Рашидов: Всеки вторник хвърлят бомби, в Лувъра няма нарушения

Платила ли е държавата ни за изложбата?
29 юни 2021 21:25, Нели Христова
59
Рашидов: Всеки вторник хвърлят бомби, в Лувъра няма нарушения
Снимка: БГНЕС

Нова порция нарушения в Министерството на културата. Разкритията дойдоха от служебния културен министър Велислав Минеков. Според него, държавата е платила повече от половин милион за първата българска изложба в Лувъра през 2015 г., а паметникът на Александър II - реставриран в нарушение на закона.

"За първи път в тази история ние плащаме, за да покажем нашето културно наследство. Такова нещо никога не се е случвало. Близо 700 хил. лв. на Лувъра, за да бъдат поставени нещата в един нещастен коридор", заяви проф. Минеков.

Преди 6 години България показва първата си изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра. По думите на служебния културен министър журналистите, които са са отразявали събитието, не са били запознати, че държавата е платила за осъществяването на изложбата.

"Разходите, които съм установил до момента, са близо 20 хил. лв. За съжаление, едни журналисти са били по-любими от други, което се вижда от цената на техните пътни дневни", изтъкна министър Минеков.

Според бившия министър на културата Вежди Рашидов, нарушения не са открити, а напротив - през 2015 г. изложбата е дала възможност да се покаже културата на древните ни земи на целия свят.

"Всеки вторник хвърлят бомби. Ако има проблеми, отговорните хора ги дават там, където им е мястото на притесненията и проблемите. Като си има прокуратура и органи за тази работа, а като има - незабавно да го направи. А за журналистите смятам, че всички по закона от министъра до журналистите командировани получават това, което е ясно изписано ясно в закона, колкото получава министъра, толкова и те", заяви Рашидов.

Нови разкрития за нарушения в реставрацията на паметника на Александър II. Оказва се, че в писмо, което е подписано от тогавашния министър на културата Тодор Чобанов човекът, който е направил ремонтът не е вписан в регистъра на лицата, които имат право да извършват тази дейност.

"Това е скулпторът Марин Марков, който е собственик на т.нар. "Марков Студио". Тук е нарушен чл. 164, ал. 1 от Закона за културното наследство. Нарушението се наказва свирепо. Направихме справка в министерството. Лицето Марин Марков не е вписано в Регистъра на лицата, които имат право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности", посочи министър Минеков.

Bulgaria ON AIR потърси за коментар бившия министър на културата Тодор Чобанов, но безуспешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 23. И ти си поредният ***, който говори без доказателства. Кражби, та кражби, ама айде изкарайте поне веднъж нещо конкретно с безспорни доказателства не, шушляци. Аман от общи приказки, лъжи и евтини внушения.
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без обаче да засегне най-важния въпрос : наистина ли са платени 500К вместо те да ни платят! Защо няма последващ въпрос от журналиста , че всъщност Вежди се оплаква че го разкриват, а не за фактите от разкритията. То че сигурно е законно - не се и съмнявам, но е ужасно непочтено
22
3
 
8
 
! Отговори
хайде не остана преди 2 години
Явно Mинeткoв е получил листченце и той да се запише в клеветническата кампания, защото Бойко Рашков е къде напред ...Освен това трябва да има статии защото иначе хората ще мислят за военния пилот, протежетата на Радев, което е нежелана алтернатива.
21
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешен гербав плач! Изтекохте в канала на историята и оставате с името на най-алчните крадци сред политиците!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намирането на хляб, вода, храна може да се забавлява. Намирането на основен камък може да се забавлява. Оглавяването на държавата може да се забавлява. Справедливостта трябва да се дава бързо. Поет
19
3
 
7
 
! Отговори
999 преди 2 години
Самоувереността им се дължи на стоящия зад тях Ссср - бивш. Тоест - кгб/ фсб и тактическите им съвети за заграбване на цялата власт. След което ....жална ни майка! Ктб 2 ще е само началото.
18
9
 
15
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Минеков хвърля пл.юн.ки без нито едно доказателство, без проверки в прокуратурата, без каквито и да е документи! Само това може човечецът...а...и завист срещу кадърни скулптори! Отдава му се!
17
11
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Веждито бе...топлата връзка на Боко с Доганя и...етноса.За това направи...кариера кат министър,но...панта рей;всичко тече,всичко се променя.
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България има невероятни учени историци, археолози. КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА НИЩО ДА Е МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА?!Нарочно САЩ ни отрязват пътя от стадото ЕС за да ни разчастят, защото с ***-аци на власт дори няма да си правят труда да ни ликвидират държавата. Проста-ците им отварят вратите на НАП, на ДАНС, на БНБ, ПРОКЛЕТ ДА СИ ТРИФОНОВ, ЛЕ-КЕ ЛЪЖЛИВО!
15
14
 
18
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Какъв е този Минеков бе? Не е свършил работа за пет лева, тръгнал да търси сметка на Веждито! Когато направиш поне толкова музеи, когато направиш поне толкова изложби в чужбина, тогава тръгвай да дириш сметка! Напънала се планината, па родила мишка! Ако имаш сведения за нещо нередно, давай доказателства и ги пускай на съответните органи! Само кьорфишеци , па който се върже, все е кяр!"Сензации" за ***!
14
5
 
18
 
! Отговори
Ncjd преди 2 години
С такъв смешен, нещастен, малограмотен и наведен "министър на хАлтурата", като скулпторчето-ще видите "култура" през крив макарон! Тоя е по-*** от Димитър Пенев и по-лъжлив от мАяМа Свирката...а културата, като понятие е много далече от него! Ама про3тите овце напирате да го изберете вероятно.....затова сте овце, лесно ви лъжат и бързо забравяте, после ще си ядете сополите.
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прочетох въпросния чл.164-МИНЕКОВ ЛЪЖЕ!Изрично се казва, че реставрация може да извършват и др.лица под надзор на специалист упоменат в члена с магистърска степен. ТОЛКОВА СТЕ ПРОСТИ, ЧЕ СИ МИСЛИТЕ, ЧЕ СМЕ НЕГРАМОТНИ ДА ПРОЧЕТЕМ ЕДИН ЧЛЕН ОТ ЗАКОН! БЪЛГАРОУБИЙЦИ! МАРШ В КА-НАЛА НА ИСТОРИЯТА, ПРОС-ТА-ЦИ НЕ-ЕДНИ!
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълни се конентаторника с масковски курвентии. Или са само няколко пуснати от някой гулаг, срещу обещание за двойна дажба печени картофи
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте малко, е тоя с раничките при бой Ставри ли го канят. За един приятел питам.
10
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберите сигурно са много учудени какво искат от тях. Понеже са безкрайно нагли, за тях кражбите са си в реда на нещата.
9
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За гербавите крадци всичко е бомба. Милите ангелчета, те са целите в бяло!
8
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоя ходил ли е в Лувъра , че ми говори за коридорчета. Тя мона лиза е в края на един коридор . Аман от шушляци , дето само димят без огън.лошото е , че много им се връзват.
7
17
 
21
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Всеки ден пушилки.Повечето безсмислени, просто кухи медийни изяви.Целият Лувър е с коридори. Да изложиш там нещо е повече от престижно.Струва ми се писачът никоге не е бил в Лувъра.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Циркаджия
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минеков и кОлтура ха ха ха .Върви да палиш църкви и хвърляш домати!За друго не ставаш