Радев към Блинкен: Законът "Магнитски" е принос на САЩ в борбата с корупцията

Президентът разговаря с държавния секретар на САЩ по телефона
Обновена: 11 юни 2021 21:02 | 11 юни 2021 20:55, Нели Христова
181
Радев към Блинкен: Законът "Магнитски" е принос на САЩ в борбата с корупцията
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Разговорът се проведе по инициатива на Антъни Блинкен и на него бяха обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон "Магнитски" срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

Президентът Радев определи наложените санкции по Глобалния закон "Магнитски" като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността.

"Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика", заяви от своя страна Антъни Блинкен, информираха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев оцени високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен открои и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

По време на разговора президентът Радев подчерта амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

Обсъдена бе и европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен изрази очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа.

Държавният глава припомни последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
4
 
10
 
! Отговори
цуг цванг преди 2 години
Наш Румен е като дупе в коприва. Накъдето и да мръдне все пари. Божков го подведе и този вдигна юмрука, но Че не е популярен зад океана. Сега Божков го ползва като трудовашка количка за всякаква *** работа. Та за това са му обърнали внимание от САЩ.
100
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми излез бе 112 сти! Ама къде? Ако е като протестиращ срещу Гешев най малкото с кафе могат да те почерпят! Но ако е в "подкрепа" на крадливата партия ГЕРБ.Рискуваш да излезеш изобщо в центъра на София днес!-:))) Хайде да се събудим вече а? Герб Приключи с властта!-:)))
99
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
81 Руският слуга Радев, не прави нищо, без да се консултира с Русия. Комунистите от БСП, винаги са предавали интересите на България, за да се задържат на власт. Радев на президентския стол, е в интерес само на Москва.
98
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
82 Радев винаги е лобирал за Русия, с Янев пробутаха Грипен-ите в сделка с руско участие. От президентството излетя класифицирана информация за Москва. Само преди няколко дни в Брюксел, в едно от редките си посещения там, Радев не пропусна случая, отново, да призове за сваляне на санкциите срещу Русия и то във време на нова Студена война, без да се съобразява с мнението на повечето българи.
97
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вилнеят чекистите, защото ги търпим.Защо не излезем, докога ще чакаме и нас да заколят?
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков назначи кадри на БСП, като уволни и пенсионира много способни кадри, некомунитти, до зам. министри. Всички областни са ченгета от престъпната ДС, руската БСП, които по закон, не могат да заемат висши държавни длъжности. Всички бивши соц.страни, се прочисти а от хора от бившите служби, само в България ги връщат на старите постове?! Затова, ще сме руска пета колона, в която никой няма да инвестира, най-бедните. Заради червените мутри, като Божков и компания, САЩне свалят визите, за българи
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
I hope the situation is critical...
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков назначи кадри на БСП, като уволни и пенсионира много способни кадри, некомунитти, до зам. министри. Всички областни са ченгета от престъпната ДС, руската ЦСП, които по закон, не могат да заемат висши държавни длъжности. Всички бивши соц.страни, се прочисти а от хора от бившите служби, само в България ги връщат на старите постове?! Затова, ще сме руска пета колона, в която никой няма да инвестира, най-бедните. Заради червените мутри, като Божков и компания, САЩне свалят визите, за българи
93
2
 
3
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 103 " Правешки"! По скоро СТРАНДЖА! Виж сега.хората под какъвто и строй да живеят,намират начина да постигнат това което желаят! Аз също имах вноска "депозит" за автомобил,помниш нали? 1500 лв беше! Та имах за Лада 2107! Тези цифри,нищо не говорят на младите днес!-:) Тази с решетката лъскава.Та сметнах че НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ЯАКАМ.И отидох и си я купих за 100 лв горница от битака за автомобили!-:) Имах пари и не ми беше проблем! Карах я с пълномощно до 5 тата и година,законите бяха такива тогава!
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
104 Чекистът Рашков, с кръвясал поглед, не само че вилнее из службите, уволнява, пенсионира и назначава кадри на БСП/ДС, но и уволнява" журналисти, отправя закани, а е отдавна, за пенсия. По-стар е от др.Кантарджиев. Който злоупотребява с мръвки и алкохол, отива на лекар.
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
92 Хаааах, Радев никога не е бил марионетка на САЩ, точно обратното, в Щатите винаги са знаели кой е, "руския човек", както е известен на запад.
90
5
 
