Джамбазки за "червените линии" на Скопие: Позицията ни за историята няма да се промени

Съвременната северномакедонска идентичност се основава на историческа лъжа
31 юли 2021 16:50, Елка Василева
165
Джамбазки за "червените линии" на Скопие: Позицията ни за историята няма да се промени
Снимка: архив, МВнР

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки излезе с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент "червени линии" за идентичността и езика в спора с България.

В писмо до своите колеги в Европейския парламент, както и до външния министър на Германия Хейко Маас, Джамбазки пише:

"Ако се спазват тези "червени линии", съвместната комисия България - Северна Македония, създадена с Договора за добросъседски отношения през 2017 г., просто не може да функционира. Първоначалната ѝ цел беше да разреши нерешени проблеми по въпросите, свързани с историята, културата, идентичността и езика. Но от самото начало северномакедонската страна многократно бойкотира комисията, тъй като не може да представи достатъчно надеждни доказателства, базирани на първични и вторични исторически източници, които да подкрепят техните твърдения".

Евродепутатът посочва, че резолюцията за "червените линии" превръща всякакви дискусии, основани на факти, документи и надеждни източници, в остарели и изтъква, че каквито и доказателства да бъдат представени, северномакедонската страна ще каже, че просто няма да обсъжда въпроса.

"Тази последна тактика явно потвърждава нашата позиция, а именно, че съвременната северномакедонска идентичност се основава на историческа лъжа чрез сложно създаване на държавна митология. Тук искам да заявя, че не отричаме държавната идентичност на Северна Македония след 1944 г. Не отричаме, че използваният от тях език е кодифицирана версия на западнобългарските диалекти, отново през 1944 г. Ние просто се противопоставяме на всякакви опити да бъдат откраднати части от нашата история, които са подкрепени от факти, признати от международните историци. Доказуеми и неоспорими исторически факти, подплатени от изобилие от исторически данни, идващи от авторитетни първични и вторични източници“, категоричен е Джамбазки.

Той подчерта, че българската позиция по историческия въпрос не може и няма да се промени и това е друг неизбежен факт, колкото и невежи, дезинформирани и неграмотни евродепутати да бъдат мобилизирани от страна на Скопие в опит да се защити тяхната незащитима позиция спрямо България.

"Без значение колко "червени линии" приема Собранието в РСМ, ние няма да допуснем никакво обсъждане по отношение на нашата история…", гласи позицията на заместник-председателя на ВМРО, цитирана от пресцентъра на партията.

Джамбазки припомни на колегите си и на г-н Маас, че Северна Македония е загубила 30 години в спора си с Гърция и сега остава да изчакаме да видим колко повече време е готова да загуби, защитавайки необоримото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да има два камиона, губи се време и пари за обикновени формалности
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 92 Точно
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11Джамбаза го знаем че е мека китка, Шкембето че продаваше паспорти на макетата, Боко си е Боко.... :)) Обаче гледат интереса на БГ, това при което и упрабление нема да се промени :))
82
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джамбазки ,защо не признаеш,че работиш за Мицкоски и целта Ви е да свалите Заев от власт и да може да се спре проекта за газопровода от Гръция за Македония и от там за ЕС,който е Американски,Израелски и Азерския.Другата Ви цел е да развалите малък Шенген на балканите и като цяло работите за Ердоган и Путин.Всичко е за да забавите вноса на Американски газ и да подпомогнете Руско-турския газопровод от който ще печели и Орбан.
81
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Джамбазки,по-противни са единствено Каракачанов и Б.Б. Това са хора които продадоха България на олигарсите. Това е причината пенсионерите да имат най-ниски пенсии в цяла Европа и не само това.
80
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джамбазки и неговата партия и патриотите бяха за излизане на България от ЕС и НАТО.Интересноме защото не иска да влезне Македония там.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 108Яко е мен, много яко..... хихихихихи :)) С тези си напъни само ставате още по смешни в очите ни, направо ви се смеем на глупостта която показвате :))
78
2
 
14
 
! Отговори
Ky40 преди 2 години
България не трябва да има граничен пункт с македония. Посолство също
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щ.МладшиДобре, ти си бил за нас :)) Еми ние немаме загубена битка на фронта, след 1878 г., нормално е да се присъидиняват към нас :)) За това ни мразят всички комшии, щото не цепим басма на никой :) Сърбите като най потърпевши ви наложиха "античната македонска нация", демек да ви зомбират и да намразите България :))
76
2
 
20
 
! Отговори
Стево Педалски преди 2 години
На северен дисниленд половината свят им се смее, другата половина не знаят, че съществуват.А те горките си мислят, че били лидери на балканите. Жалка история ви казвам...
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема ве маке, ако щеш на арменския поп да се оплакваш :))) Вето до дупка, американците нема да ви помогнат, щото не представлявате интерес за тех :))
74
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН и Николов ще клекнат на НАТО и ще признаят македонски езикм за да останат на власт. ДБ са соросни и първи те ще клекнат. Манолова каза, че е патриотично бг в НАТО и ще клекне.
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те всички комшии ни мразят, обаче макетата-албанци със склонност към Лепа Брена ни мразят най-много, което е недопустимо за нас :)) Никога нема да влезат в ЕС, никога, освен ако не си изчегъртат мозъчетата :))
72
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До noname,причината не е само правото, медецинската комисия,преди казармата,там знаеш *** не вземат.
71
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джамбаза и оня дебелия се хванаха като удавници за сламка за РСМ.Пълни кукувци.Няма да видите вече НС. 100г хулехме нашите слепи политици от 20 век, дето загубиха Македония.Сега вие ни показахте пак ,че нямаме политици за сериозни работи.Скочихте да оправяте руския интерес и Сърбия пак си направи Югославия.С такива политици не ни трябват и сърби за врагове.Нещастници.
70
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на Българина му дай да мрази някой
69
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България медиите са по зле от Русия и Турция.Платени и работят кампанийно.Манипулацията за Македония започна с налагането на ветото.А ветото беше наложено ,веднага след една среща между Б.Б. и Орбан.Много вероятно е да му е казал нещо като поздрав от някой.Б.Б.преди това беше основния човек който беше за Македония в ЕС.Но след като МК подписа договор за конектора с Гърция Б.Б. веднага наложи вето и започна с медийна кампания срещу Македония.Брутална мафия
68
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя няма ли си пиратки за хвърляне?
67
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Македония не са объркани.Нашите медии искат така да ни ги представят.Те се на ясно със себе си.Ние не сме на ясно какво искаме от тях.Искаме да бъдат Македонци с Македонски език с български корени.На практика не искаме да са Българи,а да кажат,че произхождат от Българи.Което на практика си е заяждане ,а не желание за обединение и любов.Ние искаме да ни мразят и правим на пук нещата.Това се вижда ясно в ЕС и в НАТО.А в нашите медии има масивна манипулация.Не знам кой стои зад това.От САЩ знаят
66
2
 
4
 
! Отговори
noname преди 2 години
Я този, който учил право 12 години, за да не ходи в казарма. Изкочи от мишата си дупка да дава ъкъл. Мерси и марш в дупката си.