Захариева: Ще следим преброяването в Северна Македония

То трябва да бъде проведено по европейските стандарти, подчерта бившият вицепремиер
Обновена: 16 май 2021 15:55 | 16 май 2021 15:52, Красимир Ангелов
172

"И Европа, и ние ще следим преброяването в РСМ да бъде направено по всички европейски стандарти и правила," заяви в предаването "Брюксел 1" Екатерина Захариева - доскоро вицепремиер и министър на външните работи.

Скопие отложи преброяването заради напрежение с албанците, допълни Захариева.

"Преди 4 години на Скопие виновна им беше Гърция, две години по-късно виновни бяха други две държави - Холандия и Франция, сега виновна е България. Скопие не трябва да търси външни причини за липсата на реформи в страната," заяви бившият външен министър.

Още по темата
На въпрос трябва ли България да реагира, ако малко хора се декларират като българи при преброяването, при положение, че 120 000 души от РСМ са взели български паспроти по произход, Захариева отговори, че след като България реагира на поредица случаи за нарушаване правата на хората с българско самосъзнание, има хора, които вече подават писмени сигнали, въпреки че страхът все още го има.

"Тогава когато можете да не си намерите работа или да загубите работата си, само защото имате ясно българско самосъзнание, когато без никаква причина ви посещават агенти на тяхната национална сигурност, тогава когато номерата на колата Ви бъдат сваляни, само защото са бългрски, когато има натиск от повече от 80 години, страхът е разбираем. Но тъй като видяха подкрепата на София и видяха, че България няма да продължи да мълчи, част от тях престанаха да се страхуват.

Страхът обаче все още го има. Видяхте какво стана с изпълнителя им за Евровизия, това беше толкова публично пред очите на целия свят. Така че се надявам Скопие повече да няма очи да го отрича това," заяви Захариева пред водещата Милена Милотинова.

Заради страха Захариева не очаква при преброяването всички, които са получили бг паспроти, да се декларират като българи. По думите й властите в РСМ ще направят възможното българите там да са все по-малко.

"Ние нямаме претенции към това как да се наричат. Не е наш проблемът с правото на самоопределение, техен е. Те имат проблеми с хората, които живеят там и се чувстват и македонци, и българи", смята Захариева.

"България никога не е имала проблем с правото им на самоопределение. Не претендираме и не сме искали промяна в тяхната Конституция. Имаме проблем с езика на омразата към всичко, свързано с България, заради фалшифициране на историята," заяви бившият външен министър.

По думите й е по-добре Република Северна Македония и Албания да вървят заедно по пътя на европреговорите, но тук действа принципа на собствените заслуги. Преди 3 години Скопие настояваше да се отдели от Албания, сега, макар Тирана да не го е поискала официално, все повече се говори за отделянето на Албания от РСМ.

"Един служебен кабинет не би трябвало да променя курса, особено във външната политика. Надявам се, когато става въпрос за Русия, да се реагира също. Защото Президентството реагира всеки път, когато става въпрос за РСМ или Турция, но когато става въпрос за Русия и защита на националния интерес, оттам има радиомълчание," коментира Захариева.

"Фактът, че на първия и втория ден служебното правителство извършва смяна в едни от най-ключовите институции в България без съществени мотивации, сменят се професионалисти и се назначават лица със странни професионални качества, говоря за НАП и Митници и за уволнениета в МВР, говори, че целта е да се овладеят тези структури," коментира Захариева първите стъпки на служебния кабинет.

Целият разговор вижте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАХАРИЕВА ЗАЩО СКРИ ИСКАНЕТО ЗА ПРИЗНАВАНЕ И НА АЛБАНСКО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ,КОЕТО БЕШЕ ДОКАЗАНО С НЯКОЛКО ФИЛМА В ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ И НЯКОИЧАСТИ НА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ.
24
1
 
12
 
! Отговори
Боби Михайлов преди 2 години
Кате, то и националния ни отбор по футбол, ще брои головете от ЕВРОПЕЙСКОТО по канал 1, ама не се ХВАЛИМ!
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ЗАЩО НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА НЯКОЛКОТО ФИЛМИ НАПРАВЕНИ ОТ ЕДНА КОСОВСКА И ЕДНА АЛБАНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ ЗА "АЛБАНСКОТО ЕТНИЧЕСКО МАЛЦИНСТВО"В БЪЛГАРИЯ.НЕНАПРАЗНО СЕГАШНИЯТ ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА МАКЕДОНИЯ Е АЛБАНЕЦ-С ЕДИН КУРШУМ ДВА ЗАЕКА,КАКТО СЕ КАЗВА...БЪЛГАРИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЕ ОСВЕН МАКЕДОНСКО,НО И АЛБАНСКО МАЛЦИНСТВО НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ.
22
4
 
