Асен Василев обеща: Пенсионерите ще са извадени от бедността

Очакваме над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над планираното в бюджета
22 юли 2021 12:55, Петя Славова
168
Асен Василев обеща: Пенсионерите ще са извадени от бедността
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очакваме малко над 2 млрд. лева допълнителни приходи над планираното в бюджета за 2021 година. Срещу тези приходи в актуализацията планираме допълнителни разходи от малко над 1,8 млрд. лева. От тях 575 млн. са за социални разходи, 430 млн. са за подкрепа на бизнеса, 335 млн. са за здравеопазване.

Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев, който по-късно днес ще представи проект за актуализация на бюджета, предаде БГНЕС.

Финансовият министър съобщи още, че за президентските избори през октомври, в проектобюджета за актуализация е предвиден най-скъпият сценарий за избори в два тура, плюс избори две в едно.

Има повишаване на вноската за Европейския съюз заради Брекзит. И има около 200 млн. лв. за други разходи, каза още Василев.

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври, тъй като чисто технически няма как да се случи преизчисляването от 1 септември, тогава са заложени 50 лева, които се изплащат. Василев обясни, че коефициентът за стаж се вдига от 1.2 на 1.35.

Още по темата

Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната от 158 на 170 лв. и освен това се слага социална надбавка за пенсионери под линията на бедността. Тя се изчислява на база линията на бедност, която към момента е 369 лв.

С всички тези мерки, всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност, заяви Асен Василев и уточни, че в момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност.

Ако този пакет, така както е предложен, бъде приет, ние не би следвало да имаме пенсионери под линията на бедност, подчерта министърът.

Максималният осигурителен праг, и размерът на максималният размер на пенсиите обаче остава като въпрос пред редовен кабинет, стана ясно от думите на Василев.

Той увери, че в актуализацията няма нито промяна на прагове, нито на данъци.

Василев каза, че актуализацията е била представена на пет от парламентарно представените партии, като ДПС не са поискали предварително да се запознаят с проекта.

Финансовият министър каза, че увеличените пенсии няма да лишат възрастните от възможността да получат енергийни помощи и добави, че размерът на помощите дори е увеличен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадливия банкянски *** падна от власт и доходите на хората започнаха да се повишават !
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има една турска поговорка - от лъжа никой не е умрял .
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 104. Уважаеми Червен Дедо - няма как при средна заплата в страната от порядъка на 1 500 лв, средната пенсия да е със сходен размер. Добрите съотношения между ср.пенсия/ср.заплата в Ес са между 60 и 80%. Непосилно за червени глави....
100
2
 
14
 
! Отговори
До 104. преди 2 години
Колко трябва да се увеличат приходите в бюджета за да стане минималната пенсия 1500? Тогава по Вашият модел максималната трябва да е 7500? Разбирате, че пари за това ще има на кукуво лято с Вашия модел. Такива като вас дори говорят, че трябва да падне и тавана на пенсиите. За да може да се получават абсурдните пенсии, изчислени с него. Няма такъм бюджет, който да може да понесе това.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обещаното не е като даденото.
98
1
 
2
 
! Отговори
Беновска няма нищо.. преди 2 години
До Беновска пипа Уважаеми партсеко, Вие не искате пенсиите да се вдигнат реално, Вие искате всички пенсионери в БГ да са еднакво бедни / да се вземат парите от хората с високи пенсии и да се раздадат на тези с ниски няма да промени ситуацията със средната пенсия, която наистина е ужасяващо ниска!/. Това напълно съвпада с интелектуалния капацитет на г-жа Беновска. И е нормално - и Вие, и Беновска сте просто елементарни соц-популисти. Не търсите забогатяване, а равенство в бедността.
97
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите мислили за хората. В световната история няма комунистически режим който да не си е окрал народа. Всичко казано от комунистите Радев, Рашков, Кацаров, ***, Галевица, Бойкикев е лъжа с цел кражба.
96
8
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Ако боко тиквата е дал по 50 лв от чекмеджето на пенсионерите искрено се извинявам на троловете с по 1200 лв
95
2
 
14
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Милички червенотиквенивчета, пазете се от политици които ви обещават светло бъдеще. Огледайте се какво се е случвало последните 30г. и мислете, ако можете.
94
2
 
2
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
104 има много акъл. Естествено, че средната стойност ще остане същата. Просто няма масово пенсионерите да са под линията на бедност, а други да взимат по 5 пъти над линията на бедност. За Вас може това да е без значение, но за милиони българи това е от жизнено значение.
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тея 40лв ще ги изкара от бедността. Жалък ***
92
0
 
5
 
! Отговори
ИЗБОРИ преди 2 години
неее, това не са предизборни мероприятия, защото с увеличение от 0,15% на коефициента и 1/2 милиард лева между 2 милиона и 400 хиляди пенсионери, по братски разбира се направо ще заживеят в охолство, горе-долу се падат на средните пенсии по 75 лв. е няма вече да се 50 лв. а с цели 25 лева повече на месец
91
1
 
10
 
! Отговори
морски преди 2 години
Всички най-крадливи комунисти имат хотели на морето.
90
1
 
3
 
! Отговори
Беновска няма акъл преди 2 години
До Беновска пипа, г-жа Беновска, както и да преизчислявате една разполагаема сума, средната пенсия ще е една и съща, просто някои ще получат повече, а други по-малко. Разковничето за вдигането на пенсиите не е в системата на изчислението им, а в увеличаването на бюджетните приходи посредством една все по-успешна икономика, съчетана с изсветляването на необлагаеми приходи и намаляване на корупцията. Само така може да стане и по никакъв друг начин!
89
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асен Василев и Кирил Петков са в пъти по-кадърни от всичките бивши министри на тиквун
88
4
 
5
 
! Отговори
до койчо преди 2 години
ДА НО ЧЕКМЕДЖАН ДАДЕ 50+ А ЧЕЛГАРИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ВДИГНАТ 100+ ТАКА СЕ ПРАВИ ЕЛЕКТОРАТ АНЕ СЪС СТРОШЕНИ МАШИНИ И НАГЛАСЯНЕ НА РЕЗУЛТАТИ!! ИНАЧЕ ВСИЧКО ДРУГО Е ПУНТА МАРА ИЛИ ХАДЖИГЕНЧОВЩИНА !!!!
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горе-долу май това е сметката по 1 млрд. всеки месец отиват в чекмеджетата на тиквите от Герп
86
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Имам 42 години трудов стаж, а пенсията ми е 372 лв. Това е срамно." Като какъв е трудовия ти стаж и осигурявал ли си се на пълната ти заплата през цялото време?
85
5
 
9
 
! Отговори
До 94 преди 2 години
Само не разбрах под комунисти имаш предвиг ахмед доган и ДПС и бойко борисов и ГЕРБ нали така? Или се бъркаш нещо?
84
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Койчо "А пък пенсионерите за чекмеджан бяха лош материал" Ц. Такива като теб са лош мат'риял. Дори ако си пенсионер това не е същото, но за да го знаеш трябва да си грамотен, а ти не си.