Правителство на промяната няма да има, по-вероятни са нови избори

Политиците ни не се държали адекватно
294
Правителство на промяната няма да има, по-вероятни са нови избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителство на голямата промяна със сигурност няма да има, убеден е  Милен Любенов, преподавател в Катедра „Политология“ на Софийския университет, бивш секретар по вътрешна политика в Президентството между 2012-а и 2017 г.

Според него „това е показателно от спечелилата изборите партия ИТН – поведение, което трудно може да се анализира“.

Още по темата

"Кабинет може да има единствено ако ИТН има някакъв скрит дневен ред. Този кабинет да е съставен от БСП и под някаква форма ДПС. Аз изключвам при това положение ДБ и ИБГНИ да подкрепят това правителство, което в момента е предложено като състав. Това е единственият вариант за правителство, но това ще бъде правителство на подмяната и няма да е в никаква степен обществено приемливо. Аз очаквам пред едно такова правителство къс хоризонт. Но по-големият процент вероятност е да вървим към предсрочни избори“, коментира той пред БНР.

„На дневен ред все повече излиза тезата, че става дума за инженерингов политически проект, такъв е бил първоначалният замисъл на този проект. Другата хипотеза е, че през последния месец след изборите партията на Слави Трифонов е станала жертва на политическо рейдърство – това е всъщност и основният въпрос: кой взема решенията? Дали ги вземат създателите на партията или някой друг. Вчера и служебният министър-председател Стефан Янев постави този въпрос. Когато тези въпроси се поставят от такава висока трибуна, всички ние трябва да погледнем много внимателно на случващото се“, каза Любенов.

Бизнесът и политиката в България през последните години са в симбиоза – това, което наричаме с класическия термин олигархия, посочи преподавателят.

„Но след като става дума за политически проект, става дума и за политическо рейдърство“, посочи той.

Милен Любенов припомни случая с „България без цензура“ и Николай Бареков и изтъкна, че „на подобен тип рейдърство вече сме ставали свидетели“.

Запитан грешка ли е, че от ИТН не са заложили на приемственост от служебното правителство, той подчерта:
„За мен е изненада. Всички очаквания, или болшинството очаквания бяха такива – че част от служебното правителство ще останат и в редовния кабинет. Това сме го виждали с кабинета „Близнашки“. Кабинетът „Близнашки“ беше замислен като формула на бъдещо управление между ГЕРБ и Реформаторския блок. Не им стигнаха гласовете, имаше много сложна коалиция, но тогава част от служебните министри на Близнашки останаха във втория кабинет на Бойко Борисов. Да не се връщаме назад при кабинета на Стефан Софиянски, който си беше партиен кабинет на практика. Петър Стоянов назначи кабинет с представители на СДС, повечето от които останаха министри след това в правителството на Иван Костов. Съвсем закономерна е такава приемственост, още повече, че това служебно правителство виждаме се радва на подкрепата на 60% от българските граждани“.

Едни от най-харесваните министри – Кирил Петков и Асен Василев, имат положителната оценка на експерти от различни части на политическия спектър, допълни Милен Любенов.

„Хора, които са били канени в проектокабинета на Николай Василев, изведнъж станаха крайно неприемливи, дори станаха обект на атаки, които съвпаднаха като ден и час с атаките от ДПС“, каза той.

Според Милен Любенов обаче няма как целият състав на служебния кабинет да остане като редовен и би било проблем, ако партиите не предлагат кабинет.

„Това е бягане от отговорност на партиите. Партиите трябва да посочат лица и хора, които да следват определена програма – програмата на партиите, не програмата на президента“, посочи политологът.

„Странно е поведението на българските политици. Те не се държат адекватно“, обобщи Любенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
11
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Асен Василев и Кирил Петков са мошеници (да, умни) и харесването им е фалшиво. Освен това са хвалипръцковци и нищо особено не са направили.
211
21
 
6
 
! Отговори
Време за промяна преди 2 години
Правителство на ИТН ще има. Ще им се даде шанс. Не е време за нови избори, никоя партия не ги иска.
210
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АХ, ЧЕ НЕЖНА ДУШИЧКА Е АДМИНА, ОТ КАЛЕКО АЛЕКО НА ГЕЙ ЛИ ПРЕМИНА?!
209
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен "С КАКВА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА СЕ ПОЛЗВА СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ БЕ ВАРВАРИ !!" -- СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПОЛУЧАВА 58,5% ОДОБРЕНИЕ, ДОКАТО НА ИЗБОРИТЕ ГЕРБ+ИТН = 24,08+23,51 = 47,59%. КОЕ ЛИ ОТ ДВЕТЕ ЧИСЛА Е ПО-ГОЛЯМО?!
208
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето прочетох една невероятна книга, написана от САЩец, в която идеше реч за хората достигнали върхът на своята некомпетентност. Сякаш я е писал за наш'те изборини всенародни представители. Когато човек е некадърен за един политически пост и е честен пред себе си, трябва немедлено да се откаже. Иначе,... виждате какво се получава - хаос, диктатура, паважни политици, юмруци и яка чалга до откат. Бог да ви е на помощ!
207
8
 