3
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Легализираха си тревата, от сега нататък ще си прекарвам почивките на Охридското езеро, а тук мутрите нека продължават да царстват над мислещите за политика. Броите, не броите - българите си остават народа с най-старомодно мислене в цяла Европа.
21
2
 
18
 
! Отговори
брояч на зайци преди 2 години
Що ни занимавате,с въпросната жена,какво щяла да прави,коя е тя,трябва ли да я познаваме,ако иска и ескимосите да брои?
20
3
 
18
 
! Отговори
Риба на крив кюнец преди 2 години
И двамата с Бочко ще следите преброяването по телевизията! За щастие
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е лоша идея, Захариева лично да отиде да види как макетата на които им дадохме паспорти напълно свободно се декларират като македонци.Освен това90% от получилите българско гражданство са на работа в чужбина,нали и затова станаха "българи" .
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕТО КАКВО КАЗВАТ МАКЕДОНЦИТЕ;АКО ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ Е ТОВА,КОЕТО ВИЖДАМЕ В БЪЛГАРИЯ,НЕ БЛАГОДАРЯ! НЕ ЖЕЛАЕМ ДА ЖИВЕЕМ В МИЗЕРИЯ С 300 ЕВРО ЗАПЛАТА!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 милион албанци и 500 хиляди македонци. Бг ги няма и Захариева се провали.
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИЯ Е НА ДЪНОТО ВЪВ ВСИЧКИ КЛАСАЦИИ ПО КОРУПЦИЯ И БЕДНОСТ И ВЪОБЩЕ НЕ ЗНАМ ОТКЪДЕ ПРИДОБИВА ТОЗИ КУРАЖ ТАЗИ ЗАХАРИЕВА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ ВИЖДАТ С ОЧИТЕ СИ,ЧЕ ГРАЖДАНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ ЖИВЕЯТ ПО-ЗЛЕ ОТ ТЯХ И КАК БЪЛГАРИТЕ СА ОСКОТЯЛИ ОТ МИЗЕРИЯ.
15
5
 
17
 
! Отговори
Мутри ВЪН преди 2 години
Калинка Захариева по-добре да се притеснява за резултатите от предстоящите в България избори......Защото гласоподавателите за шайката ГРОБ са само от ГЕТАТА, от ГРОБИЩАТА и дигитално генерирани стойности от компютрите на Мишока Константинов!!! ГРОБ и Бай Суджук поеха по Булеварда на Залеза ( Sunset Boulevard).
14
4
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
не разбрах Шекеровица в качеството си на каква сай забръчкала в делата на североюжните македонци?!
13
5
 
10
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
А тази сойка,кой ще я смени и кога?-:(((
12
5
 
20
 
! Отговори
Истински македонец преди 2 години
К'во щяла да прави таз мома?Да брои овце и да си ляга!
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
луд умора няма!това е моя кратък коментар за изявлението на захариева...всъщност като каква се изказва тази...нали вече не е външен министър.македония и македонците в много аспекти са по-добре от "европейска българия"и все пак македонците живеят от другата страна на баира и често посещават българия и са потресени виждайки мизерията и оскотяването на българските граждани.
10
4
 
11
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Аз съм с фактите.Играха ли Реал и Ман.Юн финал в Скопие,играха.А за въздуха виж статистика на ООН.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
120хил. души взели бг паспорт !Може ,ама след още 30год. да достигнат тази бройка,защото до сега са по-малко и от 70хил.,дори с тези които са подали документи и все още не са получили бг паспорт ,пак няма 120хил.,Захариева може би причислява и децата и внуците на взелите паспорта!
8
2
 
6
 
! Отговори
Иван пилето преди 2 години
После,ще брои пилетата,докат цакаме белотче с главния преброител.
7
2
 
8
 
! Отговори
Що е маке преди 2 години
Все е недотепан србин с изгладен мизък по московски.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
120 000 уж бъгари на които русенскио македонец продаде БГ лични карти отдавна са в западна европа те не живеят в Македония. Така че ще им преброят долу подписания. Лично аз знам 10 човека които се писаха за българи взеха бг паспорт и сега са в Германия. Същите тези 10 човека нямат бг корени а са с Албански. Даже не говорят Македонски но имат бг документи. Както се пее в една песен Куче влачи рейс.