Експерти: Да не се променя Договорът между България и РС Македония

Някой искал непременно да има проблем между тях
27 май 2021 09:43, Елка Василева
63
Експерти: Да не се променя Договорът между България и РС Македония
Кадър: БНТ

Договорът за добросъседство между България и Северна Македония не трябва да се променя. Тази теза изразиха историкът проф. Христо Матанов и журналистът Николай Кръстев пред БНТ.

"Общата визита е стъпка в правилната посока. Ако не забелязахте, македонският президент каза нещо за промяна на Договора за добросъседство. Играта е геополитическа, да се създадат трудности на ЕС. Ние не сме от пръв интерес за Европейския съюз, сега темата е Беларус", заяви историкът проф. Христо Матанов.

Още по темата
Той коментира, че е скептик относно работата на историческата комисия между двете държави.

"От българската дипломация все още се чуват твърдения, че ние сме малки", допълни проф. Христо Матанов.

Журналистът Николай Кръстев коментира, че е крайно време да се поднови диалогът, да се рестартират отношенията между България и Северна Македония.

"Това, което ще се случи в Рим, е шанс да се тръгне напред. Трябва да се отдели историческата комисия от политиката и икономиката. Интересите са много големи. Русия и други велики сили в ЕС нямат интерес България и Северна Македония да са в добри отношения. Сегашното правителство и следващото трябва да гледат в регионалния контекст. Някой иска да дели Балканите", добави журналистът Николай Кръстев.

Той подчерта, че не е добре да се разделят Албания и Република Северна Македония.

"В момента трябва да имаме стратегическо търпение към Република Северна Македония, някой иска непременно да има проблем между България и РС Македония", каза още журналистът Николай Кръстев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
анекс към договора преди 2 години
Трябва да има анекс към договора. А това, че са в НАТО е добре за РСМ, добре е и за НАТО, но след като не изпълняват договора, а са член на пакта, това не е оке за нас. Ненапразно елитът им си показа зъбите и започна да интригантства срещу БГ скоро след като си опекоха работата и станаха чле на НАТО!
28
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Добре ще е за някои от коментаторите тук да потърсят и прочетат писанията за Райхщадското споразумение! Има и още едно такова : "Сайкс-***"! Ако проявят интерес ще намерят и други вече разсекретени исторически документи! И да сме доволни, че руснаците не са били в Ньой след ПСВ, защото ни беше гарантирано още страховито разпарчетосване!
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най много иска да има проблем Русия. Под Русия разбирай онзи нисичкия, русия. "Азбуката им дошла от Македония ... ". Много бързо забравихте!
26
0
 
10
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Този договор няма нужда да бъде променян, а просто да се изпълнява и от РСМ !
25
8
 
10
 
! Отговори
Родолюбец преди 2 години
Глупости се пишат тук!Цар Фердинанд-мегаломан!?Македония е българска земя,от време оно!Все едно цар Иван Асен да е мегаломан!Просто сърбежите и ромейте са ни излъгали за договорите!Особенно сърбите!Обаче ,тях ги застигна възмездието-загубиха Косово!
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Силна славянска България не е интерес на НАТО И се върви към турцизиране и ромеизиране на страната.
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тоэхТурция заграби половин Кипър а НАТО си пасува. Нямаме и армия а руска армия едва ли ще влезне като щит в бг както 1945 г.
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се чудите как е загубена Македония и западна и изт.Тракия,същото е било.Простотия до шия.Неотстъпчивост и некадърност.Днешните соц историци приличат досущ на мегаломана Фердинанд.
21
9
 
10
 
! Отговори
тоэх преди 2 години
До Анонимен.............Македони1 е по-важна за НАТО хеополотически от бг..... Развесели ме, уважаеми, такива пляскавици си нацвъкал. Вероятно си възпитаник на Скопският нститут по ХЕОПОЛОТИКА, демек геополитика от македоска гледна точка. Ама явно и тази наука ви е като историята - тълкувате я като дявола Евангелието. Нищо, нищо, все пак развеселявах хората.
20
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спора с ЕСм заплашва бг. Има опасност ако продъжаваме с претенции към РСМ НАТО ще прикачи Пиринска Македония към РСМ. Примери в миналото са доста и не се знае как ще свърши. В 2001 г. Косово и Босна са отделени от Сърбия. Сега Косово отива към АЛбяния. В миналото Тракия е подарена на Гърция и Турция а Македония на Югославия и Гърция. България върви към още по-тежка катастрофа с НАТО съчетана с демографската след като стана член на НАТО в 2001 г. Македони1 е по-важна за НАТО хеополотически от бг.
19
3
 
