Огнян Герджиков: Оттеглянето на проектокабинета е прецедент

Трифонов не трябва да е категоричен за новите избори, каза още той
10 авг 2021 19:22,
99
Огнян Герджиков: Оттеглянето на проектокабинета е прецедент
Снимка: БГНЕС

"Това е прецедент в нашата политическа история. Подобен друг такъв случай не знам".

Така юристът проф. Огнян Герджиков коментира изявлението на Слави Трифонов, че утре "Има такъв народ" няма да предложи проектокабинета си за гласуване в парламента.

"Освен че е нещо странно не е кой знае колко трудно за решение, чисто юридически, без да съм тесен специалист в материаята. Този случай - при оттеглянето на тези, които имат връчен мандат – ИТН. Това означава все едно, че в пленарната зала не са получили необходимия брой гласове за избиране на правителството. Следователно ще се отиде към следващата политическа сила - ГЕРБ", коментира Герджиков пред БГНЕС.

Той не очаква втората политическа сила да променят да променят решението си и да вземат мандата.

"Прездидентът Радев ще бъде принуден да направи последния ход – да връчи мандата на избран от него политически субект. Струва ми се, че това най-вероятно ще бъде БСП и ако наистина са те, ще предложат служебния кабинет като редовен“, добави още той.

Още по темата
По отношение на това дали ще успее да събере необходимата подкрепа, проф. Герджиков не се ангажира да прогнозира. Ако служебният кабинет не събере необходимата подкрепа се отива на втори предсрочни парламентарни избори наесен.

Герджиков каза още, че Слави Трифонов не трябва да е толкова категоричен за новите парламентарни избори, защото няма гаранция, че служебното правителство няма да получи необходимата подкрепа в пленарната зала.

Попитан как си обяснява масовото оттегляне на подкрепата на ИТН от другите партии, които досега декларираха желанието си да им гласуват доверие, бившият председател на 39-ия парламент коментира, че това се дължи на факта, че Трифонов не е човек, който търси съгласие.

"Той показа особен вид самочувствие, че той може да диктува ситуацията, като че ли има 120 народни представители, а той има само 65. Той не направи никакви крачки по посока за разбирателство с тези, които заявиха, че са готови да го подкрепят“, коментира той и добави, че ако е било работено в тази посока, то ИТН е можело да получи една доста сериозна подкрепа от т.нар. партии на протеста.

"Някак си реши да играе много индивидуално, не искаше да се съобразява с никого, освен със себе си. Опитваше се да наложи фигури, които се оказаха неподходящи и не се приемат. Такъв индивидуалист трудно може да успее", убеден е Герджиков.

Според него номинацията на Петър Илиев за вътрешен министър е била решаваща за развоя, след поредицата му от грешни постъпки до момента. Герджиков сподели, че е бил неприятно изненадн от поведението на Илиев, което той демонстрира в телевизионен ефир в понеделник.

Огнян Герджиков коментира още, че на бъдещи избори със сигурност ще има отлив на гласове от ИТН и двата шанса, които партията на Трифонов е получила досега, няма да се повторят.

По думите му никой не е очаквал да се случи това, на което ставаме свидетели. Според него това показва, че за нашите политици мисълта за България е на второ място, а тя трябва да е на първо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-ми лиспсваше Дуфалака да изкаже мение ,... "Без да мислиш, без да чакаш, трябва ти да се изакаш. .... """Публикувам без САСС и ЛАСС, че запекът се обади .. Да Ебба ..
74
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
никога повече гроП,итн и дпс...никога повече болни с амбицията да управляват животите ни,никога чуждопоклонници,обслужващи чужди интереси за комисионни,съсипали икономиката ни,армията ни,образованието ни,здравеопазването ни...ценностите ни...съсипващи България...Дома на децата ни...на Апостола...на Раковски...в какво се превръщате ...Братя!!!...имаме само Българя за Бога!!!...за 50 лева...ограбени от вас!!!
73
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха...прецедент...г-н герджиков...нали и вие през целият си живот създавахте..."прецеденти"от които си живеете пре добре...,играта свърши...Чиста и Свята!...Отговорност на продавалите и рушили Държавата ни последните 30 години...Няма правда няма Мир!!!Справедливост и Отговорност..".или да мрем по-добре!!!"...убиват България...братя!!!
72
3
 
