Влизаме в световна финансова криза, да се харчи повече

Свършеното от икономическия екип на кабинета е стабилна основа
22 юли 2021 19:39, Елка Василева
142
Влизаме в световна финансова криза, да се харчи повече
Снимка: архив, БГНЕС

Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза и в момента трябва да се харчи повече. Това заяви пред БНР Калоян Буковски, консултиращ мениджър във Великобритания, ръководител на проекти за прогнозни модели и оценка на кредитен риск във финансовия сектор, както и създател на платформата „Българи от ново време“.

В глобален план предстои криза, която изисква обратното на предложените от Николай Василев политики, подчерта Калоян Буковски. По думите му в момента трябва да се харчи повече.

„Ако всеки свие портфейла, бизнесите започват да страдат и съответно цялата икономика се затлачва, излизането от криза става все по-трудно. Затова и много държавни хазни се отключват в този момент,“ каза експертът.

Още по темата

Според Буковски дейността на икономическия екип на служебното правителство може да бъде „много стабилна основа оттук нататък да се гради“.

Експертът вижда потенциална формула за управление в съгласуването на конкретни приоритети между партиите на протеста и БСП.

„Определени фокуси трябва да бъдат приоритизирани. Екзотики като космическите идеи са прекрасни и носят послания, но те не могат да бъдат непосредствен приоритет като здравната криза, пенсиите, социалните аспекти. Защото в момента влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза. Пандемията отключва потенциално много големи поразии в световен мащаб“, коментира той.  

Според Буковски имаме нова порция надежди, че този път политическите формации ще успеят да излъчат кабинет. Поканата на ИТН за разговори и към БСП освен към другите партии на протеста той отчита като „своеобразно узряване“ след предприетите неоптимални ходове с представянето на първия проект за правителство.

„Може би ще се опитат да постигнат договорки по дадени политики. В момента всички осъзнават, че стабилно правителство е нужно. ИТН направиха няколко по-скоро символични грешки,“ смята Буковски.

„Кандидатурата на Николай Василев имаше експертни логически обосновки, но обществото не търси логика при такива избори. То гледа емоционално на нещата“, посочи Буковски.

Във Великобритания името на Слави Трифонов винаги е било привлекателно, поясни още той.

„Гласът от Великобритания на парламентарните избори е антисистемен от доста години. Абсолютно логично беше това. ДБ е втора сила. Виждаме  много високи резултати за „Възраждане“, докато ГЕРБ и БСП имат съвсем малки резултати. Емигрантите прилагат тази емоция, за която говорих. Слави Трифонов представя от години на българите в чужбина една България, каквато те искат да видят,“ обясни Буковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
11
 
! Отговори
БИЗНЕС КЛАСА ПАТРИОТ преди 2 години
Уточнение за комунизъма - режим на тока имаше да, но след 1985та някъде. По мои сведения някъде тогава двойният агент Луканов се договаря и със САЩ и с СССР да свалят Тодор Живков. Целта на режима на тока е ударен износ за долари, също и празните магазини и т.н. Ударно доене на държавата. Доларите се набират по сметки на специални дружества или банки с цел в бъдеще парите да се раздават в куфарчета на наши бизнесмени. Както и стана. Комунизма падна формално 1989та. Реално 1983 нататък...
106
10
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Николай Василев беше разумен избор, защото предлагаше затвгане на коланите. Вместо това новите предлагат харчлък и нови заеми.
105
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този луд ли е? Да си изпукам парите, за да спасявам бизнеса на филанкишията?
104
0
 
16
 
! Отговори
хм хм преди 2 години
До НиколайчоАми от гледна точка на богатите е така - обезценяват си кредитите, както беше написал някой по-горе. За обикновения човек по-скоро важи правилото, че трябва да спестява и да бяга от заеми, докато се нормализира ситуацията.
103
2
 
