Рашидов: Всеки вторник хвърлят бомби, в Лувъра няма нарушения

Платила ли е държавата ни за изложбата?
29 юни 2021 21:25, Нели Христова
59
Рашидов: Всеки вторник хвърлят бомби, в Лувъра няма нарушения
Снимка: БГНЕС

Нова порция нарушения в Министерството на културата. Разкритията дойдоха от служебния културен министър Велислав Минеков. Според него, държавата е платила повече от половин милион за първата българска изложба в Лувъра през 2015 г., а паметникът на Александър II - реставриран в нарушение на закона.

"За първи път в тази история ние плащаме, за да покажем нашето културно наследство. Такова нещо никога не се е случвало. Близо 700 хил. лв. на Лувъра, за да бъдат поставени нещата в един нещастен коридор", заяви проф. Минеков.

Преди 6 години България показва първата си изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра. По думите на служебния културен министър журналистите, които са са отразявали събитието, не са били запознати, че държавата е платила за осъществяването на изложбата.

"Разходите, които съм установил до момента, са близо 20 хил. лв. За съжаление, едни журналисти са били по-любими от други, което се вижда от цената на техните пътни дневни", изтъкна министър Минеков.

Според бившия министър на културата Вежди Рашидов, нарушения не са открити, а напротив - през 2015 г. изложбата е дала възможност да се покаже културата на древните ни земи на целия свят.

"Всеки вторник хвърлят бомби. Ако има проблеми, отговорните хора ги дават там, където им е мястото на притесненията и проблемите. Като си има прокуратура и органи за тази работа, а като има - незабавно да го направи. А за журналистите смятам, че всички по закона от министъра до журналистите командировани получават това, което е ясно изписано ясно в закона, колкото получава министъра, толкова и те", заяви Рашидов.

Нови разкрития за нарушения в реставрацията на паметника на Александър II. Оказва се, че в писмо, което е подписано от тогавашния министър на културата Тодор Чобанов човекът, който е направил ремонтът не е вписан в регистъра на лицата, които имат право да извършват тази дейност.

"Това е скулпторът Марин Марков, който е собственик на т.нар. "Марков Студио". Тук е нарушен чл. 164, ал. 1 от Закона за културното наследство. Нарушението се наказва свирепо. Направихме справка в министерството. Лицето Марин Марков не е вписано в Регистъра на лицата, които имат право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности", посочи министър Минеков.

Bulgaria ON AIR потърси за коментар бившия министър на културата Тодор Чобанов, но безуспешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И йош мазата му шепти Вижди Виси Виж ВИС едно рафче с глави, второ с кални топки Виж Виси Вежди ВИС за двуметрови и триметрови глави глави глави Вежди натвори две рафчета с глави Рашидняка нанесе най пошлите гаври на ВИС братвата, редно е да си плати
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-интересно ще бъде кой е платил диплянките, колко са преброените посетители които не са българи и какви са оставените писменни впечатления. Рашидов се римува с решетов, решетка и затворжетка. да въри на майнъ си райнъ си гаднюгайнъ си. Веждито е известен положителен герой достигнал най-екстремните величуни на отрицателните качества които за едни са положителни а за други мно положителни отрицателни качества
42
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минеков и Бойко Рашков са просто дъното. За толкова време нищо не свършиха само вървят и размахват пръсти. Разлика с Бойко Борисов нямат и той едно време обясняваше как предните всичко са похарчили.
41
13
 
9
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
Вежди - ти си такава бездна бездънна че и катастрофата по таван не те приземи!
40
13
 
16
 
! Отговори
До 53 преди 2 години
За уточнение :става дума за 950 000 евро приблизителна стойност на цялата организация в Лувъра.Изложбата е изключително постижение за запознаване на световната общественост с траките,нито е била навряна в ъгъла,нито всичките му параноични излеяния на Мине са верни.Репортажи бяха излъчени по всички френски канали на ТВ,реклами в метрото,в списания статии и т.н.То бива злоба,но този е болен!
39
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Менека е простичък неизвестно скулптурче уж проф.се води и воден от егоизъм и злоба настъпва Рашидов международно признат колега с експонати в Лувъра.Минека има ли познания как се организура изложба в Лувъра с 1700 древни експоната на тракийските царе ,дотогава почти непознати във Франция.И как точно БГ да не участва с финансови средства изобщо.Общата стойност за организацията цялата изложба е 950 000 ?,от които 360 000 плаща Лувъра,110 000 френск.културен институт,останалите спонсори и БГ.
38
13
 
14
 
! Отговори
а преди 2 години
Едно нещо, което аз като българин няма да простя е ако сегашните или скорошните министри не му го върнат тъпкано на тоя турчак.
37
9
 
14
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
Що поне не се извиниш на жената дето блъсна пияна свинѝо? Баси животното е тоя пияндурник, жалко, че не пукна.
36
9
 
10
 
! Отговори
Хуй преди 2 години
Изложбата беше на забутано място и доста постна. Две малки залички и общо взето много малко от това което можеше да се покаже. Не помня дали не трябваше отделен билет и като добавим липсващите афиши, статии и цялостно отразяване, жалко за усилията. Но дори и изложбата да е допринесла за привличането на туристи, то България не предлага баз за посрещането им. Евентуално летище Пловдив би помогнало.
35
17
 
18
 
! Отговори
4epa преди 2 години
МИНЕКОВ КЪРТЕШЕ ЖЪЛТИ ПАВЕТА И ГИ ХВЪРЛЯШЕ ПО ПОЛИЦАЙТЕ- ЗА ТОВА МУ ДЕЯНИЕ ФИГУРАНТА ПОДБОДИТЕЛ НА БУНТОВЕ ГО НАПРАВИ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА !! ДА ГО БЕШЕ НАЗНА4ИЛ МИНИСТЪР НА РАЗРУХАТА !!!!!!!!!
34
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледали сме подигравките към Лили Иванова на Трифонов!
33
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашидов и останалите артисти са за ГЕРБ!
32
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие с вашия Трифонов и на Лили Иванова се смеехте,пък Лили показа че е единствена и недостъпна за плебеи от типа на Трифонов! Рашидов е единствен също! Няма друг в този бранш!
31
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашидов е човека,който се опитва да покаже че освен Азис, Слави и такива скулпурджии като Минеков , имаме истинско културно наследство!
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами за реклама се плаща на цял свят бе тролчета! Иначе, на опашка ли се редят по света за български кебапчета и Куку чалга! Простотия в тая България,брей!
29
7
 
8
 
! Отговори
Хахахаха преди 2 години
Алкохолика Рашид Бей трябваше да отиде в затвора още когато си позволи да бие полицаи. Но тогава го спасиха другарчетата му по линия на Мултигруп.
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това рани от катастрофата ли са или поредната "асфалтова екзема " ?!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, БКП на БКП око не вади! :)))))))))))))))..Да сте видяли или чули за български депутат в затвора, ами няма и да чуете! :))))))
26
7
 
3
 
! Отговори
10 Юли Варна преди 2 години
Румен Терсенето подготвя зрелищно представление във Варна в предизборния ден. Ще засенчи Мая която въпреки вложените средства не дава очакваните резултати.Така че, 10 Юли пред телевизора. Пряко включване от Варна!
25
2
 
3
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 23. Нещо много избъзваш с изтичането. Това сигурно си го писал и през 2013, нали? Ама палачинката много бързо се обърна. Тъй че, айде по-кротко с каналите.