Очаква ли се политически трус след санкциите на САЩ?

Коментар на Татяна Буруджиева и Слави Василев
3 юни 2021 10:45, Ния Христова
105
САЩ наложиха санкции на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и на настоящия заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков. По закона "Магниткси" активите на свързани с тях фирми ще бъдат блокирани. 
 
Да се очаква ли политически трус у нас след тези санкции и как ще се отразят на електоралните нагласи преди парламентарни избори на 11 юли? 
 
"Това, което се случва, ще измести фокуса от факта, че има предизборна кампания, и окончателно ще засили вниманието върху действията на служебното правителство. Тези действия по осветляване на корупция и всякакви други разследвания", заяви политологът Татяна Буруджиева в студиото на Bulgaria ON AIR
 
"Всички знаем отдавна, че корупцията в България е придобила уродливи измерения. Това, че американците вчера посочиха Божков и Пеевски като основни лица, които участват в корупционни схеми, потвърждава това, което ние всички знаем, а именно: дълбоката държава, свързана с обкръжението на ГЕРБ и ДПС, е факт", посочи политологът Слави Василев. 
 
Според Буруджиева обаче, корупцията в България няма връзка с цели партии, а с конкретни имена, а борбата с нея трябва да бъде по-активна и да бъде възможно обвиненията да бъдат доказани.
 
"Борбата с корупцията е затруднена заради законодателството. Смятам, че законодателството трябва да бъде облекчено, за да очакваме от компетентните органите и съдебната власт решения, които да възстановяват справедливостта", категорична е тя. 
 
Слави Василев смята, че новината за наложените санкции ще се превърне в "морална и силова инжекция за всички, които са в опозиция на бившите управляващи".
 
"Това ще окрили всички онези формации, които апелират за премахването на бившите управляващи и за промяната в България. Това със сигурност ще даде допълнителна агитация на основното политическо послание (на президента Румен Радев, бел. ред,), а именно, че трябва възстановяване на държавността", изтъкна той.
 
"По-големият въпрос е колко време ще има, за да се промени мотивацията на избирателите. Част от избирателите вече имат мотивация да променят управлението в България. Само че в парламента те не успяха да го променят. Дали този трус ще доведе до едно правителство, променящо управлението, това е интересното да видим", каза от своя страна Буруджиева.
 
Василев определи като "много сериозно рамо" действията на американското правителство, което се "застъпва" за демократичните процеси в България, показвайки лицата на "предишния начин на правене на политика" - чрез корупция.
 
"По-дълбоката тема е за корупцията и начина, по който се развиват взаимоотношенията между бизнеса и политиците в България. Аз започвам да ставам много скептична, защото от 90-а година насам разговорът можем ли сами да правим крачки към демократизацията или имаме нужда постоянно някой да ни освобождава, според мене стои. То показва състоянието на гражданската култура в нашето общество", смята Буруджиева.
 
"Проблемът не е в гражданите, а в политическия елит, политическата система и политическите лидери, които не само не успяват да доведат до повишаване на благосъстоянието на българските граждани, а все повече ни показват, че корупцията е с такива измерения, че американците да ни я сочат с пръст. За това са виновни не гражданите, а елитите", отвърна Василев.
 
"Елитаризмът не е точният отговор за това, което се случва в демокрацията. На първо място са нужни активни граждани, само така можем да имаме политици, които да отговарят да интересите на гражданите. Иначе ние си търпим всякакви, правим експерименти и после започваме да обвиняваме елитите", поясни Буруджиева. 
 
Как може да бъде използвано това сътресение от различните партии?
 
"Демократичният свят ни е подал ръка и трябва да отговорим на това. Всяка партия би трябвало да реагира на това силно информационно сътресение, което ще се отрази върху общественото мнение. Очаквам всяка партия да включи това послание в аргументите, с които ще мотивира избирателите си и битката между добрите и злите ще се засили", категорична е Буруджиева.
 
"Импулсът на промяната е факт. Служебното правителство показва много неща ежедневно пред очите на гражданите. Предстои да гледаме интересен мач между Борисов, който е в отстъпление, и партиите на протеста, които са във възход", завърши Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43 Ти откъде падаш бе? "Корупцията е нещо, което се върши от управляващите" - това не бях го чувал! Може и управляващи да са.Но не само. Тя може и се върши от всеки, който е предразположен към такъв тип взаимоотношения! По-простата дума употребявана от народа е "рушвет", ако искаш и "подкуп"!
45
3
 
12
 
! Отговори
Защо ли преди 2 години
Помни ли се, че единственият лидер, който отстраняваше незабавно уличени в нерегламентирани връзки се казва Борисов. Това създало ли му е врагове? Да! Отстрани ли дясната си ръка Цветанов по такива причини? Да! Враг ли му е Цветанов оттогава? Да! Какво има да си приказваме една жена каза..? Защо нито една медия не го припомня? Защото гушат от рекламите на вчерашните американски звезди. Защото 90% са на бай Прокопи. Остана едничка агенция ПИК и един, но не единствен честен журналист - Недялков.
44
3
 
3
 
! Отговори
пълни тъпотии преди 2 години
Тия хамериканци си мислят ,че ще уплашат КОРУПЦИЯТА у нас???!!!НАИВНИЦИ...
43
2
 
