С хитър вот: Депутатите не намалиха заплатите си и този път

Възнаграждението им се преизчислява на всеки три месеца
165
С хитър вот: Депутатите не намалиха заплатите си и този път
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Без "за" и "против" и с 13 гласа въздържали се временната комисия за изработване на проект на правилник на 46-ото Народно събрание отхвърли предложението за намаляване на заплатата на народните представители, съобщи БТА.

От "Изправи се БГ!Ние идваме!" предлагаха народните представители да получават основно месечно възнаграждение, равно на една средномесечна заплата в обществения сектор, а не на три средномесечни заплати, както е в момента.

Председателят на Народното събрание Ива Митева коментира, че разбира желанието на Мая Манолова за намаляване на възнагражденията на депутатите, но обърна внимание как се определят заплатите в държавната администрация. Трябва да си даваме сметка, че определянето на заплата от 1500 лева на народен представител ще рефлектира до заплатата на обикновения експерт във всяка една администрация, защото с това са вързани заплатите на министри, заместник-министри, регулаторни органи, отбеляза тя. Трябва да се измисли нов модел на финансиране на всички органи, смята Митева.

Мария Капон /"Изправи се БГ! Ние идваме!"/ коментира, че всеки може да дарява заплатата си за добра кауза, така че винаги има добър изход от тази ситуация.

Надежда Йорданова /"Демократична България"/ посочи, че част от причините за този дебат е предисторията в 45-ото Народно събрание, където се опитали да внесат яснота в един текст и лидерът на ГЕРБ представил невярна интерпретация, но вместо да се извини, "вкарал този шум в тази дискусия".

Христо Гаджев /ГЕРБ/ отговори, че не е виновен лидерът на ГЕРБ за това, че е имало неразбория в предишното Народно събрание.

Крум Зарков коментира, че първото, което трябва да се направи, е заплатата на народните представители да се замрази, т.е. да се прекъсне преизчисляването й на всеки три месеца.

Запазва се разпоредбата, според която основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява всяко тримесечие. От правилника отпадна възможността депутатите да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи в размер до 25 на сто от основното месечно възнаграждение.
Народното събрание ще поема допълнителни разходи на депутатите в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение. Тези средства могат да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в парламента и изборните им райони. Предвижда се сумите вече да се превеждат на депутатите по банков път въз основа на решение на парламентарните групи.

Според проекта на правилник един народен представител има право на не повече от трима нещатни сътрудници, а в парламента ще се води публичен регистър на тези сътрудници.

Председателят на Народното събрание Ива Митева каза, че ще обяви всички граждански договори, сключени в 44-ото Народно събрание, и ще настоява това да направят и ведомствата. Нека да е ясно за какво се сключват граждански договори и се харчат парите на данъкоплатците, коментира тя.

Отхвърлено беше предложението на председателя на парламента да се налага порицание на депутатите, които водят телефонни разговори в пленарната зала. Тя каза, че е говорила да се закупят таблети на народните представители, за да могат да следят по-лесно законите.

Ива Митева каза, че ще предприеме действия по отношение на ползването на автомобилите на Народното събрание и ще премахне диспечера през нощта. Коли през нощта няма да се ползват, ще се ползват само тогава, когато е необходимо за работата на Народното събрание, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
19
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Сички са маскари бря ! Сички и преди и сега са за гювеча !
93
1
 
31
 
! Отговори
Див Врачанин преди 2 години
Трифонов,лъжеш по всички точки.Целата дандания беше да свалиш Баце.Хубаво ама сега бегаш по фланговете!Трифонов!!!
92
0
 
8
 
! Отговори
Сидеров- преди 2 години
Тъй като не се класирах никъде и бях така да се каже освободен от наряд,предлагам депутатите да работят за 650лв. И БЕЗ субсидии!Мдааа.
91
1
 
