Янаки Стоилов: ВСС да покаже самостоятелност

Служебният министър коментира предложението за освобождаване на главния прокурор
17 юли 2021 10:36, Петя Славова
144
Янаки Стоилов: ВСС да покаже самостоятелност
Снимка: БГНЕС

Янаки Стоилов: ВСС има шанс да покаже самостоятелност

"Не са големи шансовете този състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе положително по сигнала. Но това пък ги поставя в състояние да покажат дали са самостоятелни", коментира пред БНТ служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

В петък той внесе предложение до Пленума на ВСС да се произнесе за наличие на обстоятелства за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Още по темата

Предложението на министъра е в дневния ред на предстоящото заседание на магистратите на 22 юли.

В сигнала, изпратен от вътрешния министър до Стоилов става дума за нарушения от страна на Гешев като главен прокурор.

Недопустимо разгласяване на информация, придобита със специални разузнавателни средства. Става дума за тенденциозно и избирателно използване на информация, придобита със СРС. За злоупотреба с правомощия на Бюрото за защита на свидетелите, съобщи Стоилов.

В отговор на въпросите защо внася този сигнал в края на мандата на служебното правителство, Янаки Стоилов посочи, че едната причина е, че е получил сигнала сега – на 14 юли.

Аз съм пред алтернатива – или той да седи при мен, или да го представя във ВСС, добави той по повод решението си. Според правосъдния министър сега е времето, в което Висшият съдебен съвет може да покаже самостоятелност, а не зависимост.

Запитан за бъдещето на спецсъда, Стоилов посочи: Ние сме в състояние да направим специализирано наказателно правосъдие без да има Специализиран наказателен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата подари над 3 млрд.на Путин! Ей така, директно.
52
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименЯнаки е милиционер, а Гешев юрист
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червените фашисти умират всеки ден!
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янаки е юрист, а Каскетчето е милиционер!
49
6
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ГЕРБ-СДС СА ДЕМОКРАТИ. ИМЕННО СДС ДОНЕСЕ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ! РЕВЕТЕ ПРЕДСМЪРТНО ДРУГАРИ ПРЕДИ ДА ПОСЛЕДВАТЕ ЧУРКАТА НА ЛЕНИН.
48
3
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА ЗА 53 преди 2 години
До АнонименДРУГАРЮ, ВИЕ КОМУНИСТИТЕ МНОГО РАЗБИРАТЕ ОТ ПРЕДАТЕЛСТВО НАЛИ СТЕ ПРЕДАТЕЛИ И ТЕРОРИСТИ. Бих искал да ви уведомя все пак, че въпреки вашата фанатизирана съпротива България върви напред а специално за ГЕРБ-СДС няма никаква опасност.
47
1
 
1
 
! Отговори
До 54 преди 2 години
Хаха...честно...човек...трябва наистина да ти плащат много за подобни коментари...
46
8
 
7
 
! Отговори
До странджата преди 2 години
Абе, Странджа...къде сложи гербаджиите към некомунистите?Че мутрата си е комукист в червата.
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГОСПОДИН ГЕШЕВ, БЛАГОДАРИМ ВИ ЧЕ ОСАКАТИХТЕ ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ! ТЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ СЪВЗЕМЕ ОТ ТОЗИ УДАР! ЗАЩИТИХТЕ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ!
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ ФАШИСТИ УМИРАТ БЕЗСЛАВНО КАТО ТЕРОРИСТИ.
43
4
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Подъл комунист!
42
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Сега всеки ден, всеки час, навсякъде умират комунисти! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! ЕС, САЩ, ГЕРБ!
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Рашков и Стоилов/БСП /, не реагираха така активно, когато бяха изнесени в медиите разговори на Борисов, манипулирани снимки на чекмеджета, имагинерна собттвена негова къщи в Испания, остров в Гърция, обвинения в канибализъм, отправени от Рашков? Това не е ли, увреждане на институцията, или само, ако на президента Радев, чуем гласа, как урежда, да бъдат скрити уличаващи го в корупция документи, е злепоставяне на институции, за други, не е.
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко са некадърни корифеите на червената русофилска Мафия. С инфантилни аргументи се опитват да отстранят Главния Прокурор, който им сложи Черепа на трупчета. Дори не смеят да споменат името на Божков по никакъв повод, нищо че е пръв списъка "Магнитски" !!!
39
6
 
2
 
! Отговори
до 40 и 42 Виденов преди 2 години
Не съм Странджата - аз съм Бай Хъ. Фалирането на банките беше, калкото естенствен, толкова и неминуем процес, диктуван от вън. Трябваше да се свали Виден Оф и да започне нещо да се праменя. Трябваше да боли - няма как. Янаки, а и целият ВСС бяха твърде дребни и безсилни за да направят, каквото и да е. Просто колелото на историята трябваше да се завърти и за ни освободи от спестените парички, които и без това не знаехме какво да правим. Сега отново идва такъв момент. Ще видим...
38
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
СЕГА ВСЕКИ ДЕН, ВСЕКИ ЧАС, НАВСЯКЪДЕ УМИРАТ КОМУНИСТИ.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЯНАКИ СТОИЛОВ Е ЗАВИСИМ ОТ БОЖКОВ И БОБОКОВИ, АРАБАДЖИЕВИ И ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ КОИТО КРАДАТ БЪЛГАРИЯ.
36
5
 
7
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Зависимият Яначко да говори за "самостоятелност"! Всичко казано от Тези трябва да се обръща наобратно...Дали ВСС ще клекне под натиска на Говорителят на Черепа, имотния Крал и вся остальная ***? Отсега залагам кои ще се наведат...Лизан, Калпазанчиев, бившият с прякора "Китката", и още една! Любопитното е кои ще са другите!
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да защитим Иван Гешев от адвокатите на Банев, Арабаджиев, Стайков и Бижков. Това са хората, които му искат оставката!
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янаки Стоилов трябва да се срамува от този си акт, в който изпълни политическа поръчка на марионетното правителство, на президента Радев, който е в чатовете от изнесените записи, с беглеца в Дубай, Божков. Срещу Васил Божков прокуратурата отправи 19 обвинения, санкциониран е чрез списъка на САЩ, по закона "Магнитси".Явно личи кой е поръчал сигнала на Рашков до министъра, което уличава действията на служебните министри Рашков и Янакиев, в клиентелизъм, субективност конфликт на интереси.