Михаил Мирчев: Ставащото в момента са външни сценарии

Увеличава се балансът в полза на САЩ и центрове от Западна Европа
12 юли 2021 14:01, Елка Василева
52
Михаил Мирчев: Ставащото в момента са външни сценарии
Снимка: архив, БГНЕС

„Готви ни се някаква много сложна сглобка, вероятно за преходен период от, да кажем, една година и в този преходен период доста сили, преди всичко външни, ще се опитат в България да се случат неща, които при предишната власт, добра или лоша, беше затруднено да станат в България.“ Този коментар на обявения от Слави Трифонов проект за кабинет направи пред БНР социологът проф. Михаил Мирчев, председател на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ).

Всичко, което става в момента, са външни сценарии, изтъкна Мирчев.

Още по темата

Запитан от кой център идват тези външни влияния, социологът посочи: „Все повече западен, отколкото източен. В сегашния вариант влиянието на Русия рязко отслабва и се увеличава балансът в полза на САЩ и центрове от Западна Европа. Някакъв баланс имаше, но сега просто везната отива в едната посока,“ каза Мирчев.

Проблемът е ние като държава и политика къде ще се подредим – в единия фронт на Европа и НАТО или в другия, отбеляза Михаил Мирчев, визирайки крайно неолибералните сили, начело с Брюксел и консолидиращата се друга формация – за връщане на модуса на Европа като съюз на национални държави.

Николай Василев е много дискредитиран политик от предишното десетилетие, подчерта Мирчев. По думите му това е „само черешката на тортата, много слаба и компрометирана фигура“.

„Не беше изненадващо. Предложението за Николай Василев се появи два-три дена преди изборите. Бяхме предупредени какво ни се готви“, допълни социологът.  

„А що се отнася до опита да направят правителство, няма как да се измъкнат от тази отговорност, защото вече веднъж пропуснаха в 45-ото Народно събрание. Сега никой няма да им го прости и трябва да се опитат“, коментира Михаил Мирчев.

„Ако направят правителство, то ще бъде правителство на малцинството и ще бъде много уязвимо от гледна точка на подкрепата откъм ДПС – днеска я има, утре я няма, и от гледна точка на подкрепата откъм БСП евентуално – днеска я има, утре я няма. Много голяма неустойчивост, ако това правителство мине през пленарна зала.“

Според Мирчев договорките и сондажите от миналите избори продължават, но на нов глас.

„Проблемът е, че миналия път не можаха да се спогодят. Сега дали ще направят сериозен опит и дали ще успеят – поне временно. И всичко това е свързано с предстоящите президентски избори, не бива да го забравяме, и политическия център на президента Радев, който е изключително мощен,“ каза Мирчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сме нормално общество трябва да има протести - хаштага Кой? предложи Василев и сие... Но ние не сме нормално и демократично общество... Чакат ни нови дългове и бедствия на и без това чалнатияя и чалгосания ни народ.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политиката е мръсно нещо. Никой не знае кой с кого какво се договаря. Може Бойко и Слави да си имат съвместно шоу.....
22
2
 
19
 
! Отговори
Чалга кючек преди 2 години
Пирамиди, фараони и балъци за милиони... куче влачи рейс... дира няма, няма еееей!
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са колониалните партии - те не могат да кажат кой ще им е премиера, защото и те може да не го знаят, чакат нареждане, кой да е и кога ще бъде обявен. Понеже сме демокрация, всичко е прозрачно и списъка на министрите както си му е реда се спуска един ден след изборите. И то от партия с мижавите 58 депутата от 240, другите може да им е наредено да подкрепят това списъче, чийто автор е предполагаем но не е Слави.
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде пак да подпишете празен чек на някой, който ви обещава светло бъдеще! Трябваше да ви стане ясно, че ви кроят шапката мили мои сънародници, още в мига в който недоразумението Слави млъкна и спря да се появява пред хората.
19
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-голям национален предател и унищожител на БЪЛГАРСКИЯ етнос от мутрата от СИК няма да можем да намерим, дори да търсим със свещ!
18
3
 
8
 
! Отговори
Пян Гъ преди 2 години
До Анонимен 20: Що бе, анонимно, и двете формации са ПРОТИВ България и ЗА ЛГБТ.
17
6
 
4
 
! Отговори
хахахахахааа преди 2 години
НАЙ-ВЕЧЕ ИСКАТ ДА УБИЯТ ПОДЛО БОЙКО БОРИСОВ И ТАЙНО ДА ГО ДАДАТ НА ПРАСЕТАТА ДА ГО ИЗЯДАТ та да не остане и следа от него.
16
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурен съм, че Демократична България няма да подкрепи правителството. ДБ и ИТН заедно, е все едно да искаш да смесиш олио и вода.
15
15
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
Хахахахаха. Комунистическото ДС превзе всички властови лостове, а Служебното правителство се ръководи от шефа на руските шпиони в Българияно "центъра на влияние се бил изместил на Запад". Тоя снощи пак е препил, а тия искат като ония да хвърлят хората на прасетата да ги ядат. НАЙ-ВЕЧЕ ИСКАТ ДА УБИЯТ ПОДЛО БОЙКО БОРИСОВ И ТАЙНО ДА ГО ДАДАТ НА ПРАСЕТАТА ДА ГО ИЗЯДАТ та да не остане и следа от него.
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пълни по.д.логи, които наистина Излъгаха Този Народ!"------------------------------------------Не мога да приема оправданието за излъгания народ. Много лесно се лъже той. Все едно е малко дете, което на следващия ден започва да плаче, че не са му купили обещаното колело. Не помните ли след миналите избори, на 5 април, в кое посолство привикаха лидерите на спечелилите повече гласове партии? Да не са ги привикали, че да ги поздравят с оказаното народно доверие?
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен-*** да се чете комUнягите
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън,дрън сега очакваме и една прогноза на Алена.Всеки приказва кво му е изгодно.Кви центрове кви дивотии у България още си управляват ***.Кой разбрал,разбрал!!!
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конспирации конспирации и още конспирации ...
10
11
 
6
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Пълни глупости не е в час човекът!!Сценарият е на Пеевски и Орелът Алексиев!! Слави е партенка на Боци!!Продължава циркът наречен България!!!*** по *** Българин!!!!Мишки покрай мен зъркат!!!Хахаха
9
16
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 години
Хахахахаха. Комунистическото ДС превзе всички властови лостове, а Служебното правителство се ръководи от шефа на руските шпиони в България, но "центъра на влияние се бил изместил на Запад". Тоя снощи пак е препил.
8
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стана ясно, защо мълчаха преди изборите от ИТН, щот никой нямаше да гласува за тях! Детски градини и болница! Сериозно ли това да приоритетите на страната? Пълни по.д.логи, които наистина Излъгаха Този Народ!
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сериозните министри от служебното правителство, които Трифонов е поканил, са отказали да участват в тъпо шоу. А това правителство ще бъде гласувано на първо място от ДПС и ГЕРБ, които после ще го правят за смях всекидневно.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ставащото в момента са външни сценарии, разбира се. Сценариите не са от вчера. Малкият Мук от повече от 20 години е в патрондаша на хегемон-сценариста. Ще видите как удачно фабулата ще се завърти около Междуморието на Пилсуцки.
5
6
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Мда, има иситна в думите му !!! ....Нерде Славито,. нерде николайчо ?!?!?! ....Не е случайна тази сглобка, има силни задкулисни действия и заради това са тези несвойствени прояви ...Все пак смятам, че е по-добре от ***-а !!!