Окончателно: Депутатите не намалиха заплатите си

Бюджетът поема и разходите им за самолетни билети
Обновена: 5 авг 2021 18:23 | 5 авг 2021 16:22, Камелия Цветанова
146
Окончателно: Депутатите не намалиха заплатите си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите няма да си намаляват основните заплати и те остават равни на три средномесечни възнаграждения в обществения сектор. Парламентът прие окончателно правилника си за работа, предаде БТА.

Предложението на Мая Манолова от "Изправи се БГ!Ние идваме!"/ИБГНИ/ основното възнаграждение на депутатите да бъде намалено на една средна за страната заплата беше подкрепено само от осем народни представители, 109 бяха "против" и 31 се въздържаха. То доведе и до противопоставяне между председателя на ПГ ИБГНИ и председателя на НС Ива Митева.

Още по темата

Според Митева трябва да се мисли за нов модел на определяне на възнагражденията в държавната администрация, който да премахне диспропорцията в заплащането. Не знам дали г-жа Манолова си дава сметка как се определят възнагражденията в държавната администрация, коментира тя. И обясни, че те са процент от депутатските заплати и намаляването на възнаграждението на народните представители ще доведе до редуциране и на парите на държавната администрация.

В отговор Манолова изтъкна, че за българските граждани, които получават по 700 лв., този спор е абсурден.

Отхвърлено беше и предложението й депутатите сами да си поемат транспортните разходи за автобусни, жп и самолетни билети при изпълнение на задълженията си.

Така, например, ще се признават разходите за самолетни билети на народни представители от райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и отстоящи на повече от 250 км от София. Депутатите, отговарящи на тези критерии, ще имат право на до 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а за останалите - до 12 самолетни билета.

Отпадна възможността от стария правилник депутатите да получават допълнителни възнаграждения до 25 на сто от основното си месечно възнаграждение при реализиране на приоритетни за страната задачи.

За облекло парламентарните служители ще получават пари в размер до две средномесечни работни заплати на работещите в бюджетна сфера, е записано още в новия правилник.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
5
 
! Отговори
оператор преди 2 години
мая общата иска по ниски заплати , ама за пред камерите . да дарява по една заплата през месец щом е толко загрижена за хората със 700 лв. а импексова продължава ли да дарява :):):)
74
1
 
5
 
! Отговори
Амадор Ривас преди 2 години
Някой знае ли как се казва жената, чиято ръка е на снимката? Инстраграма поне...
73
0
 
10
 
! Отговори
Рашко преди 2 години
До ПуркоНе бъди наивен Пурко. Никой не отива в парламента заради едната депутатска заплата, тия пари са им джобни в сравение със средствата, които успяват да усвоят "изпълнявайки" служебните си задължения. Ти слаб готвач виждал ли си, пък ако ще и без пари да работи.
72
0
 
6
 
! Отговори
Звероукротител преди 2 години
Абе кой изобщо си помисли ,че това може да го бъде, то този наплив на некадърници за депутатска банка да не е случаен все едно да вземеш кокала от устата на хиена! Само лъв може да го направи но , по нашите географски ширини го няма. А виж мога да му дам на един такъв две, три пенсии по 200 -300 лева да закърпи месеца да го видим каква песен ще пее тогава.
71
0
 
10
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Пръста виждате ли го,той е за нас! Ха сега да се наведе дружно,ай тип,ай тип!
70
1
 
11
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Със закон да им бетонират заплатите на 1200лева и наплива към депутатските кресла ще секне.Народа е измислил поговорката:Сит на гладен не вярва.Така е било,така е сега,така и ще бъде завинаги.
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 65 : Тя , леличката средният пръст го използва за друго ,най-вече в редките моменти на почивка след исполинската работа за народа !
68
1
 
20
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Дълбок поклон за българските депутати който за 32 години помогнаха много на българския народ .Те не само трябва да получават големи заплати премии и кюфтета ами трябва и една много дебела гьостерица и бой докато шават
67
1
 
15
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Бройката на депутатите трябва да се увеличи от 240 на 480,и от три средни за страната заплати трябва да станат 6.
66
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана ... нали партиите на протеста бяха различни ? Аз ви казах, че ще плачете за Бойко корупционера, защото той поне правеше нещо, а тези освен че са корумпирани - нищо друго не правят освен да обсъждат кой ги подслушва.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ви управляват най добрите умните и красивите. Вече ви управлява една красива Глава от Банкя. Тя ви повише стандарта на живот и вече се равнявате по доходи с Дойчланд. Тез които идват сега ще ви повишат стандарта до хамериканския. Бъдещите Управляващите ще са. Мая Кюстендилката. Късия от Учиндол и Красавицата със слабичкият за.дник от Село Крушовица. Това е триото което ще прави промяната. Пардон. Подмяната. Вече започнаха с първата промяна. Вдигнаха си заплатите. А за вас дебелия с котешката
64
10
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
След 12 години крадене от ГЕРБ, сега заплатите на депутатите определени от ГЕРБ им се виждат много на мутренските трoлове.
63
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пари за космически билети еднопосочни няма ли
62
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един трoл на ГЕРБ ли е тук или са двама, дето ни засипва с дивотиите и лъжите си?
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите деца за през терминал 2 , още малко като остарея , ще ме вземат при тях . Вярвайте още на политици които първо техните заплати оправят ... а вашите ?
60
5
 
14
 
! Отговори
А на нещастниците преди 2 години
дето заради погромите на Радевото правителство се опекоха живи им дадоха обезщетение от САМО 5 процента от месечната заплата на един депутат. Убийци!
59
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали промяна бе ? Първо заплатите ! Веднага вдигайте минималната и от там всички заплати .Веднага на 1000 евро минимум , че народа взема сопите
58
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниската заплата води до корупция. Не че в България хора с големи заплати не са корумпирани. Но гладен депутат е равно на опасен терорист.
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я по една минимална и веднъж седмично заседания .Нали работите за хората ? Популисти !
56
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незабавно да гласуват минималната 1000 евро , иначе да се махат и да не ми обясняват .След като има за тях , ще има и за суверена , извинете суверен сме преди изборите . Гърция , Италия , Испания и др , са все в дълг , но заплатите на хората са добри .При нас 32 приказки .