Иван Костов: Да се разформироват службите за сигурност и да се създат нови

Отговорността за ключовите реформи е в двора на "Има такъв народ", убеден е той
24 юни 2021 19:41, Анисия Иванова
342
Иван Костов: Да се разформироват службите за сигурност и да се създат нови
Снимка: БГНЕС

"Най-радикалната реформа трябва да се проведе в сектора на сигурност“, препоръча бившият премиер Иван Костов.

Според него съществуващите в момента органи за сигурност подкрепят старата система и са давали многократно доказателства за това, че са срещу върховенството на закона. По тази причина те трябва да бъдат пречупени, обясни бившият лидер на СДС и ДСБ.

„Това означава да се разформироват сега съществуващите структури и да се създадат нови. Те трябва да се подчинят на различни министри. Например, военното контраразузнаване при министъра на отбраната, финансовото разузнаване при министъра на финансите, Националната служба за сигурност при премиера и т.н. Личният състав на тези служби трябва да мине през проверка за лоялност, защото пораженията върху този личен състав са неизвестни“, заяви Костов по бТВ.

Той е убеден, че в „Има такъв народ“ и „Демократична България“ има хора, които могат да свършат реформата в сектор сигурност.

„Отговорността е в двора на „Има такъв народ“. Те трябва да търсят съгласието за ключовите реформи, те трябва да търсят начини да отстранят недъзите на демокрацията. Имам съмнение, че те ще се справят, но хората ще им го възложат“, посочи Костов.

Той заяви, че страната ни се намира в трайна политическа криза от 2009 г. насам.

"Българското общество се състои от различни общности. Най-важната част от реформите, свързана с върховенството на закона, не беше довършена. ЕС прие България с незавършена политическа и социална система. Това стана заради съпротивата на една значителна част от българското общество. Става дума за носталгично настроени хора, които не приемаха консолидация чрез върховенството на закон", обясни бившият премиер, цитиран от БГНЕС.

По думите му най-важната част от реформите - върховенството на закона и разграждането на тази система, с което да се защитават правата и свободите на хората и същевременно да им внушава справедливост и сигурност, не е била довършена.

„За тези 20 години има свободно предприемачество и пазарна икономика, която работи, макар и да не ни харесва. Имаме гражданско общество, което излезе на улицата миналото лято. То не приема страната да е в ръцете на олигарси. Протестиращите излязоха, защото не приемат държавата им да бъде в ръцете на олигарси, на мафиоти, на хора с ретрогардно мислене. Колкото по-голяма става тази общност, толкова повече всички ще се съобразяват с нея и толкова по-непримирима ще става тя. Този процес се развива в последните 10 години и вероятно ще приключи в следващите няколко години, когато наистина тези хора станат много и ще си поискат върховенството на закона. Това ще бъде тежка битка и голяма конфронтация. Не сегашната криза ще донесе избавлението, няма да стане толкова бързо. Тези процеси са много дълбочинни. Сегашните институции са просмукани от слабост, от ендемична корупция", обясни Костов.


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
3
 
! Отговори
Странджата преди 4 седмици
Сигурно за 10г Борисов има кусури най вече дето позволи хулиганите на мутрите да опикаят и оцапат София миналото лято но ако другарите пак се докопат да власта жална ни макья !
315
1
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 4 седмици
Да ми счупи човек главата дето излязох навремето да му се се вържа на този мошеник да ходя по площадите с вдигнатите два пръста ,че то преди това си беше много по добре- справка вода 2ст. ток 2стотинки бензин 25ст ...... нямаш грижа за утрешния ден а, е още тогава се забеляза трима лапат -триста зяпат РМП -ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ?Работническо-мениджърска приватизация ,идиотизъм!
314
1
 
3
 
! Отговори
dmx преди 4 седмици
Изказа се и бащата на корупцията. Само Делян Пеевски да не се демонизира, нали така
313
4
 
9
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 седмици
ЩЕ РАЗФОРМИРОВАТ ДЪРЖАВАТА... ГАДОВЕТЕ:РАДЕВ, МАНОЛОВА, НИНОВА, ТРИФОНОВ, БОЙКИКЕВ, РАШКОВ, МИНЕКОВ, КАЦАРОВ,............ НЕ ВЯРВАТЕ ЛИ...?...
312
5
 