10
 
! Отговори
Няма как да не преди 2 години
е относително добре Сърбия, та нали през целия 20век са пили от кръвта на останалите "братски" народи в подарените им мини империи и всичко се е стичало към Белград. Като се изтегляха от Македония навремето си взеха абсолютно цялата военна техника и ги оставиха буквално с пушки и пистолети. Но махалото се връща обратно. Не искали в НАТО, смешници, заобиколени отвсякъде и стиснати за топките. Все още имат простор да се дуппат на руснаците и да ги изстискат, ама като влязат в ЕС това ще се промени
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
..ТУК НА БАЛКАНИТЕ ПО-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ Е ТУРЦИЯ....СЪРБИЯ,КОЯТО НЕ Е ЧЛЕН НИТО НА НАТО НИТО НА ЕС В МОМЕНТА СЕ ДАВИ... Ти недей жали БГ за отношенията й с Турция.След 1878г. сме видели по-лошо от Русия и Сърбия, отколкото от Турция. Ако БГ има проблеми, то сръбските са колосални.С Косово оправия няма да има, поне в изгода на Сърбия; въпрос на време е Войводина да се откъсне и остават колкото половин БГ.А че били икономически тигър, това заиграване с руснаци и китайци няма да приключи добре за тях
17
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво другари историци.Заради вас сме в изолация в Ес и с Русия.Изпокарахме се със съседи,че даже и с Хърватия.Историята наистина е опасна наука,когато е ползвана за политика.Накрая ще преминете,но това дето повредихте ще се помни дълго.
16
2
 
10
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Николай Кръстев е любим гост на македонските ммисирки, направо го обожават. Пред тях ллиберасти, та пушек се вдига.
15
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХмА КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА МИЗЕРИЯТА И ОСКОТЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ,КОИТО НЯМА КАК ДА БЪДАТ СКРИТИ И ТЕ ЛИ НЯМА ДА БЪДАТ ЗА ДЪЛГО...ДА ВИ ИМАМ САМОЧУВСТВИЕТО.
14
0
 
14
 
! Отговори
expert преди 2 години
Защо журнаистите , като имат постоянно ТРИБУНА за изява , след определен период о твреме решават ЧЕ СА СПЕЦИАЛИСТИ по всичко!!!? те нищо не разбират ! освен да дрънкат ...
13
1
 
14
 
! Отговори
Хм преди 2 години
До Анонимен......МАКЕДОНЦИТЕ СА МЕКО-КАЗАНО ПОТРЕСЕНИ ВИЖДАЙКИ КАК В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ ПУСТЕЯТ, ТАМ ВСЯКА ПЕДЯ ЗЕМЯ СЕ ОБРАБОТВА.... Ами там обработваеми са около 25% от цялата територия, т.е. по-малко площ от площа на Софийска област. А за пустеещи земи в БГ, такива има, разбира се, но няма да е още дълго. Въпреки проблемите в БГ се произвежда доста земеделска продукция, и изнася, направете си справка в класациите по държави.
12
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЪРБИЯ,КОЯТО НЕ Е ЧЛЕН НИТО НА НАТО НИТО НА ЕС В МОМЕНТА СЕ ДАВИ ОТ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ ВЪВ ВСЯКА ЕДНА СФЕРА,ПОСТРОИХА МАГИСТРАЛА ДО ГРАНИЦАТА МНОГО ПО-БЪРЗО И ТО БЕЗ ЕВРОСРЕДСТВА,БЕЛГРАД БУКВАЛНО СЕ ПРЕОБРАЗЯВА,СТРОЯТ СЕ БИЛДИНГИ,ОФИС СГРАДИ...Р.МАКЕДОНИЯ СЪЩО ПРИВЛИЧА ДОСТА КАЧЕСТВЕНИ ИНВЕСТИЦИИ...ВЕЧЕ ИМАМЕ ДОСТА СЛУЧАИ НА БЪЛГАРИ ДА ХОДЯТ НА РАБОТА В МАКЕДОНИЯ,ЗАЩОТО СЕ ПЛАЩА ПО-ДОБРЕ...
11
2
 
16
 
! Отговори
гост преди 2 години
Никакво отстъпване пред РСМ. Нита крачка назад! Иначе ще се лее кръв пред президенство и парламент, отново
10
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До нфэаНАПРОТИВ БУФЕРЪТ Е БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ТУК НА БАЛКАНИТЕ ПО-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ Е ТУРЦИЯ,КОЯТО Е РЕГИОНАЛНАТА СИЛА...БЪЛГАРИЯ СЕ ОПИТВА ДА ПРЕХВЪРЛИ ОГРОМНИТЕ СИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ ВЪРХУ МАЛКА МАКЕДОНИЯ...ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА СТРАНАТА Е БУКВАЛНО НАШАРЕНА С ГАЗОПРОВОДИ СТРУВАЩИ МИЛИАРДИ,ПО КОИТО МОЖЕ И НИКОГА ДА НЕ ПОТЕЧЕ ГАЗ...БЪЛГАРИЯ ИМА МНОГО ПО-ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ОТ МАКЕДОНИЯ И ТОЙ НЯМА ДА СЕ РЕШИ ОТ НАТО И ЕС.