Пеканов: Работим 24/7, за да спасим Плана за възстановяване

Той увери, че европриоритетите няма да се поставят над националните
23 май 2021 13:13, Елка Василева
93
Пеканов: Работим 24/7, за да спасим Плана за възстановяване
Снимка: архив, БГНЕС

„Основната ни отговорност е да преведем страната през този период на относителна политическа нестабилност и да гарантираме, че важните процеси се случват. Да гарантираме, че политическата нестабилност не се превръща в икономическа, която да повлияе на живота на хората. Затова всякакви проблеми и недобри практики от миналото, които могат да бъдат премахнати, са важни. Имаме задача да действаме почтено и отговорно. Нашата заявка е да върнем държавността“. Това каза пред БНР Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства.

Още по темата

Той изрази недоволство от нивото на амбиция на Плана за възстановяване и устойчивост и посочи, че е заварил процеса в късна фаза.

„Има доста работа по текущата версия на плана. Работим 24/7, за да го спасим. Планът не изпълнява в достатъчна степен амбициозните цели на Европейската комисия. Но целите на ЕК трябва да бъдат напаснати към обстоятелствата в България и да не вредят на нито един регион в страната. Няма да оставим европейските приоритети да бъдат по-силни от нашите национални. Целта ни е да направим средствата да се използват по ефективен технически начин“, каза Пеканов.

По думите му бъдещето е в науката и в иновациите и приоритетите са в технологическото развитие и по-доброто му използване.

„Имам притеснение заради проверките на проектите от миналото, но и притеснение на макроикономическо ниво. Имаме чувството, че евросредствата не ни помагат достатъчно да наваскаме“, допълни Пеканов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горещи тийнейджъри без *** - ***
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христовтой на изборите ще ви го внесе, на два ката.
51
5
 
1
 
! Отговори
... преди 2 години
АХ мили герберастчета,двете каки ще ви разкажат играта...
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистическите синчета, колкото и да се напъват, от Брюксел няма да дадат пари на проруско, марионетно правителство, на действащ президент, който погаси конституцията и оглави, с вдигнат високо юмрук, метеж, срещу сгрдата на парламента, на собствената му страна. А парите идват главно, от десните в ЕС.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работите вие, всичко повтаряте, което направиха ГЕРБ, само се изтъквате и плагиатствате.Пеканов, като каза, че скоро не си чул за подслушване в Западна Европа, дали случайно, не знаеш, за аферата "Ибиса", която стои в центъра на общественото внимание, в Австрия и целия ЕС? В която афера,виден политик тайно е заснет, хванат в корупция?Ами големите скандали в Дойче банк, в Лондонското сити, разследващи показаха записи. Защо си мислиш, че само ти си бил в Западна Европа?
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можеше и 300 милиарда щом дават безвъзмездно.
47
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така трябва, да се работи и да покажете как се прави правилно този План. После ще чакаме резултатите, а може би критиките.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще ни набута на Хунту служебното правителство така че на глад и емиграция да отиват нещата
45
4
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 50 Има една сума която е безвъзмездна, но може и да се вземе кредит до определена сума. Изготвения план според изявленията на Дончев е само на база на безвъзмездната сума и не е предвидено да се възползваме от възможността за кредит. Финансовото състояние на държавата е добро и ние така или иначе имаме достъп до нисколихвени кредити при необходимост.Интересно ми е дали промените които прави в плана служебното правителство предвиждат да усвоим и сумата предвидена като кредит.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До някой коментари по-долу: хора, сумите от плана са безвъзмездни, тоест никакви ваши данъци няма да ги връщат тези милиярди. Но ЕС на левицата едва ли ще ги даде. Не ми е известно да са давали някога на червени партии. Друго си е да се рови в касовите наличности, вместо да дойдат свежи пари.
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ви подпука ОЛАФ друга песен ще пееш, Пеканов. Сега печи там далаверите на онези 6 фирми на Радев, където ги вкарвате в плана и само гледай как ще се опечеш като картоф!
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди малко фин.мин.каза че в държавата има даже много пари и актуализация не е нужна.ти плещиш опорките на фигуранта.не го пипайте плана защото само ще го развалите
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и от кого ще го спасявате бе па лячо.не го пипайте по добре защото ще го съсипете
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
План за корупция за 30 милиарда. Един пие а друг плаща.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да национализират топлофикациите и да вдигат данъците и да раздават на калпак социални помощи в градовете в условията на ковид -19 епидемията има хора които са в безизходица и не са получавали доход цяла година и половина не може да чакаме пари от Европа където данаците са 35-40 % а ние да искаме инвеститори и данък 10% и да не могат да се събират несъбираеми милиарди левове от фирми фантоми финансирани от държавата
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината за политическата нестабилност е отборът на Радев. Пускат се лъжи по медиите и после едни държавни служители започват да повтарят тези лъжи като факти. "Една жена каза..." управлява в момента.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами той беше готов. Само трябваше да го внесете. За 2 месеца на нова работа не можете да научите къде са ви кабинетите та камо ли да оправяте икономиката.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38За мене няма никаква полза от тоя "план". От полза е само за богатите и е поредния грабеж. Парите идват от данъци или заеми и се плащат от всички. А не е ясно къде отиват и отиват само за няколко човека..
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
33 Става дума, да се изготви план за възстановяване, който да се представи в срок, след пандемията и световната криза, по който, се отделят средства за всяка държава от ЕС,но само, ако тя предостави план, от който личи, в кои проекти ще отидат парите. Те не задлъжняват държавите, винаги са в полза за тях.
34
1
 
11
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Каква денонощна работа ? Публична тайна е че вас нищо не ви интересува , че направихте политическа а искате и икономическа такава, гледате всичко направено от ГЕРБ да се руши и да се докаже че са некадърници! Но забравяте че като слагате спирачка на добре работеща машина , труно се възстановява после работата! Но това ви е задачата - вие сте за малко- а слд вас потоп , да му мислят другите!35389