27
 
! Отговори
РАДЕВ СЕ ОС РА... преди 2 години
НЕМА ВЕЧЕ КОЙ ДА МУ КРЕПИ "СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕСТВО".....ДОРИ И ИТН , ЩЕ СА ПРОТИВ НЕГО....ХА,ХА,ХААААААААА
206
17
 
5
 
! Отговори
идвай баци преди 2 години
Бай Ставри те чака
205
8
 
24
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е ЗА БАЦЕ.. преди 2 години
ИДВАЙ СИ ....!!!!! --ТИЯ ЗА Ч ЕП ЗА ЗЕЙЬЕ НЕ СТАВАТ...ХА,ХА,ХААААААААА
204
4
 
15
 
! Отговори
Тъй ще да е преди 2 години
От кога го казвам и повтарям.... Явно на Славче или там който му дърпа конците, не му се управлява и търси друг виновен за да избяга мислейки, че е невинен в случая...Славче му е трудно в тая ситуация с тоя брой депутати да управлява, а избяга ли на нови избори вече нема да има пиленце ..... И за това ке да е да има правителство, но с мандат на БСП и то може да се каже експертно, което ще бъде съставено преобладаващо с хора от служебният кабинет със срок около година и с конкретни цели и задачи определени с консенсус.... така ще бъде подкрепено от всички без прокажените ГЕРП и ДПС!!!!
203
7
 
22
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
НА СЛЕДВАЩИТЕ ЕЗБОРИ ---МАШИНКИТЕ ЛИ ЩЕ ИЗБИРАТ РАДЕВ ...ИЛИ НИЕ , КОИТО ГЛАСУВАМЕ...ХА,ХА,ХААААААА...??!.....КВА ШЕ Е ДАЛАВЕРАТА...??!
202
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Слави дърпа конците и накрая ще ги скъса. Този човек не е в час. За какво управление говорим, за каква подмяна? Стана за смях, ама не е витовен той, а тези ***, които гласуваха за него. Ще плащаме избори и това е
201
6
 
23
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Съветниците на Радев се представят добре, но се усеща и силната северовасточна идеология и стара закалка. Време е ЦРУ да си влезе в ролята и дислоцира повече войски на НАТО в България, за да избегнем втори Крим. На тях им трябваше ТОЧНО един чалгар, без грам политически опит, за да oкeндзa изборите и... успяха. ГласоПУдаващите да пият една чешмяна водица за изтерзняване. Това е положението
200
7
 
23
 
! Отговори
РАДЕВ СЕ ОСРА... преди 2 години
НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ---ВСЯКА ПАРТИЯ ЩЕ СИ ИЗДИГНЕ ПРЕЗИДЕНТСКА КАНДИДАТУРА!.....РАШКОВ ЛИ ЩЕ ГИ СПРЕ...ХА,ХА,ХААААААА??!
199
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме ги, тия не стават! Следващите! ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
198
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В бай тошова космическа България, хората си кърпеха съдраните покафевели слипове, а баш кумунизите щеха да изпукат от глад ако мама и тетка им не затваряха буркани на село. Кумунизма беше робинзонова икономика, но пък какви лозунги имаше. Смях на парцали. Интересно, представете си колко слаба е била социалистическа България щом хората сринаха системата за да носят дънки и да ядат банани. Който не вижда колко смешен е комунизма трябва да посети специализирана помощ.
197
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Селянддура юмручко да оправи буламача който забърка.
196
2
 
4
 
! Отговори
N преди 2 години
Още един незнайник изникна и дава мнение. Заври си го мнението там където няма светлина, убеден съм , че няма да ти е за първи път.
195
2
 
18
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До пияница мистик --- Много точно казано, но надали ще ви разберат. Струва ми се, че по онези години доста от съучастниците тъдява не са били още заплануваани. Нямат хабер за какво им думате. ;)
194
0
 
0
 
! Отговори
Заглавие или цитат преди 2 години
Днес.Бг, това заглавие на статия ли е или цитат на поредния разбирач? Мерси
193
1
 
13
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Българин --- Колко милиона българи. Ха, посмали ***!