Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние"

Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС
Обновена: 20 юли 2021 22:03 | 20 юли 2021 22:02, Екип на Bulgaria On Air
121

Европа ни каза същото, което ни каза миналата година. Бяха повторени всички тези констатации: че няма напредък; че няма осъдителни дела по високите етажи на властта; че продължават проблемите с отчетността на главния прокурор и структурните проблеми на съдебната власт; че проблемите със свободата на словото остават, включително през призмата на политическото, както и икономическото влияние. Това заяви директорът на Института за икономически и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR" по отношение на публикувания по-рано втори доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС.

Отличителната черта е, че българското обществено мнение отива доста по-напред в своята критичност спрямо съдебната система, отколкото самият европейски доклад, смята Кючуков.

"Забелязва се известна неудовлетвореност. За пръв път българското действие изпревари европейските констатации", посочи той, визирайки съвместните действия на правосъдния министър Янаки Стоилов и вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев.

Bulgaria ON AIR припомня, че правосъдният министър внесе предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне процедура за освобождаването на главния прокурор въз основа на доклад на вътрешния министър.
Според Кючуков това е знак за търсене на промяна и търсене на реални решения в сфера, която се констатира като проблемна от ЕС.

Директорът на Института за икономически и международни отношения коментира и решението на ЕК да спре евросредствата по Плановете за възстановяване към Унгария и Полша заради проблеми с върховенството на закона. Но изключи да се стигне до отстраняване на двете страни членки.

"Юридически отсъства такъв механизъм и политически няма нагласа, която да събере консенсус от всички държави в Съвета да се стигне до подобно действие", обясни Кючуков.

По думите му Европа не можe да тръгне едновременно и напред към повече интеграция, и назад към националната държава.

"Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние". Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС. Нашият външен министър вместо да отива в Брюксел с позиция и да се връща с решение, той отиваше за решение, а се връщаше с позиция - което е парадоксално за една страна членка на ЕС", изтъкна директорът на Института за икономически и международни отношения.

Кючуков е на мнение, че България трябва ясно да формулира своите позиции и да ги отстоява. "Безсмислено е след като са приети решения да протестираме срещу тях", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Кючуков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България винаги е взимала погрешно решение за това на чия страна да е и с кого да е в една група. Та и сега така. Уж сме в ЕС, но насила. И това ще ни прецака пак.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не приема българите като едно цяло за втора ръка хора. Приемат за такива определени групи от българите, които и за мен я България са втора ръка.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ленин беше казал - марксизма не е догма, а ръководство за действие. А Сталин буквално отрече марксизма.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да има добър стандарт трябва да има производство, а всяко производство консумира въздух и отделя CO2. A за консумация на въздух има данък вуздух, конто произвежда плаща висок данък въздух, така наречения зелен данък за CO2 емисии, това е трилионен бизнес с продажбата на CO2 сертификати, само развитите страни могат да си го позволят, страните като България винаги ще внасят и ще живеят бедно и ще слугуват на ЕС и ще им служат за пазар.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой от западно европейците не искаше България в ЕС. САЩ ни приеха в ЕС за да си разполагат военните бази и да ни използват за военна полоса и пушечно месо срещу Русия. Впрочем същото е сега в Македония, ЕС се разпада и е в тежка икономическа и финансова криза, но САЩ са решили да приемат Македония в ЕС и така ще стане. България винаги ще е бедна в ЕС.
10
0
 
15
 
! Отговори
Напротив преди 2 години
Не е вярно. За западняците българите са хора втора ръка, депо за евтини черноработници и пpocтитутки. И винаги ще бъдат такива, българите правят грешка като казват "ние", не сме ние, а "те" - господарите и "ние" - слугите от задния двор. Това е реалността.
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПРИМЕРЧЕ---------------Ами купи си тяхна нова кола,бе. Кой ти пречи.
8
0
 
13
 
! Отговори
Един пример преди 2 години
ТЕ спряха Южен поток за сметка на Северен поток 2. Кой сега е алчен и двуличен? Май са ТЕ, не сме НИЕ.
7
2
 
10
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ей сега гледах един холандец по телевизията на чалгарите...Дошъл по любов тука, родили му се и две дечица от Българка... Говори почти перфектен Български език...Та Човека, каза, че покрай ковид истерията се радва, че живее в България... За нищо на света няма се върне в еурогея...Там всичко е загубено вече!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами нормално... Западният свят ни възприема за нисши получoвеци, за тях сме по-ниско и от хлебaрките. За тях сме пазар и работна тъка, както и транспортен коридор за техни стоки към Азия и Близкия Изток - една от причините да толерират мутрата 12 години и да се строят само магистрали. Марионетните правителства пък са прекрасен повод за корпуционни сделики, които облагодетелстват западни корпорации. Тук могат да си изхъврлят отпадъците, стратите коли, отровните и фалшиви храни и т.н.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме черноработниците на те ония от ЕС такавае и България
4
1
 
17
 
! Отговори
Щастлива Кокошка преди 2 години
Колониалното робство
3
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми много ясно и слава Богу. Не ни трябва ЕС. СССР ни беше достатъчен.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те вземат 2000-2500 евро, ние 500 и половината храна ни е фълшива.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално , все пак сме колония и не равноправни членове