32
 
! Отговори
Ненормален преди 2 години
При криза всеки нормален свива разходите си. Ще гледам свеоя бщджет, а не на олигарсите бизнеса. Те ни окрадоха достатъчно, че даим наливаме още пари, да не съм луд. Като харчиш цените хукват нагоре, а белите пари за черни дни стават нулеви. "За Бога братя не купувайте" беше казал един министър. Това е. Не слушайте богаташите и пишман бизнесмените какво ви приказват. Интересът им е такъв да си обезценят кредитите и да си напълнят гушката.
102
2
 
21
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Финансова криза? Ми, то имащият губи, на немащият не мой му вземеш нямането;)))
101
3
 
26
 
! Отговори
. преди 2 години
Когато се влиза в криза се спестява а не се харчи!
100
3
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ич не ми пука,да стаа кво ще ! Мислете му гражданята,че за сичко сте до магазиня,и сте се на купило.
99
4
 
8
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Много е прав човека. Така беше при миналата криза. Всичко се сви. Намаляваха заплати и от там нямаше обороти.
98
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдат ли комунисти и нови партии на власт винаги с тях започва икономическа криза. Това е световен закон!
97
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то кога е нямало световна финансова криза? Мисля, че от около 30 години постоянно има световна финансова криза, с някакви леки паузи от година, година и нещо. При капитализма е така, не се оплаквайте. Каквото искахте - това и получихте.
96
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е тази световна криза? Безработицата я няма, цените се покачват поради покупки от страна на клиентите... Кризата е малко като ковид смъртността и чувалите за трупове... не съществува в такива високи размери обаче дай да говорим там. Крайно време е и да спрат със спасителните програми, няма кого да спасяват ако безработицат е ниска, на кого помагат точно?
95
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калоян Буковски - ти влизаш в криза. Някои хора са се запасили и предавали със злато и евро. И те ли трябва да харчат? Или викаш - държавните да харчат, а после работещите магарета ще пълнят обратно недалечното. А олигарсите с чекмеджетата ще гледат отстрани и ще се подсмехват. Гений си Калоян Буковски, просто гений
94
0
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Дай по 1 чувал с пари да харчиме повече :)))
93
4
 
31
 
! Отговори
Честен преди 2 години
Последния напуснал България да вземе знамето и да изгаси лампите.
92
2
 
29
 
! Отговори
Николайчо преди 2 години
Не мога да си обясня, тази "революционна" теория с харчене повече по време на криза я има от 100 години, неин автор е Кейнс. Всеки път, когато е изпробвана, резултатът е един и същ - задлъжнялостта се изтрелва в космоса, а вместо очаквания бум на икономика и ускорено възстановяване, получаваме инфлация и стагнация. Не мога да си обясня луди ли са тези икономисти, да правят всеки път едно и също и да очакват да се случи нещо различно. И това идва от човек, завършил икономика!
91
0
 
13
 
! Отговори
Верно ли? преди 2 години
Гат ми пратят денги по вадомеря почвам да арча.Аман от *** завършили степендианти на БСП-ДС.
90
4
 
15
 
! Отговори
обикновен пияница преди 2 години
Мойто злато е течно и много не се задържа, изпивам го още същата вечер.
89
1
 
21
 
! Отговори
Харчете преди 2 години
а ако няма - ще напечатиме още - хартията е евтина!
88
4
 
23
 
! Отговори
Дедо Пич преди 2 години
Наше село у соца беше образцово, всичко под конец, фурна и цех за чорапи работеха, останалия народ бачкаше по текеесето и близките заводи. Улиците бяха асфалтирани, домвете подредени, без пустеещи къщи. А жипсита имаше само в една къща и те бяха кутлривирани. Сега жипситата станаха десеторно а другия народ намаля тройно , а на всичкото отгоре изпростя до немай къде. Къде ще сравнявате управлението на гавазина на бай Тошо със бай самия Тошо. Оня не даваше на ашлаци да си веят байрака.