Експерти: Да не се променя Договорът между България и РС Македония

Някой искал непременно да има проблем между тях
27 май 2021 09:43, Елка Василева
63
Експерти: Да не се променя Договорът между България и РС Македония
Кадър: БНТ

Договорът за добросъседство между България и Северна Македония не трябва да се променя. Тази теза изразиха историкът проф. Христо Матанов и журналистът Николай Кръстев пред БНТ.

"Общата визита е стъпка в правилната посока. Ако не забелязахте, македонският президент каза нещо за промяна на Договора за добросъседство. Играта е геополитическа, да се създадат трудности на ЕС. Ние не сме от пръв интерес за Европейския съюз, сега темата е Беларус", заяви историкът проф. Христо Матанов.

Още по темата
Той коментира, че е скептик относно работата на историческата комисия между двете държави.

"От българската дипломация все още се чуват твърдения, че ние сме малки", допълни проф. Христо Матанов.

Журналистът Николай Кръстев коментира, че е крайно време да се поднови диалогът, да се рестартират отношенията между България и Северна Македония.

"Това, което ще се случи в Рим, е шанс да се тръгне напред. Трябва да се отдели историческата комисия от политиката и икономиката. Интересите са много големи. Русия и други велики сили в ЕС нямат интерес България и Северна Македония да са в добри отношения. Сегашното правителство и следващото трябва да гледат в регионалния контекст. Някой иска да дели Балканите", добави журналистът Николай Кръстев.

Той подчерта, че не е добре да се разделят Албания и Република Северна Македония.

"В момента трябва да имаме стратегическо търпение към Република Северна Македония, някой иска непременно да има проблем между България и РС Македония", каза още журналистът Николай Кръстев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
15
 
! Отговори
нфэа преди 2 години
До Анонимен.....България беше умна, трябваше да реши проблема с Гърция в пакет, сега е твърде късно........ Напротив, влизането им в НАТО е 100% в български национален интерес.Така опасността от гражданска война, както и въоръжени конфликти със съседите вече са изключени; има и буфер между нас и албанците. Дали ще влязат в ЕС си е техен проблем.
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО,КОЕТО НАПОМНЯ,ЧЕ ВЛИЗАШ В СТРАНА ОТ ЕС Е ЗНАМЕТО,КОЕТО СЕ ВЕЕ НА ГРАНИЦАТА...МАКЕДОНЦИТЕ СА МЕКО-КАЗАНО ПОТРЕСЕНИ ВИЖДАЙКИ КАК В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ ПУСТЕЯТ ПЛОДОРОДНИ ПОЛЯ,ТАМ ВСЯКА ПЕДЯ ЗЕМЯ СЕ ОБРАБОТВА.В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЯКОИ ОРАТ С ВОЛОВЕ И КОНЕ КАТО ПРЕЗ 19 ВЕК...РАЗРУХАТА И БЕДНОСТТА В БЪЛГАРИЯ СА БУКВАЛНО НА ВСЕКИ ЪГЪЛ.ПЪТЯТ КЪМ СТРУМИЦА,МАКЕДОНИЯ Е ДОБРЕ ПОДДЪРЖАН С ПРЕФЕКТНА МАРКИРОВКА,ПОЛЯТА НАОКОЛО СА В БЕЗУПРЕЧНО СЪСТОЯНИЕ.ПОЛЯТА ОКОЛО ПЕТРИЧ БУРЕНЯСВАТ...
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като отделим историческите въпроси от политическите, какво става ? Макетата влизат в ЕС и почват да твърдят на всеослушание шизоидните си идиотии, предявявайки претенции към нашата история, култура и традиции. Политическо развитие трябва да има когата исорическите спорове се разрешат, не преди това.
6
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАКЕДОНЦИТЕ СА ПОТРЕСЕНИ ВИЖДАЙКИ МИЗЕРИЯТА И ОСКОТЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ В ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ И КАЗВАТ:АМА ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ СТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕС?ЧЕ КАТО ГЛЕДАМЕ В КАКЪВ НЕДОИМЪК ЖИВЕЕТЕ,НИЕ ПО-ДОБРЕ ВЪОБЩЕ ДА НЕ СЕ КАНДИДАТИРАМЕ АКО ЩЕ ЖИВЕЕМ КАТО ВАС В ЕС.
5
2
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
И откога журналистите станаха специалисти?
4
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1. Европа иска Северна Македония2. САЩ искат Северна Македония в ЕС3. Гърция, която имаше проблеми, иска Северна Македония да бъде в ЕСАко България беше умна, трябваше да реши проблема с Гърция в пакет, сега е твърде късно
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда да отстъпваме, но е видно вече, че някои големи играчи мътят водата както винаги и между тях е Русия, на нея не и трябват още страни в ЕС или добри отношения с РСМ.
2
0
 
36
 
! Отговори
someone преди 2 години
Пълни глупости разделянето на историята от политиката ще ни доведе такъв хубав автогол ,че няма да има измъкване после. Макетата само това и чакат пуснем ли ги , ще си крадат история и ще си ни викат нон стоп татари и нищо не можеш да им кажеш като са член на ЕС. Гърция не разделяше въпроса за името , от кандидатстването и спечели, но нашите политици са наивници и лакеи.
1
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гaнчoвци, жалкия фигурант ви продаде вече!!!