1
 
! Отговори
Да мрът с МАСКИТЕ 5 преди 2 години
Слави Трифонов, ако мисли да принуждава цяла БЪлгария , да носи арабски маски, затуй че се е ЗАРАЗИЛ с вируси от турците, които се въртят около партията му- ИТН, по- добре да умира...Това е все едно, Слави да си счупи крака и да иска цяла България да носи ПАТЕРИЦИ. като него..
71
0
 
4
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
Кой пък точно е тоя? А ,да , на "царя" подухваше кайсийките. Помним. И пишеше стихове как внука му ака. Интернет помни.
70
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Прецедент е човекът на снимката.
69
7
 
15
 
! Отговори
# ИЗРИТАЙ РАДЕВ..!! преди 2 години
СПАСИ СВОЯ ЖИВОТ..!!
68
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антигерберската смpaдня, с примитивните си мераци, доведе България до този хаос .
67
12
 
6
 
! Отговори
akudд преди 2 години
герджиков ти си пъленТАПАК. няма как да е като : че в пленарната зала не са получили необходимия брой гласове за избиране на правителството. Още по-тъпо е да кажеш, че "Прездидентът Радев ще бъде принуден да направи последния ход да връчи мандата на избран от него политически субект. . чети конституцията нещо я тълкуваш както са ти заръчали!!!!! нии от село вече не спим по дърветата и можем да си тълкуваме и сами конституцията, не ми вменявай мнение дърт селскиКОМОНИСТ
66
5
 
2
 
! Отговори
идетрибунал преди 2 години
Времето за отплата над този гнусен тапешник дойде!Ще си отидат всички заедно-Баце,Радев,Иванов,Атанасов,Дончева,Манолова!Сега е битката между тях,кой да се закачи и остане!Хора мислете за родината.Всичките тези са за бунишето и за Белене!Иде ново време и няма място за еничарите на световния капитал!Бъдещето ще покаже пътят!Тоз на снимката е един от най-гнусните продукти на ръководеният от ДС юридически факултет на СУ!ПОГНУСА!
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 години вече живеем в прецедентни времена. Такова крадене в историята досега в такива мащаби не е имало никога. Тоя прецедент с оттеглянето няма да уплаши никого. Жит спокойно.
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то , и тоя кабинет от клоуни беше прецедент. Няма лощо. Голем купон е.
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта на Слави е да узакони служебното правителство. Бсп падружка се оказа чалгарчето.
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя е подлизурко.
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми голямо чудо е, направо грандиозно. Излиза Слави, а зад него вие, жълти НДСВ ейци и червени бесепари, че и *** депесари. Чудо е! Как излъгахте народа. Как да не е чудо?!
60
5
 
4
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Кой го слуша този политически ***?
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С една дума Слави играе с БСП и прави цирк след цирк, за да вкара майката партия през задния вход във властта. Не случайно предложи НДСВ, то същата работа, все придатъци на БСП!
58
5
 
12
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Ситуацията е ясна. В смисъл, че ГЕРБ нямат конкурент и опитът на останалите да го свалят от власт вече няколко месеца задържа развитието на държавата. Корупция, кражби, злоупотреби...факти, моля, не голи приказки. Влади Въргала днес каза два готини лафа, първият, че Господ е българка, и вторият, че че около Бойко подскачат джуджета и да го стигнат, се опитаха да се накатерят едно върху друго, но се сгомолясаха безуспешно. Нищо ново не стана, защото няма нужда, доходи, пълни магазини, море, банки
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И НДСВ оправи държавата, грешка нема
56
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Неприятно изненадан от поведението на Петър Илиев", е това пък от проф. Герджиков не го очаквах. И върху него да се излее такава помия и да се пишат откровени неистини, ще бъде нервен и ще иска по някакъв начин да се защити.