От МС: Милиарди са дадени на "наши фирми" без обществени поръчки

Трима министри обявиха, че са харчени държавни пари напред
Обновена: 30 юни 2021 18:59 | 30 юни 2021 13:04, Веселина Йорданова
395
От МС: Милиарди са дадени на "наши фирми" без обществени поръчки
Снимка: БГНЕС

Огромни суми държавни пари са дадени без обществени поръчки, обявиха от регионалното, икономическото и финансовото министерство на пресконференция в Министерския съвет.

40-42% от парите, които държавните предприятия харчат, са без обществени поръчки, каза финансовият министър Асен Василев.

Той обясни, че "ин хаус" поръчките се дават, когато има общинско, държавно предприятие, което може да свърши работата, което означава да няма подизпълнители. Но е правено точно това - давани са пари на подизпълнители без търг и конкурс.

Василев каза, че така са раздадени на "наши фирми" 8.6 млрд. лева за една година.

Още по темата
Това са всички пенсии за 9 месеца, обясни министърът. Детската болница, която не е разплатена в аванс и за която няма пари, е 100 млн., посочи той.

По думите му по АМ "Хемус" сме платили 70%, а строителството, което е завършено, е 4% и 12% в строеж.

МФ предприема промяна в нормативната база тази практика да спре, каза Василев. Второ, където има раздадени пари, тези пари да бъдат върнати и да построим с обществени поръчки и трето, действията се предприемат така, че да не спре работата по започнати проекти, сключените договори се изпълняват, обяBuсни министърът. Василев обаче посочи, че за немалка част от обществените поръчки, въпреки че са били по съответния ред, е имало само един кандидат и се прави анализ защо това е било така.

Според министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища без конкурс през 2019 г., като причината е била спешност. През МРРБ, АПИ и "Автомагистрали" са преведени 188 млн. лв., като фирмите получавали, колкото са поискали.

Към дата 1 юни от всичките 84 свлачища само по едно се работеше - при Рилския манастир, за останалите нямаше дори разрешение за строеж. Авансите са раздадени през декември 2019 година и договорите изтичат през декември тази година. Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним, но ще продължаваме да работим по тази тема, обясни тя.

Другата тема са поръчките ин хаус за "Хемус". Държвата осигурява 3.71 млрд. лева в периода 2018-2019 г.  976 млн. са раздадени авансово за бъдещо строителство на магистралата, отново по същия ред.

Икономическият министър Кирил Пепков каза, че същата схема с "Автомагистрали" в МРРБ се е използвала и в неговото ведомство, но чрез Държавната консолидационна компания.

90 хил. кв. м административна сграда в София тех парк без обществена поръчка за 182 млн. лв. - проектиране, строителство и авторски надзор, даде пример Петков.

Той каза и че при ремонта на язовирите изпълнението е било "два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената за транспорт" - за ремонтираните 10 язовира. Цените пък били с много близки стойности, независимо къде се намират в България. Петков каза и че проверените от него 3 язовира са ремонтирани от една и съща фирма. В този случай са дадени 631 млн. лева без обществени поръчки.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
поздравления за смелостта Ви,обществена "тайна" са грабеожите на гроб...самият борисов демонстративно,диктаторски не уважи последният ни парламент да даде отчет на "матряла"...жертва съм на някакво получовече с ауди...крадящо от горите ни...геноцид в 21 ек в България...член на ЕС...молим се за смъртта като за спасение...геноцид,несправедливостти,беззаконие,кражби...или ... да запазим Свободата и животите си...с насилие...къде е гешев???
314
1
 
4
 
! Отговори
Герундий преди 2 години
До Ужас: ще повторя за сведение на триещите скопци, и ноите тръгнаха по старите коруоционни пътеки!!!
313
1
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Да напомня--я тия служебните да отговорят, с КОЯ обществена поръчка купиха машините за гласуване? Какъв търг направиха за тях? На кого дадоха парите? И защо ползват 1:1 същата схема, която оплюват току що в тая статия???? Пак да кажа, тия фигуранти използват абсолютно същата схема, за която говорят за поръчката на машините за гласуване. СРАМНО!!! УЖАСНО!!! МНОООГОО НАГЛООО!!!
312
0
 
0
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
В България корупцията няма,всички по веригата са доволни!
311
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще идат в затвора Буци и компания? Това ни интересува! Това че са откраднали милиарди го знае всяко хлапе!
310
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еее милиарди крали..това го знаят и децата ,арести няма !!!
309
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 355 Кое е това ново? Мая, Татяна Дончева, Атанас Атанасов, Христо Иванов или Слави? Кое им е новото? Или са седяли извън парламента няколко години и вече са нови?
308
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете кои фирми са наши и ваши?САМО празни приказки !500млн. в пликове за радев ли ги сложихтеПо хемус се строи здраво до този момент но не отидохте нито един път до там. Само по паркинги и язовири
307
1
 
4
 
! Отговори
Надя преди 2 години
До 354 И какви са фактите-пари дадени на български фирми .Има ли откраднати пари няма.И какъв е проблема? Но вие ровите и пак измисляте лъжи-наши,ваши фирми?!Бруталния начин по който искате да заграбите властта говори ,че сте мошеници. Како означава да изчегъртате ГЕРП!? що за безумие е това което дрънкате а?Значи мен,семейството ми,близките ни,приятелите ни ще ни изчегъртвате.О, я ...........
306
5
 
8
 
! Отговори
Надя преди 2 години
Ето така с опашати лъжи искат искат да чегъртат ГЕРП за да може след това да крадат на спокойствие.Дайте им го това спокойствие щом нямате мозък в зелените си повредени кратуни.Отврат
305
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко, каза че най-труден е първия милярд. Да се отрежат лентичките, след това матрялът да му мисли.
304
10
 
4
 
! Отговори
Чекмеджан от Банкя преди 2 години
Това е начина за пълненето на чекмеджетата , схемата е да се дават пари на наши хора без обществени поръчки , които след това връщат 60-70% в партиината черна каса , а с останалите 30-40 % симулират някаква работа по някакъв обект , който естесвено след 2 месеца ще е за тотален ремонт , от които ще се усвоят още парички.
303
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на "ваши" фирми ли трябва да ги дават...?
302
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ,спряхте кражбите,кога да очакваме пенсии 2000 лв?
301
2
 
4
 
! Отговори
???? преди 2 години
Прокуратурата няма ли да се самосезира??Или вече може да се краде безнаказано на територията???
300
4
 
6
 
! Отговори
азът преди 2 години
То още от създаването на тези уж държавни фирми беше ясно за какво са. Не е въпроса дали, а колко ще се откраднат. И ето цифрите излязоха.
299
4
 
5
 
! Отговори
До МУТРИТЕ НА РАДЕВ. преди 2 години
И кое е лошото да са завършили в Харвард.............ако са честни и работят за България??!!Или си пазим любимите гербаджии, защото ако не са те, да ни наредят на служба, ще умрем от глад???
298
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се задейства ли прокуроратурата?Или само така да го кажем, да трупаме червени точки пред изборите?
297
4
 
16
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Ей до всичко до което се докоснахте оплюхте и омаскарихте.Къде ви е обществената поръчка за машините за гласуване.Защо мислите че никой не вижда безобразията които сътворихте.От вашия джоб ли ще платите обещетенията на неправамерно уволнените,или пак ние ще плащаме?
296
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези от Харвард били по-алчни и крадливи от бившите завършили в Москва. Не могат да краднат, тъй като Бойки ги орекара с техните номера и сега се въртят всякак само и само да докопат парите. Затова са готови и държава да затрият.