6
 
! Отговори
Дими Митушев преди 4 седмици
Пичове, този динозавър на тъмната приватизация Иван Костов, не би ли следвало да си мълчи докато го има? От каква позиция се изказва - като тартор на най-безумното ограбване на две поколения или като салфетка на израелската политическа мафия? Иване, кой подари единствената ни рафинерия Нефтохим Бургас на Русия и на черното-ченгеларско мюфте Доган? Ти Иване, си създател на онези, които научиха тези, които сега управляват службите ... Мълчи и чакай Страшният Съд!
311
2
 
5
 
! Отговори
3592 преди 4 седмици
Иван Костов: Да се разформироват службите за сигурност и да се създат нови...и от къде ще намерят нов персонал...това да не е като да внасяш чушки и домати.
310
2
 
6
 
! Отговори
No Coment преди 4 седмици
Службите ДАНС бяха създадени/възобновени от Сергей Станишев с кадри от бившите терористични наказателни бригади по местоживеене.Всички мръсници от времето на соца които бяха слушалки на власта,им се даде власт отново да безчинстват по градове и села.Държавата е проплакала от тях.Престъпници и бандити с законна протекция,и недосегаеми за редовната полиция защото имат имунитет.Да се разформироват,и да се създадат нови структури с млади и чисти кадри.На тея бившите началниците им са КГБ агентура.
309
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
АЛЧНИЯТ КРОКОДИЛ НА КОМУНИЗЪМА ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ ИЗПЪЛЗЯ НА ПРИПЕК!
308
0
 
16
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
Че ние нямаме никаква сигурност нито за живота ни, нито за имуществото ни.
307
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено че в Дай България има специалисти. Всички бивши доносници са там. Е вече по на 70 години, ама алчността им е като на 18- годишни
306
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какво се пъне другаря Костов,не можа да лустрира комунистите, сега тайните служби му виновни.
305
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
А ти на тихо, хладно място известно с вечен покой и тишина
304
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иване кажи си
303
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЦРУАми вкарайте немски и европейски инсвестиции, смесени българо-европейски фирми, като създадете и добре платени работни места, така други няма да проявяват нахалство и хората ще имат работа и няма да треперят за сигурността на държавата ни!
302
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЦРУ Ромите се множат като *** и дори да намалеят българите, място за други няма да има , просто ромите ще изместят останалите и България ще продължи да съществува!
301
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЦРУГледах една карта на България в една медия, България беше разделена на две, южната обозначена с европейското знаме,европейци и турци , а в северната беше изрисувана с еврейския знак. Коя България е по-добре като развитие - северната или южната? И защо няма българското знаме на тази карта? А хора,служещи на чужди държави или на партийци, не трябва да има в службите, а всяка чужда организация да се обяви публично на коя държава е,също и средствата и, трябва да има само независими българи
300
3
 
7
 
! Отговори
КОЙ Е N:1..? преди 1 месец
ЛУКАНОВ....... КОСТОВ..... ВИДЕНОВ....... РАДЕВ..................... В ЛЮТА БИТКА, КОЙ Е НАВРЕДИЛ ПОВЕЧЕ НА БЪЛГАРИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ..?
299
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е заради тоя бурсук сме на това дережде и нема оправия
298
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костов е уникален разрушител.
297
1
 
9
 
! Отговори
ТЪРСЯ СПЕЦИАЛИСТИ.. преди 1 месец
СПЕШНО..... ВЪВ ВСЕКИ СЕКТОР, ЗА КОЙТО СЕ СЕТИТЕ.............. В БГ ИМА ИЗЛИШЪК ОТ "СПЕЦИАЛИСТИ" САМО В ЕДНА ОЛАСТ-ПОЛИТИКАТА...ТО НЕ БЯХА-ШОФЬОРИ, ПИЛОТИ, ГОРСКИ, СЕЛСКИ, ГРАДСКИ,....ВОЕННИ, ЦИВИЛНИ,АДВОКАТИ,... ТАРИКАТИ В ИЗЛИШЪК.