4
 
! Отговори
Е ле па тия... преди 2 години
САЩ пак откриха топлата вода у нас....дори и се тупат по гърдите кат КИНГ КОНГ колко много са против корупцията у нас...Защото у тях нямало корупция...СМЕШКИ и ХУМОРЕСКИ с атлантически привкус...ТИЯ пиндоси ША МЪ уморят от смехььь....
42
17
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
С този акт САЩ удариха мощно рамо на Президента в борбата му с корупцията, което идва да покаже, че правителството е на верен път. Съвсем скоро и ЕС ще направи същото. Бойко е труп, въпроса е Герб ще се съхрани ли, по-скоро НЕ
41
0
 
9
 
! Отговори
БожкееНЕможеДабъде преди 2 години
КОРУПЦИЯ в България....????Тия янки нещо се гАбуркат...*** много четат таз пуста жълта преса...Явно кръга "КАПИТАЛ' и Прокопиев добре са захлебили с клюки и зловония Херо Мустакатата...ИСКАМЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА!!!РАЗСЛЕДВАНЕ!!!СЪД и ПРИСЪДИ!!!Всичко останало е Бля...бля...бля...приказки от Шехерезада!!!!!
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кому нето рашков изгони всичко което можа от мвр,данс и тн..,обаче корумпирания желязков не!Щатите просто подкрепиха гешев
39
3
 
13
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
АМИ , КАТО ТИ ЦУНАТ ПАРИТЕ ОТ ДОНОРА НА ПАРТИЯТА ....ВИНАГИ ИМА ТРУСОВЕ!!!ЧАЛГАРО ВЕЧЕ ПОЧНА ДА ДОИ СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ....ЗА ПАРИ ...ХА,ХА,ХАААААААААА....ЩОТО ПАРИТЕ НА ЧЕРЕПА СА У САЩ...НА ТОПЛО!
38
3
 
4
 
! Отговори
Който не е с нас... преди 2 години
Допълваме:Всички досега управляващи са с Вас и наскоро изникналото на политическия небосклон плъхче Слав.Имате вече машинно броене,за да не манипулират други,като Професора.Лежерно влязохте в частно предприятие и Държавна Агенция.Водата бавно и полека се затопля...За мен сте ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРАВИ !!!Недопустимо е да се дават подкупи за сделки, гласувани от НС.Недопустимо е други да отклоняват средства.Недопустимо е бесения да е на два стола-ритни единия.Арлекини,не си режете конците!!!
37
5
 
5
 
! Отговори
Активно мероприятие преди 2 години
САЩ проведоха поредното си АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ у нас с цел да ни притискат за военни бази и отстъпки спрямо РСМ...!!!Вижте само оная КЛЕПТОМАНКАТА -Поптодорова от Атлантическия клуб/сол ташака на Соломон Паси/как днес сутринта набързо обиколи всички телевизионни студиа на БНТ,БТВ,Нова тАлАвИЗиЯ и нЕЕкои други и налагаше тезата ,че ние трябва за пореден път да се нагъзиНА партньорите от САЩ и компания.
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
корупцията в България няма връзка с цели партии, а с конкретни имена-======- Корупцията е нещо, което се върши от управляващите. Последните 12 години на власт беше само една партия - ГЕРБ.
35
4
 
10
 
! Отговори
Кой клати вЕтъРООоо преди 2 години
...з-на Магнитски...!!! Всичко е пунта МАра.Спомнете си кога идваха преди време едни хамерикански сенатори и ние автоматично се отказахме от Южен поток...И сега след тази поредна хамериканска инвазия очаквам по линия на 'ТРИТЕ МОРЕТА" пак да ни натискат да клекнем за хамерикански военоморски бази по нашите пристанища!!!Елементарно Уотсън!!!
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Благодаря на САЩ, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той бе първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на управляващите в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов.От всички засегнати от хунтата , аз съм първият, подал официален сигнал до българските, както и до всички международни правораздавателни институции.Днес в 16:00 ще се проведе пресконференция", написа бившият хазартен бос Васил Божков във Facebook.
33
9
 
3
 
! Отговори
Херо МУСТАКАТАТА преди 2 години
ТАз мадама да даде обяснения кога хамериканските бази ще бъдат изтеглени от България и кога ще ни премахнат визите ???Закона Магнитски могат да си го заврат ...те знаят къде!!!
32
9
 
8
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
Нищо не е станало , просто удар във въздуха!Тия момци ги няма в България ,а главния мафиот БМБ е без санкции.САЩ пак се изложиха
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лустрация
30
5
 
18
 
! Отговори
Спомням си преди 2 години
Синът на комунистическия олигарх от първите години след промените Васил Василев (Хладилника) и първи соло-та-шак на Фигуранта, пак изплува от някъде. Толкова закърмен с идеите на Коминтерна политолог, като Слави Василев не се среща и в Северна Корея.
29
8
 
5
 
! Отговори
мач:САЩ с/у България преди 2 години
до Анонимен - 26САЩ са на ПИЧКАсиМАЙНА и ЧИЙ байХ.Й го крепят в Черно море...докато Русия си е с прилежащи граници по Черно море!!!И аз не виждам никъде в България руски военни бази,не виждам руски военни кораби и подводници да акостират по нашите пристанища...докато хамирикански корита от сорта на Доналд Кук с лопата да ги ринеш!!!
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Илко Желязков изгоря, защото той е човека давал информацията към разните там бизнесмени, групировки, бандити и т.н. Лаком г........
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Василев нещо много уплашен. От САЩ му казват, че Божков е бита карта, а той го защитава, заедно с цялата му кохорта - Мая, Радев, служебния кабинет и т.н. Когнитивният дисонанс направо с нож да го режеш. Но са си го заслужили!