12
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
импексова нали щеше да дарява часта от заплатата си която и е в повече , кво стана ?
90
6
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Труда на депутатите не трябва да се сравнява с работата на простосмъртните българи.За неблагодарния българин 650 лв минимална заплата-550 лв чисто му стига.
89
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ето с това гласуване видяхме им "различията".Всичките са един дол дренки,особено като става въпрос да им се бръкне в джоба.А гЛуПцИтЕ си мислеха,че са избрали нещо ново,че ще има промяна.Ето ви подмяната!
88
0
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Инак как да плащат за *** 50 кинта на момиченцата от "Александър Сергеевич Пушкин" зад хотела.
87
1
 
15
 
! Отговори
Ммм преди 2 години
Не трябва ли да питат Суверена, нали ние сме им шефове.
86
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен89 Не е нормално да получава 15-20 хиляди, докато има хора които живеят с по 300 лв. на месец. Семейства хранели - на едно семейство, месечно за да се изхранва и да си плаща сметките, ама нормален живот - трябват не повече от 4-5 хиляди. А по статистика - 2400 трябват. Тъй че направо да им спират заплатите и толкова. Те и без това си крадат от тук и там. Най-корумпираната държава сме ние. Демек, някой прибира едни пари и ни данък ни нищо. Аре не.
85
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не трябва да го решават точно те. Разбира се че няма да си намалят заплатите. Все едно мен да ме пита шефа - искаш ли да ти намаля заплатата. Разбира се че ще му кажа че НЕ искам.
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали това им е работата - да получават големи заплати и да поддържат тегло. Затова трябва да се увеличават тези заплати на всеки 3 месеца за имат работа и получават заплати и поддържат тегло. Добре охранените и загладени депутати са нашата гордост. Няма да се излагаме пред света с някакви бедни и недохранени депутати.
83
0
 
23
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
То нали борбата на депутаатите е за заплати премии разходки по чужбина охрана с коли и кюфтета.Как ще изтърват кокала.И всичко го правят в името на народа
82
0
 
13
 
! Отговори
Ачката преди 2 години
Във всяко едно ,,ново'' правителство,първото заседание е нарочено за самоопределяне на заплати,премии и добавки,с още допълнителни екстри и командировачни режийни.Нищо ново няма да има,и то си пролича още от първият ден.Плюс това,настоящите избраници са еднодневки.Клатят се като руски солдат на бургаската гара.
81
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо трябва да си намаляват заплатите? Ако вашия началник ви каже че от утре ви намаля заплатата няма да ви е приятно. Депутатите и те хранят семейства. Работата им е важна и отговорна и много тежка. Нормално да получават 15-20 хил. месечна заплата. Който смята че са некадърни и той може да свърши по добра работа нека стане депутат и да покаже.
80
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без пари никой не работи! Важното е не кава заплата получават, а каква работа вършат.Тъй, че - що се касае до дейноста им...., ами въпросите към тях са много.
79
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не само , че не си ги намалиха, но забравихте , че в 45 тото народно събрание дето беше 2 месеца само си ги увеличиха с надбавки до 10 бона.Няма сега да си намалят яяя ... Промяна ама друг път. Толкова са огладнели новите, че ще грабят като вълци.
78
0
 
12
 
! Отговори
SPQR преди 2 години
Senatus pooulusque Romanus(Сенатът и народът на Рим) са казали древните римляни и за това са били най великата сила!А тука крадци и тарикати ви се качват на главите!
77
0
 
15
 
! Отговори
baco преди 2 години
Амбреажи. Кво свършиха досега за да и заслужат парите?
76
1
 
11
 
! Отговори
извод преди 2 години
Ако някой предложи намаляване на заплатите на политиците, това е популизъм, ако някой предложи увеличение на минималната заплата, това пак е популизъм, ако някой предложи актуализиране на пенсиите, това е поредната доза популизам. Мноооооого популизъм.
75
2
 
19
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Хахаха, аз затова не гласувам. Нека да гласуват балъците. Чакайте депутатите да си намалят заплатите. Ще ги увеличат с още и още...