Стоилов: Очаквано ВСС застана като щит пред Гешев

Някои бъркат независимостта на съдебната власт с недосегаемост
23 юли 2021 09:05, Александър Попов
38
Стоилов: Очаквано ВСС застана като щит пред Гешев
Снимка: БГНЕС

Не съм изненадан от резултата във ВСС. Не съм имал и илюзии, че те ще приемат моето предложение. В края то бе оставено без разглеждане, което е странното. В обществен план това обсъждане изпълни своето предназначение. Хората чуха мотиви, аргументи и видяха резултата", заяви правосъдният министър проф. д-р Янаки Стоилов пред Нова тв.

Вчера неговото искане за отстраняване на главния прокурор бе отхвърлено от ВСС като недопустимо.

"Аз продължавам да съм убеден, че нашата Конституция съдържа средства и инструменти, чрез които може да се постави въпросът за отговорността на тримата най-висши в държавата", добави проф. Стоилов.

Според него опитът този въпрос да се преустанови от ВСС още във фаза на допустимост, показва, че сред мнозинството в Съвета има притеснение.

"Ако темата се допусне за обсъждане, би могло да се спори доколко е основателно едно или друго искане. Моите основания се съдържат в Конституцията – системно неизпълняване на задълженията и действия, накърняващи престижа на съдебната власт.

Още по темата
Според мен ВСС се опитаха да изнесат щита пред главния прокурор много напред, за да не може никой след мен да повтори това действие", каза правосъдният министър.

Ако ние сме правова държава, то у нас не би трябвало да има недосегаеми лица. Някои силно бъркат независимостта на съдебната власт с недосегаемост. С някои от членовете на ВСС ние имаме не просто различия по фактите, но и концептуални различия. Някои от тях разбират разделението на властите, като невъзможност едната да се занимава с това, което върши друга", обясни Стоилов.

"Конституцията трябва да се защити и да се потърсят възможности за нейното тълкуване по тези спорни въпроси. ВСС има възможност да прилага тези текстове, както прецени. Един от големите проблеми на нашата система е недостатъчната предвидимост на съдебните актове. Когато правосъдието не е достатъчно предвидимо, у хората се създава усещането, че това е някаква мистична дейност и има други интереси, които движат решенията", каза още министърът на правосъдието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тото, активирали са копоите от бюрото - иначе кой ще им плаща за нищо.
14
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев, мачкай мафията! Нека реват
13
11
 
12
 
! Отговори
Toto преди 2 години
Не мога да ги разбера троловете дето защитават гешев. На всички ни е ясно че съдебната система в Бг не работи, на практика нямаме съдебна система, има някаква недосегаема организация от няколко съдии и прокурори които си имат собствена визия за прилагането на закона. И резултата е налице, Пеевски и Доган си вършеят из държавата необезпокоявани, рецидивисти с по 7-8 присъди се разкарват на свобода, ромите изнасилват старите хора по селата и получават по една година условно, неамам думи.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека министърът изнесе данни, какви заплати вземат тези мафиоти, колко пари се харчат за тази власт, на която все не й стигат средства, какви привилегии ползват... Тогава народът ще се втрещи и ще се запита - за какво си даваме парите? В тази система свестен човек не може да се запази, веднага хиените ще го схрускат и затова неминуемо става като тях.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох дрОгарю, ако беше щит, никой нямаше да гласува против, ама вие май ссте се опитали да пробиете щита с обещания, заплахи а може би и още нещо!
10
6
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Естествено, държавата все още не е разградена напълно колкото и да Ви се иска, въпреки че другарите и товарищите и сега се опитват да възпроизвеждат "Народния съд" от 09.09.44г. ... България е парламентарна република с ясно разделение на валастите, така че фигурантите и тутурутките скора ще се сблъскат челно с "Народната любов" и този път няма да им се размине без последствия ... !!!
9
5
 
12
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Янаки, все още живееш с правилото за правата линия - само успоредната на априлската.Огледай се - ветровете се промениха, плитчините се преместиха. Не го разбираш, живееш в капсула изградена от Лилов и подобни. Тъжна, вредна за хората и печална за теб съдба.
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янаки колко си жалък и смешен. Когато Плевнелиев беле назначил служебен кабинет, всички си бяха адекватни и си изпълняваха задълженията. На фигуранта хората всички са с поръчки и яко се омазват постоянно.
7
12
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
ВСС са независим орган? Независим дори от исканията на данъкоплатците (хопрата които им плащат заплатите)
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недосегаем е, щом е главен прокурор :)) Мафията нали затова го сложи Гешев на този пост :) Щом голема акула като Черепа избяга, значи е недосегаем :)
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам някой друг служебен министър да реши да променя конституцията и да ни направи ислямска република начело с аятолах Плешунгерица Трифонова и велик везир Гумен Радев.
4
7
 
12
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 години
Старият мерзавец Янаки си заработва поста конституционен съдия обещан му от фигуранта за изчегъртването на Гешев!
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия служебните как решиха че са нещо. Фигуранта като иска да управлява, да си прави партия, да печели изборите и да си назначи редовни министри а не да ползва чалгари и други тревопасни да се настани служебно.
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какъв си ти служебен министър след 2 дена си заминава тръгнал да сваля главния прокурор.
1
9
 
9
 
! Отговори
Необходимо е преди 2 години
членовете на ВСС да бъдат сменени с непритеснени :))