"Демократична България" подкрепя електронното гласуване

Готови били да споделят отговорността за управление
18 май 2021 13:09, Ния Христова
88
Възможен ли е политически диалог и ще може ли страната ни да задвижи промените? Какви задачи си е поставила "Демократична България" за новите избори?
 
"Имахме 9 парламентарни заседания. Това, което беше важно, е, че се опитахме да подобрим правилата в Изборния кодекс. Нямахме време за повече и по-радикални промени. ДБ имаме такива законопроекти - да бъде въведено гласуване по пощата, да бъде въведен район "Чужбина". Не се събра нужното мнозинство, но причината за това беше, че имаше много малко време за дебат и за сблъскване на позиции и изтъкване на аргументи", заяви Антоанета Цонева от "Демократична България" в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Тя подчерта, че амбицията на ДБ е да има електронно гласуване. 
 
Цонева е категорична, че парламентът е върнал своя живот и категорично е отхвърлил възможността да бъде разглеждан като гумен печат на изпълнителната власт. 
 
"Видя се как изпълнителната власт избяга от всички 3 възможности да има парламентарен контрол. Правителството в нито един момент не дойде да представи проекта за Плана за възстановяване и устойчивост. Следващият парламент ще успее да възстанови вярата и репутацията на парламентарната република", допълни още тя.
 
Цонева отбеляза, че след като е станало ясно, че ще има нови избори, Изборният кодекс е бил поставен най-високо в дневния ред и добави, че бариерите пред съставянето на секции в чужбина падат. 
 
"Това е много важно, защото нашите сънародници в страните извън ЕС нямаха възможност да разкриват толкова секции, колкото заявления бяха подадени. Българските гласоподаватели трябва да бъдат разглеждани еднакво. Нашите сънародници имат право на България. Надявам се вотът в чужбина да бъде свободен и хората да гласуват за промяната, която очакват", каза Цонева.
 
Относно предизборната кампания, тя добави, че ДБ има готовност да сподели отговорността за управление на страната. 
 
"Имаме управленски екипи, имаме програма и ясна визия за модернизация на България", заяви още гостът.
 
"От ДБ успяхме да прокараме няколко електронни услуги. Това е почти революция в Изборния кодекс. Например, хората могат с електронен подпис да заявяват своята подкрепа за политическа формация, която ще се явява на избори", сподели Цонева.
 
Тя подчерта и това, че ДБ е улеснила хората, които гласуват по своя настоящ адрес. Досега това е ставало само на хартия, а вече е възможно с няколко клика.
 
"Ние имаме много сериозна експертиза в сферата на дигитализацията и във всеки един момент предлагаме такива решения. Още в първия ден внесохме 15 законопроекта, за да потвърдим нашите намерения - промяна в Конституцията, промяна в изборните правила, електронизация на администрацията", коментира още представителят на ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
14
 
5
 
! Отговори
Дано преди 2 години
Да, за електронно гласуване.......
8
9
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОЛИГАРХИЧНА БЪЛГАРИЯ ДА СИ ГЛЕДА РАБОТАТА!!!ТИЯ ВНЕСОХА ЗАКОН ДА СЕ ЗАКРИЕ КОМИСИЯТА ПО КОНФИСКАЦИЯ НА НЕЗАКОННО ИМУЩЕСТВО!НИКАКВО УПРАВЛЕНИЕ ЗА ВАС!!!----------------ПО ДОБРЕ ИЗБОРИ 2 ПЪТИ В ГОДИНАТА И ПАРЛАМЕНТА ДА РАБОТИ ПО 4 МЕСЕЦА НА ГОДИНА А СЛУЖЕБНИ НА ПРЕЗИДЕНТА ДА СИ УПРАВЛЯВАТ !НИКАКВА ВЛАСТ ЗА ВАС , НИКАКВА!
7
21
 
4
 
! Отговори
Garibaldi преди 2 години
Всичко е ясно, БТВ (телевизията на Мърдок) отсвири Бойко още миналата година като застана на страната на протестите. За президент имаме пилот на НАТО, за служебен председател пак военен който се е квалифицирал в Америка и т.н.България влиза в постоянен военен режим оттук нататък. Не знам за добро или за лошо, надявам се за добро, но не вярвам. Бойко сам се изгори...какво да очакваш от човек който се гордее с факта, че е пр.ос.т.
6
5
 
26
 
! Отговори
Тези преди 2 години
Тези от ДБ да се погледнат, това са хора парвенюта и с комплекси.Гетнерал висок метър и петдесет.Маджото с физиономия на мравояд, живо доказателство подкрепящо теолията на Ломброзо.Тази г-жа е ясно, че е от групата на джендърите и с право
5
6
 
16
 
! Отговори
Garibaldi преди 2 години
Както електронното гласуване, така и това по пощата са предпоставка за невиждана изборна манипулация в новата история на България. Ясно е, че Америка е решила да приложи същият изборен модел който докара Байден на власт. Приписване гласове на починали хора, право на глас на мигранти които дори нямат документи за самоличност, преобръщане на гласове чрез софтуерни манипулации и т.н.Но всичко това е позволено, защото България е просто една колония с цифри в нея, а не народ.
4
7
 
22
 
! Отговори
1 преди 2 години
Тия са от някоя друга планета...нали не искахте нищо от ГЕРБ...сега къде е плана и защо не бил внесен...
3
5
 
24
 
! Отговори
Майора преди 2 години
На Маджото все ми се привиждат неща, че едва ли не може да е първи! И затова търси начини , но чадъра няма дс му се отвори! А на кака Цонка колко дадоха от Сорос? Та това са те-ДБ, търсят под вола теле!
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА България са американски сателит който работи открито против интересите на България. Цялата политика на ДА България е координирана на 100% от американското посолство. Те ще бъдат кученцето на Америка и ще държат бъдещето правителство в шах, за да не може да води суверенна политика. България ще бъде насочена против Русия в една безумна война в която нашите Български чеда ще станат пушено месо заради военния и политически фанатизъм на Америка.
1
5
 
26
 
! Отговори
--- преди 2 години
На Христоивановците все от чужбина им идват хубавите неща: и парите и вота и инвеститорите в ниски заплати. Ако може на тая територия да сме подизпълнители на мултинационали ще е най- добре и това е най-честно! Българите само като дишат и вече е корупция! Народът да бачка без пари, а социалното да е джендерия и прайд!