХ КАК УСПЯХТЕ ДА НИ ДОКАРАТЕ ОТНОВО БЕЗПРАВИЕ!
18
5
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен14Можеш ли да ми дадеш едно основание за такова мнение, освен общите приказки на БСП, т.е. освен това, че БСП казва така...Защо мислиш, че някой ни е закопал или че медиите бълвали само вожда - ти кого предпочиташ да бълват? В Англия например медиите бълват не само техния вожд, но и непрекъсната информация за коронавируса...или може би ти предпочиташ да гледаш как БСП дреме по пейките на парламента или как тропа с ръце по банките при атаките им - и за какво тропат? Искали Бойко!...
17
11
 
9
 
! Отговори
Не извратен тип преди 2 години
План за възтановяване след ерата Борисов,дори германия излиза от войната икономически по стабилна
16
5
 
10
 
! Отговори
РоРо преди 2 години
Боко крадял по15милрд.на година Значи до края на годината трябва да има повече със 8милрд.Да ,ама не!!! Ще има 8милрд по-малко със сигурност.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до *** ПулевВсичко това са официални данни, обикалящи публичното пространство, лесни за проверяване в регистрите. Само трябва да четеш.
14
2
 
10
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До ИстуканИнвестициите /чуждестранните/ са парите от чужбина, които чуждестранни бизнесмени влагат в някое производство на наша територия, т.е. това е начинът по който можеш да работиш съвременни технологии с чужди пари - плащат се високи заплати на работници, купуват се местни материали и консумативи, строят се подобрения в районите...
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов е кукла на конци. България се управлява от ДС, чрез Доган и Пеевски. ДАНС е тяхна. Прокуратурата е тяхна. Годишен оборот на корпорация ДС: около 120 милиарда лева. Годишни кражби на корпорация ДС: около 15 милиарда лева.
12
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те първа ще става ясно колко ни закопаха онези когато медиите не са задръстени нон стоп да бълват лъжите на Вожда
11
1
 
15
 
! Отговори
о-о-о! преди 2 години
още едно ново лице св появи! Тази има ли партия или се тъкми в услуга на преврата!
10
5
 
17
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Инвестициите са заводите на чужденците дето използват евтината работна ръка и замърсяват околната среда, както и инвестициите на чужди компании в добиви на полезни изкопаеми, които отиват в чужди ръце.
9
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За разлика от съседните страни, комунизмът никога не си е отивал от България, и това единствената причина, поради която инвеститорите - и наши, и чужди, не искат да ми се конфискува, национализира или приватизира бизнеса.Крещящ нагледен пример е правителството на Мун..о, което се кипри като УЖ про-НАТОвсо, а още от първия ден размаха руска нагайка чисто по сталински.
8
4
 
14
 
! Отговори
Ммм преди 2 години
И после защо няма чужди инвестиции, никои нормален няма да инвестира в Бг.
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избиват населението ни,от както Бойко и ЦЦ взеха властта в България, много хора умират, а сега,след като се смени правителството,продължават да умират,ЕНП ни убива насеслението! Политиците - направете нещо или кръгла маса и съгласие,за да престанат убийствата върху населението,забранете всякакви лъчеви,психотронни и други оръжия ,които могат на навредят на населението
6
1
 
15
 
! Отговори
Ммм преди 2 години
И тая ли я оневиниха, един няма виновен за корупция, първонзавеждат делата минава време и хоп невинни с няколко милиона. Един няма и да има виновен.
5
4
 
9
 
! Отговори
Слави ага преди 2 години
Кой го казва това?---------------+До Диана: Диано хем си глупава(меко казано) хем си дърта хем си грозна ,за къв (Боже мили) се обаждаш ,*** гарго ?!!
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** не знае, че най голямата инвестиция е територията, алъш вериш да става :)) Първо че не искат да инвестират (разбираеми причини), второ че населението намалява, тоест намалява покупателната възможност :)) Нема ли аплодисменти, ще бъда новия Каролев, само дето тез нещица не ги казва :)))