Окончателно: Депутатите не намалиха заплатите си

Бюджетът поема и разходите им за самолетни билети
Обновена: 5 авг 2021 18:23 | 5 авг 2021 16:22, Камелия Цветанова
146
Окончателно: Депутатите не намалиха заплатите си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите няма да си намаляват основните заплати и те остават равни на три средномесечни възнаграждения в обществения сектор. Парламентът прие окончателно правилника си за работа, предаде БТА.

Предложението на Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме!"/ИБГНИ/ основното възнаграждение на депутатите да бъде намалено на една средна за страната заплата беше подкрепено само от осем народни представители, 109 бяха "против" и 31 се въздържаха. То доведе и до противопоставяне между председателя на ПГ ИБГНИ и председателя на НС Ива Митева.

Още по темата

Според Митева трябва да се мисли за нов модел на определяне на възнагражденията в държавната администрация, който да премахне диспропорцията в заплащането. Не знам дали г-жа Манолова си дава сметка как се определят възнагражденията в държавната администрация, коментира тя. И обясни, че те са процент от депутатските заплати и намаляването на възнаграждението на народните представители ще доведе до редуциране и на парите на държавната администрация.

В отговор Манолова изтъкна, че за българските граждани, които получават по 700 лв., този спор е абсурден.

Отхвърлено беше и предложението й депутатите сами да си поемат транспортните разходи за автобусни, жп и самолетни билети при изпълнение на задълженията си.

Така, например, ще се признават разходите за самолетни билети на народни представители от райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и отстоящи на повече от 250 км от София. Депутатите, отговарящи на тези критерии, ще имат право на до 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а за останалите - до 12 самолетни билета.

Отпадна възможността от стария правилник депутатите да получават допълнителни възнаграждения до 25 на сто от основното си месечно възнаграждение при реализиране на приоритетни за страната задачи.

За облекло парламентарните служители ще получават пари в размер до две средномесечни работни заплати на работещите в бюджетна сфера, е записано още в новия правилник.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
15
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Да не би някой да е очаквал нещо друго?Парата обединява и най-непримиримите врагове,както и разрушава най-крепките връзки.
94
3
 
10
 
! Отговори
ТОВА Е "ПРОМЯНА преди 2 години
ЗА ТОВА ИМА 60% ОДОБРЕНИЕ НА " СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО"---ЩОТО ЗАПЛАТИТЕ НА ДУПЕТАТИТЕ СА ГООООЛЕМИ И СИЛНО УВЕЛИЧЕНИ /..до 10,000лв.../ ....А , ЖИВОТА НА ТОЗИ КОЙТО ВИ СПАСЯВА ОТ ПОЖАРИТЕ СТРУВА 540-лв!..../затова беха и "протестите"---живота на хората ---ДА Е БЕЗ ПАРИ../.....Айде сега , кажете с юмручето ..."РОТ ФРОНТ"!
93
0
 
19
 
! Отговори
SS преди 2 години
Знаете ли ,защо страната ни е далеч от високите технологии ? Защото заплатите на слугите на народа са високи,а останалият труд е евтин .ВИЕ СЕ ЗАМИСЛЕТЕ ДОКОГА ТАКА ?
92
0
 
25
 
! Отговори
SS преди 2 години
А заглавието трябваше да е :ДЕПУТАТИТЕ ОЧАКВАНО НЕ НАМАЛИХА ЗАПЛАТИТЕ СИ ! А това е висше благо сами да определят и гласуват заплатите си. Къде другаде в държавата го има ? Вие уважаеми читатели какво очаквахте ? Да мислят за вас ли ?
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам идея, да си наемем управленци от чужбина, нашите не стават и ни излизат солено.
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МладияпремиерсхаремаМечтай си да се намалят до 120 дупетата, колкото си намалиха заплатките и привилегиите :)))
89
1
 
10
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Депутатите си знаят,че на следващите избори няма никой да им гласува още повече, че партията на безпартийните все още не се е създала и сега им е паднало да взимат депутатски заплати, а щяха да стават 120 това даже не се и споменава
88
0
 
12
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 2 години
Реших да не ги намалявам и да запазя броя на 240
87
2
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Илиза ,че има само 8 нормални народни представители всички други трябва да бъдат махнати
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 100Определено са различни, взеха да оправят "космическата" ни програма :)) Като сме "най-богатата" държава в ЕС, що да не пращаме макета на Луната :) Такива цър вули в политиката не сме виждали :)
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истински слуги на народа! Нали така казаха от Имало Такъв Народ. Лека му пръст на народа, че го споневаме.
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой си мисли, че чалгарите са по-различни от предишните. Велика заблуда. И извън земните да дойдат, на тази територия никога нищо няма да се промени. Затова и макетата ни отсвириха, знаят какво е.
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще си намалят заплатките, нали мислят ежеминутно за суверена. Преживяват с болка увеличението на цените на ток, храни, услуги...
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова вместо да се виси пред урните, най-доброто решение е за пресни гъби.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми нали требва да папат от гърба на простолюдието :))
80
4
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Червената Галева разиграва цирк за народа знае че няма да намалят заплатите :)))
79
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Партийните субсидии 1 лв.
78
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стига с тоя комунизъм, нормално няма да ги намалят, дай и вашите да намслим, намаляме средната и ще падне и тяхната
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хи-хи-хи ...
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къдее Късия да ни обясни каква стана тя. Пак ли щее като в поговорката. Преоблякъл се Илия погледнал се пак в тия. Нали беше голем патриотар. Нали наливаше патриотарски песни от телевизора. Нали говореше високопарни думи. Скрил сее като плъх в брашно. Пратил е Пудлчетата да жавкат у парламата. Да излезе по националните Ефирни телевизии и да обясни на избирателите си каква е тази Подмяна. Да ни обясни от фейса ли ще ни управлява или Пуделчетата ще управляват.