Джамбазки за "червените линии" на Скопие: Позицията ни за историята няма да се промени

Съвременната северномакедонска идентичност се основава на историческа лъжа
31 юли 2021 16:50, Елка Василева
165
Джамбазки за "червените линии" на Скопие: Позицията ни за историята няма да се промени
Снимка: архив, МВнР

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки излезе с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент "червени линии" за идентичността и езика в спора с България.

В писмо до своите колеги в Европейския парламент, както и до външния министър на Германия Хейко Маас, Джамбазки пише:

"Ако се спазват тези "червени линии", съвместната комисия България - Северна Македония, създадена с Договора за добросъседски отношения през 2017 г., просто не може да функционира. Първоначалната ѝ цел беше да разреши нерешени проблеми по въпросите, свързани с историята, културата, идентичността и езика. Но от самото начало северномакедонската страна многократно бойкотира комисията, тъй като не може да представи достатъчно надеждни доказателства, базирани на първични и вторични исторически източници, които да подкрепят техните твърдения".

Евродепутатът посочва, че резолюцията за "червените линии" превръща всякакви дискусии, основани на факти, документи и надеждни източници, в остарели и изтъква, че каквито и доказателства да бъдат представени, северномакедонската страна ще каже, че просто няма да обсъжда въпроса.

"Тази последна тактика явно потвърждава нашата позиция, а именно, че съвременната северномакедонска идентичност се основава на историческа лъжа чрез сложно създаване на държавна митология. Тук искам да заявя, че не отричаме държавната идентичност на Северна Македония след 1944 г. Не отричаме, че използваният от тях език е кодифицирана версия на западнобългарските диалекти, отново през 1944 г. Ние просто се противопоставяме на всякакви опити да бъдат откраднати части от нашата история, които са подкрепени от факти, признати от международните историци. Доказуеми и неоспорими исторически факти, подплатени от изобилие от исторически данни, идващи от авторитетни първични и вторични източници“, категоричен е Джамбазки.

Той подчерта, че българската позиция по историческия въпрос не може и няма да се промени и това е друг неизбежен факт, колкото и невежи, дезинформирани и неграмотни евродепутати да бъдат мобилизирани от страна на Скопие в опит да се защити тяхната незащитима позиция спрямо България.

"Без значение колко "червени линии" приема Собранието в РСМ, ние няма да допуснем никакво обсъждане по отношение на нашата история…", гласи позицията на заместник-председателя на ВМРО, цитирана от пресцентъра на партията.

Джамбазки припомни на колегите си и на г-н Маас, че Северна Македония е загубила 30 години в спора си с Гърция и сега остава да изчакаме да видим колко повече време е готова да загуби, защитавайки необоримото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
9
 
! Отговори
Перник 1 преди 2 години
До 80 Ние сме си много добре с нашата българска територия и никакъв измислен пан- пос- ран славизам не ни трябва, ние чуждо нещеме, но и нашето си е НАШЕ! А колкото до игрите на сърби и руснаци, те ги въртят тия номера вече 150 години на Балканите и нищо добро не е излязло от това, пробвайте да вкарате пак Хърватска и Словения в югогомната но ше ви ритат по тиквите якооооо
64
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джамбазки не разбира ли че той не е подходящо лице за ЕС.В ЕС знаят ,че той и патриотите са и бяха против ЕС.Той беше за излизане от ЕС и НАТО.Така че няма как да го приемат на сериозно,напротив те знаят за кой работи Джамбазки. Нашите политици в парламента приеха първи червени линии в преговорите с Македония,които са в противоречие с договора за добросъседство и с много противоречиви и неразбираеми искания за ЕС и целия свят.Няма как и Македония да не приеме подобни линии.
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82Знаем че ходите като пчелички от посолство на посолство да клеветите България, обаче всички ви гледат с присмех, щото сте изкуствена държавица и нация....хахахаха :))
62
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
джамбаз,кажи нещо за червените си прашки,за червените линии,знаем всичко.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Щ.МладшиДедо са го посрещали с цветя и храна в Скопие, радвали са се хората :)) Сега са макета-антички, к'во да правиш :))) То е ясно че нема да влезнат в ЕС, направо да се обадим в посолството на Тирана, да си направят "Велика Албания", оттегляме подкрепата си за "братята" :))
60
7
 
