Две партии в НС предлагат увеличение на прага за регистрация по ДДС

БСП иска лекарствата от позитивния списък да се облагат със ставка от 9% вместо настоящите 20%
1 авг 2021 21:45, Анисия Иванова
110
Две партии в НС предлагат увеличение на прага за регистрация по ДДС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС предлагат от "Демократична България" и от "Изправи се.бг! Ние идваме". Двете коалиции имат идентични мотиви, но предлагат различни нови по-високи прагове.

В момента задължителната регистрация по ДДС идва с оборот от 50 хиляди лева годишно, което според експертите е твърде нисък праг и сериозна административна тежест пред бизнеса. Две политически сили припознават тази теза. Едната е "Демократична България", а  един от вносителите на законопроекта е депутатът Мартин Димитров.

"Това означава обороти над 4 хиляди лева на месец. Ами, то кой няма 4 хиляди лева на месец оборот. Това налага горе-долу всички да се регистрират.", коментира той пред БНР.

Затова предложението на "Демократична България" е за праг от 166  хиляди лева годишно, обясни Димитров като препрати към европейска директива, която става задължителна през 2024 година.

Същевременно Мария Капон от "Изправи се.бг! Ние идваме" е  един от вносителите на праг от 200 хиляди лева, число, което е обмислено и от "Демократична България". Ще се стигне ли до позитивен развой?

"Аз видях такава воля в срещата, която имахме с "Има такъв народ" по политики, затова, че те декларираха, че това е една и от техните цели. Разбира се, при тях е 100 хиляди лева задължителната регистрация оборот, така че ще трябва да стигнем до някаква точка на кипене, при която да можем да направим това увеличение на прага", каза Капон.

И Капон, и Димитров са убедени, че негативен ефект върху фиска няма да има, позитивен - най-вероятно да, категоричен е Мартин Димитров: "Подобряването на контрола в по-големите компании ще доведе до по-добра събираемост не само с ДДС, но и с останалите данъци."

Междувременно от БСП са внесли други промени в Закона за ДДС, според които медикаментите от позитивния списък се облагат с деветпроцентна ставка вместо настоящите 20 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
8
 
! Отговори
Аман от спецове преди 2 години
В другите държави регистрацията по ДДС е доброволна и необвързана с минимален оборот. Бизнес, който не е регистриран по ДДС е по-неконкурентно способен от по-гелимите фирми с регистрация, които могат да възстановят ДДС-то. Значи защото нападжиите са корумпирани, малкия бизнес да страда.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия новите май се целят в големите пари.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точенето на ДДС е основен бизнес за някои хора в България. Но с този нисък праг.. и "източеното" е вече е малко за днешните времена. Трябва да се вдигне прага, да има повече суха пара. Схемата за "източване" на ДДС, не са прости и включват много хора, които си искат техния дял. В днешно време една ДДС далавера трябва да е за поне 10 милиона лева за да се навият. А преди 5 години същите хора и за 1-2 милиона се навиваха
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капон и този професионален политик Мартин Димитров да ходят на курсове при културиста Спецов! Вчера се клели за депутати, днес лубистки закони!
21
16
 
3
 
! Отговори
ДБ преди 2 години
Ако имаш бизнес и неможеш да направиш 50К лева оборот за цял месец, какъв бизнесмен си ти?? По добре се откажи и стани касиер в Lidl, там ще печелиш повече. Много правилен закон ще е това в подкрепа на предприемчивите и успешни бизнеси. А не на кварталния кръчмар бай Кръстьо който с нищо не допринася за бюджета на държавата. Само за пиянките в квартала работи
20
0
 
5
 
! Отговори
майнатайм преди 2 години
Лоши индикации от сега. Спрете да бъчкате . Също гербаджии . Проби и грешки. Оправете корупцията и карайте по консервативно със законите. Оставете хората на мира . Иначе ще ви зовем и вас нецензурно скоро пак по площадите.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за да стане заплатите на дупитатите трябва да се намалят и субсидията.
18
4
 
8
 
! Отговори
Mitaka преди 2 години
Германия има задължителна регистрация от 18000 евро при поне 5 пъти по-висок стандарт и съответно цени и заплати. Това е все едно при нас да е задължителна от 5000 лв.Доброволна регистрация е от 0, т.е който иска може веднага да се регистрира без изисквания за оборот.Регистрацията по ДДС е предимство защото означава, че всичко което купува фирмата го купува без ДДС, т.е. 20% по-евтино.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как точно ти унищожи бизнеса прага на ДДС? Доброволно можеш да се регистрираш винаги по ДДС. Тука искат да вдигат прага още. Т.е.по твоите критерии ще те набутат още. Ама не. Признай си, че си на черно 100%. Да те светна за новата далавера. До 200000 можеш да си бачкаш на бяло без да внасяш ДДС ами само 10% данък печалба. Така ще имаш легален доход. Щото ще почнат да проверяват от къде имаш парички. От там нататък на черно.
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тоя закон ще се помогне на големите вериги с голям оборот да си връщат ДДС и да дават по-ниски цени на клиентите, а малките квартални магазини, бакалии плодзеленчуци трябва да държат високи цени. На пазара ще останат само големите, които ще плащат корпоративен данък, който смятат да вдигнат скоро.
15
0
 
5
 
! Отговори
Мтм преди 2 години
Абсолютна истина сър истукан.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек само големите фирми с оборот над 50 000 на месец да са регистрирани по ДДС и държавата да им го възтановява, а малките фирми с оборот 10-15 000 да си го плащат, без шанс държавата да им го възтанови в края на месеца.. Това ли е идеята?
13
7
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
ИТН заслужават да останат без подкрепа и да върнат мандата. Ако ги пуснат във властта, ще направят големи поразии.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако могат и да обяснят защо. От сега се държат с народа като слон в стъкларски магазин. Газене на цветя с кални ботуши. Герб бяха вземе да се очовечават накрая поне. *** няма да ви чакам и вас да експериментирате с хората.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този прословут праг унищожи двугодишния ми опит за малък бизнес в полза на едрите фирми. Ако си в сверата на услугите и продаваш само труда си ,как се правеха 72хил. Лева при средна заплата от двеста лева тогава ? А фирмите си искат ДДС то. Лобистки закони за мафията Ами потапяш се в черната икономика.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това с цел доубиване на малкия бизнес ли е? ***
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Амииии,да мислиш глупости и да чешеш .....ури под свежите,хладни струи на климатика е лесно,бре!Хайде да те изплющя на една сергия зиме,лете и вади 14 000 лева на месец,или да те вкарам в едно магазинче на село да ги изкараш,а?Където,барабар с вересиите не можеш ги събра толкова за половин година!Нямате си хабер от живота и бизнеса извън София!Вятър ви вее на бял кон и ви носи из някакви паралелни светове и вселени!
8
5
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Всичко ще съсипят. Ще видите.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли по-добре да живеете един час като свободни хора, вместо 45 години като поробени мизерни чалгари? На ви философия, помислете си хубаво.
6
3
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Глупаво..