Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние"

Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС
Обновена: 20 юли 2021 22:03 | 20 юли 2021 22:02, Екип на Bulgaria On Air
121

Европа ни каза същото, което ни каза миналата година. Бяха повторени всички тези констатации: че няма напредък; че няма осъдителни дела по високите етажи на властта; че продължават проблемите с отчетността на главния прокурор и структурните проблеми на съдебната власт; че проблемите със свободата на словото остават, включително през призмата на политическото, както и икономическото влияние. Това заяви директорът на Института за икономически и международни отношения Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR" по отношение на публикувания по-рано втори доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС.

Отличителната черта е, че българското обществено мнение отива доста по-напред в своята критичност спрямо съдебната система, отколкото самият европейски доклад, смята Кючуков.

"Забелязва се известна неудовлетвореност. За пръв път българското действие изпревари европейските констатации", посочи той, визирайки съвместните действия на правосъдния министър Янаки Стоилов и вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев.

Bulgaria ON AIR припомня, че правосъдният министър внесе предложение до Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне процедура за освобождаването на главния прокурор въз основа на доклад на вътрешния министър.
Според Кючуков това е знак за търсене на промяна и търсене на реални решения в сфера, която се констатира като проблемна от ЕС.

Директорът на Института за икономически и международни отношения коментира и решението на ЕК да спре евросредствата по Плановете за възстановяване към Унгария и Полша заради проблеми с върховенството на закона. Но изключи да се стигне до отстраняване на двете страни членки.

"Юридически отсъства такъв механизъм и политически няма нагласа, която да събере консенсус от всички държави в Съвета да се стигне до подобно действие", обясни Кючуков.

По думите му Европа не можe да тръгне едновременно и напред към повече интеграция, и назад към националната държава.

"Все още говорим за ЕС като "те", а не като "ние". Все още очакваме проблемите ни да бъдат решени от ЕС. Нашият външен министър вместо да отива в Брюксел с позиция и да се връща с решение, той отиваше за решение, а се връщаше с позиция - което е парадоксално за една страна членка на ЕС", изтъкна директорът на Института за икономически и международни отношения.

Кючуков е на мнение, че България трябва ясно да формулира своите позиции и да ги отстоява. "Безсмислено е след като са приети решения да протестираме срещу тях", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Кючуков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За лидер като Путин се иска народ. За народ като Българите - Слави, Бойко, Корнелия, Мая ... и т.н... - българите, слугите на ЕС, евтини миячи на улици и евтини пpocтитутки.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е съюз от държави, които знаят как да правят пари и да печелят от всичко.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България винаги е била по-близо до Русия от колкото до Европа!! Географски, икономически, социално, културно, религиозно. Огромна грешка беше, че България стана част от Европа, а не от Русия!!.... България винаги е била най близка с Турция! Кючек, Гюбек и кеф навсякъде и във всичко! :))))))))))))))))))))))
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото спасение за България е да се пресъедини към Руската федерация като автономна република!!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ни е да сме с най-богатите държави в света, като можем да сме с Русия?
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние заслужаваме същото развитие и възможности, както Русия на Путин.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те западняците като ги изберете за съюзмици, и много ще ви се зарадват, и това което столетия са грабили от колониите ще го сподеят с вас, а няма да ви сложат в задния двор, в периферията да им слугувате.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България винаги е била по-близо до Русия от колкото до Европа!! Географски, икономически, социално, културно, религиозно. Огромна грешка беше, че България стана част от Европа, а не от Русия!!
27
0
 
7
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Ес и нато са ми точно как да ви кажа никакви ,така че майнатааа им със здраве!ВЪН!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да изберем Русия и Путин. Това е единственото ни бъдеще. Защо ни е ЕС? Там само им мием чиниите.
25
1
 
5
 
! Отговори
Българите преди 2 години
Българите са много малък, но изключително глyпав народ. Какви "ние", какви "те". Англосаксите столетия наред са крали и плячкосвали богатствата на Индия, Африка, избиха 100 милиона местно население в Америка за да им вземат земите, и днес живеят богато, а българите още си мислят, че са ги поканили не за слуги от задния двор да слугуват, ами да ги сложат и тях на трапезата наравно с богатите, с "ние" да споделят богатството добито с грабежи и убийства и българите да заживеят като колониалисти.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е, че Русия не ни иска. България няма алтернатива - ще остане в ЕС докато ЕС се разпадне, и винаги ще бъде мизерна държавичка, и винаги западняците ще презират българите, ще им размахват пръст и ще ги третират като хора втора ръка.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами всеки нормален държавник от истинска ЕС държава знае че България е един ориенталско-балканския Синдромат пълен със сгради и акт16 на волски път, кал и локви! Е те това си е "призвание"!
22
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за мен е непонятно защо българите не искат да са едно с икономически и политически съюз на държави, които винаги са били победители, колониализирали са огромни територии и са изключително богати. Ние винаги избираме губещата страна. Добре, че влязохме без да питаме тук.упуте тука.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България някои българи се имат за първа ръка, но на запат възприемат всички българи за хора втора ръка.
20
1
 
7
 
! Отговори
Възраждане на СССР преди 2 години
ЕС и НАТО вън от България!! Православн съюз с Русия!!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете Лев Гумильов.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Запад възприемат втората ръка българи за втора ръка. Явно тези, които се припознават като такива, смятат, че това важи за всички българи
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И последния мигрант от Африка или арабския свят на запад стои по-високо в социалната йерархия от който и да е българин.
16
1
 
7
 
! Отговори
Голямо унижение преди 2 години
Западняците не правят разлика, за тях всички българи са хора втора ръка. Иначе има много заблудени българи, които се слагат наравно със западно европейците и си мислят, че ги приемат като равни.