4
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
До помнещ /имах задръжка три месеца със заповед на Джуров. Та кажи сега, защо при собствена атомна централа имахме режим на тока? Къде се скри малък Тошко след изнасилването на Мила Гешева? В коя държава? Кой изнесе валутния резерв на БНБ през 1989-1990 година? Два милиарда долара?? Защо чаках за домашен телефон 2 години, за кола - 10, за панелна каюта 15-20 години??? Ако ти все още чакаш светлото бъдеще, аз не. Не ми харесва!!!
89
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
99 Колко си далеч от истината, дс-ченгето Рашков вилнее из службите, както през 1944, какво ли би било, ако е главен прокурор, направо, сеч? Срещу обвинените от главния прокурор, има доказателства, как трябва да постъпи, да им прати цветя с молба, да го приемат, ли? Това не се прави в никоя страна в свободния свят. Като даде делата им на Ковеши, заедно с европейската прокуратура, да действат, ще има по-големи резултати.
88
2
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до "Тодор Правешки"! Опаааа,май наистина помниш а? Заедно с теб сме се клели в знамето в армията служекйки под знамената на НРБ! И лично генерал Джуров е подписал заповедта ни за уволнение?-:) Ти да видиш! Абре " СТРАНДЖА" това Ти ли си? " Тонката" се скри отдавна! Явно е под друг " ник" както и ти вече! За "Позитано" ми е ясно!-:) Ама ти си само един.а децата?-"_
87
4
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Ти да видиш! Само за 6 минути,5 млади дихателчета на "демокрацията" са ми кликнали вече 5 "минуса"! Ако не са и повече вече! -:) Ами прав съм деца! Само вие бродите ДЕНОНОЩНО тук в нета нали? -:) Колкото и "минуси" да ми кликнете. Това не променя фактите и събитията,от време което Няма как да помните! -:((( И ви разбирам на пълно! С тези "минуси" се подвеждате сами и вашите наборчета! Това вашето,няма как да е ОБЕКТИВНО МНЕНИЕ! -:) Усмихвам се само! Какво друго да ви кажа? Усмихвам се само!
86
8
 
2
 
! Отговори
Какво е Магнитски преди 2 години
Общо взето ти се бориш срещу корупцията, а Гешев и Борисов хвърлят цялата държавна машина срещу тебе да те смачка и унищожи с прийомите на ДС с това се бори закона "Магнитски" !
85
2
 
6
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
До помнещ /Алоу, петолъчника, корабът майка ли ти казва, че съм от Герб и че не помня Тодор Яшаров Живков??? Помня го, помня и целувките му уста в уста с Брежнев, помня, че Брежнев беше три пъти Герой на НРБ,( Левски и Ботев не бяха), помня тезисите му, помня бригадите и режимът на тока и водата...Помня и Милко Калев Балев, помня и речта на генерал Славчо Трънски срещу Тодор Яшаров. ...Партията не те ли е учила, че не е правилно да обиждаш непознат без доказателства???
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За противозаконна тема дейност на Румен Радев има достатъчно данни в прокуратурата к ДАНС, въпреки че в ДАНС вече са ги заличили най вероятно.Но преди това нашите разузнавачи и Иван Гешев са изпратили всички данни на сигурно място в щаб квартирата на НАТО и ЦРУ.Радев просто се надява да се споразумее с американците да не разгласяват тези данни.
83
0
 
9
 
! Отговори
прокуратурата преди 2 години
каза,че няма незаконни подслушвания. Обаче явно има законни- със заповед на съдия, по процедура и т.н. Дали Пламенчо е включен ? Много внимателно борави с телефона....и с двата апарата на...колегата.....щом журналист го показа , дали пък Гешев няма и аудио ??? Ихаа, ще стане весело, жалко ,че Лаура си тръгна,можеше да гледа ...от първия ред....
82
0
 
8
 
! Отговори
очаквам преди 2 години
Мая Манолова и Христо Иванов , да сформират група от будни граждани и да разследват как се търгува с власт . Абе да не би Пламенчо да е от подслушваните? Затова ли тича до шкафа да си оставя телефона ? Ако е така,кой ли още се е закачил на жицата ? Това ли търсеше Бойко Рашков ? СПИСЪКА ?