3
 
! Отговори
Югославянин преди 2 години
ДО 78...Прав си,сърбите се забравиха в техните злосторства през 90те години...Но научиха бързо че това води само към провал и се варщат към идеята на пан-славизма т.е югославянството.Ваш проблем е че никога не разбрахте пан-славизма.А геноцида към македонските българи си е директно подкрепян от България.Но *** е ***,едвам някога ще разбере
59
4
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Жалка история са тези объркани индивиди в РСМ , аз съм потомък на бегълци от Егейска Македония , дядо ми е от Солун , член на истинското ВМРО и ако някой му беше казал , че не е българин щеше да го заколи на място . Впрочем не ходете на екскурзии в РСМ драскат боята на колите с българска регистрация . Като се сетя , че дадохме хиляди жертви за тия вардарски чукари , а изпуснахме без бой Солун и Кавала ....
58
1
 
10
 
! Отговори
ЮГОСЛАВЯНИНО преди 2 години
Ако имахте акъл СФРЮ още щеше да си същствува и щехте да се биете по гърдите колко сте велики. Ама сърбетата се забравиха, започнаха да искат само те да колят и бесят и това на другите не се хареса. И започнаха да се отделят. Затова се сбихте и агубихте всичко. Защото искахте всичко да налапате.Всичко се връща на този свят. Сега патите, защото извършихте геноцид към македонските балгари. И се свихте в една Сърбия дето е с 25% по-малка от България.
57
4
 
11
 
! Отговори
Перник 1 преди 2 години
До 60 Не ме интересува какво " мислиш" или " пишеш", но знай едно нещо много важно, 80% от Българите нема да пуснат РсМ в Европа с вашто коминтерновско настояще! Вие нищо старо не сте забравили и нищо ново не сте научили, в тоя си вид вие не сте европейски народ, а бесовска сръбска пасмина! Това ти си го знаеш и предполагам не се обаждаш от истината!
56
13
 
4
 
! Отговори
Югославянин преди 2 години
До всички простовати Ганчовци...Да имахте акъл,Йужен ток щеше да е български,а на турски...Толкоз за гениялниа ум на ***.91
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Югославянин Като гледам как пишеш,не си никакъв Югославянин...ПРЕДАТЕЛ ДОЛЕН СИ...
54
1
 
6
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
До Анонимен 60Само си виж написаното.Като махнеш сръбските изгъзици и се получава хубава българска реч.Разбирам че сте промивани половин век,но ако имаш глава а не шамандура на раменете, можеш да прецениш реално нещата.Някъде в летописи,анали да се споменава за македонска държава.НЕ...споменава се за Българска Държава.Слезнете от облаците и погледнете Истината такава,каквато е...
53
3
 
7
 
! Отговори
Югославски комунист преди 2 години
С този "мини шенген" севмак са на път да бъдат поделени между шиптърите и сърбите. Максимум 10год.и тази изкуствено създадена държава ще изчезне от картата на Европа. Но тези клоуни не искат да го разберат.
52
8
 
2
 
! Отговори
Югославянин преди 2 години
Да повторя на простоватите ганчовци...Китай ще владее икономически света,а вие пак като след всяка война,ще бъдете найвърлите ФИЛИ,този път ще бъдете най-върлите китаъофили.Света знае колко струва Ганъо като морал
51
1
 
8
 
! Отговори
Антички македон преди 2 години
Македония си е в ЕУ, само, че не северна..
50
8
 
3
 
! Отговори
Югославянин преди 2 години
Да кажем и на простоватте ганчовци...Китай след 5 години ще владее икономиката на свта
49
14
 
5
 
! Отговори
Югославянин преди 2 години
Джамбазки е влах,добре платен от турците да нанася вреда на славянските народи на балканите
48
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 55Вето до дупка, все пак с при мати не общуваме, айде у лево към Београд....хахахахаха :)) Нали се сещаш, че сте на един шамар живот, обаче се дърлите като аборигени :))
47
3
 
9
 
! Отговори
Перник 1 преди 2 години
55 Ше промениме и целите на комисията тогава, всичко подлежи на промяна когато ние поискаме и както си искаме! У нас е и ножа и хлеба, айде оди се разтреляй от яд
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците са прагматици и политици от най висок ранг, ако искаха да " натискат" Бг то до сега да сме махнали и ветото и всичко, но не ни натискат, най- малкото понеже си имат по сериозни проблеми,- с китай, пандемията, тайван, разделението вътре в Сащ! Така че не ги бъркайте излишно, от Белата къща помощ за велико северо- южна сРъбия урс македония нема да дойде!!! У нашите ръце сте не схватате ли бе другови и другарици?И накрая гениален ход на Борисов беше покупката на новите Ф- ове