НС одобри оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер

Трети мандат ще има, но ИТН няма да го подкрепи, посочи Филип Станев
Обновена: 12 авг 2021 11:02 | 12 авг 2021 11:00, Красимир Ангелов
125
НС одобри оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите одобриха оттеглянето на Пламен Николов като кандидат-премиер. Така мандатът на ИТН вече е в историята, а президентът ще трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на втората политическа сила.

Всичко това стана факт след поименна проверка на кворума и повторно гласуване депутатите.

Първото гласуване беше неуспешно, след като депутатите от "Има такъв народ" напуснаха пленарна зала, а народните представители на ГЕРБ не гласуваха проекторешението и поискаха да внесат алтернативно, което "съответства на Конституцията".

Още по темата
Поради липса на кворум беше обявена почивка, а това наложи спешно събиране на председателски съвет, който да вземе решение по казуса.

В крайна сметка решението бе прието.

Така мнозинството прие акт на парламента, с който на практика одобри оттеглянето на Николов от процедурата, за което свое решение той по-рано изтъкна лични мотиви. Това позволява конституционната процедура да продължи, а президентът Румен Радев да връчи втория, а след това и третия проучвателен мандат.

"Трети мандат ще има със сигурност, защото така е по Конституция, но ИТН няма да го подкрепи", заяви Филип Станев от "Има такъв народ".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: Пламен НиколовИТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ,който е казъл нещо срещу ББ или ЦЦ се разболява или директно умира, Догане защо подгъзуваш на Бойко, а не се обедините с някой друг или с БСП? "Мишо Шамара е прикован на болнично легло, закачен към различни апарати, които следят състоянието му.Хитовият рапър от близкото минало показа снимка от болничното звено, на която е в окаян вид, и стресна приятели и познати."
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано са подлепили качествено решението, скъсано от истеричната Болонка, щото ще остане в историята, за разлика от ИТН.
75
1
 
10
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
о 61. . Ами нали точно некадърният хасковски *** разсипа държавата, и то за три месеца, какво ще обединява този разединител? И мутрите са там, около него.
74
3
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Новите избори няма да доведат до нищо. Пак ще спечелят същите играчи и ще трябва с тях да се преговаря за коалиция. Няма материал и всичките ни политици са долни, затова са такива нещата в парламента. ИТН е върхът на простотията.
73
0
 
1
 
! Отговори
НАЙ- ВАЖНОТО преди 2 години
НАЙ- ВАЖНОТО Е ДА СЕ СПАСИ ДЪРЖАВАТА- БЕЗ ЕС ПОМОЩИ - ***. БЕЗ ПРИЕМАНЕТО НА НЕОТЛОЖНИ ЗАКОНИ /напр. ЗА БЮДЖЕТА/ - ***. А ЧЕ.... ИСКАТ НОВИ ИЗБОРИ И ЗАКОННОСТ ?!?!
72
0
 
2
 
! Отговори
Таратор преди 2 години
До АнонименЗагоря ми манджата бе!
71
1
 
15
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Няма право да проявява емоции.Емоциите са за маса,за белот,или кога налага с чехъла мъжо си в къщи.В ПАРЛАМЕНТА,на който на всичко отгоре си и ПРЕДСЕДАТЕЛ емоции няма.Там трябва здрав разум и правна култура иначе Ивке ставаш *** на ИТН!
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАКТО КАЗАХ ТАКА И СТАНА. ПАРТИЗАНИТЕ ПРОЯВИХА РАЗУМ И ПАРЛАМЕНТА ВЗЕ РЕШЕНИЕ ЗА МАНДАТА НА ПЛАМЕН НИКОЛОВ. СЛУЧАЯТ ПОКАЗВА, ЧЕ ПЪРВО ДЕПУТАТИТЕ НЯМАТ ПРАВНА КУЛТУРА, ВТОРО - НЕ ЧЕТАТ КОНСТИТУЦИЯТА И ТРЕТО - УМСТВЕНИЯТ БАГАЖ И ИНТЕЛЕКТЪТ ИМ Е ПОД ИЗИСКУЕМИЯТ МИНИМУМ. И ТОВА БИЛО ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ НА БЪЛГАРИЯ....???!!!
69
3
 
11
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Вярно ли е, че Ива Митева била болонката на Слави и е изпаднала в истерия и е скъсала подписаното проекторешение.
68
12
 
14
 
! Отговори
кога преди 2 години
Кой ще одобри отеглянето на враг 1 Румен Радев.
67
3
 
18
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Връщайте парите никакви заплати :)))
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Конституцията ясно си пише какъв е реда за избиране на премиер и правителство. Няма нужда да се правят свободни съчинения противоречащи на Конституцията, както прави номер 72. ИТН приключиха с мандата. Ред е на ГЕРБ и на някоя друга парламентарна група. ИТН биха могли пак да направят опит за съставяне на правителство при този парламент, само ако сега има правителство с друг мандатоносител, което след време подаде оставка или получи вот на недоверие водещ до оставка.
65
0
 
5
 
! Отговори
Четете конституцията преди 2 години
"Чл. 99. (1) Президентът следконсултации с парламентарните групивъзлага на кандидатзаминистър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да съставиправителство.(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложисъстав на Министерскиясъвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател." ...... Няма повторно възлагане на друг кандидат от същата парламентарна група.
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иве, къде хукна ***?
63
0
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен: Всеки мандатоносител има право да предложи на президента един кандидат за министър председател, а избраният - да предложи едно правителство. С волеизявление или не - след като се е отказал, мандатът приключва. Завърта се парламентарната рулетка. Така че ИТН приключиха с мандата - дотук за 46-тото НС.
62
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Одобри ли са оттеглянето на кандидат-премиера след слово изявление или словоизлеяние по собствено желание,но в такъв случай трябва да се представи друг кандидат за премиер от този мандат понеже мандатоносителя като парламентарна група от партия не се отказал от мандата,че да бъде допуснат друг мандатоносител от парламентарна група на парламентарно представена партия по ред в класацията от конкретния избор като следващ екип с кандидат-премиер за одобрение,че след гласуване за встъпване или отказ.
61
3
 
5
 
! Отговори
Какво следва? преди 2 години
Като забравим за шоуто, резултата е: приключи мандата на ИТН за съставяне на правителство в рамките на 46-тото НС. Следва мандата на ГЕРБ. И там без шоу няма да се мине (този път не от джипа на Бойко а чрез опитният лаладжия Тома Биков и пишман-кандидатът Добрин Митев). Да почакаме и ще видим ............................................... А междувременно фин. министър отчете по-големи приходи в бюджета за полугодието. Но за да се харчат е нужно НС да приеме актуализация на бюджета. Работете!
60
8
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Всички разбраха,че Славун изпълни...перфектно сценария на...сценаристите на Банкянското Кюлче,за...разсипване на протестърския вот.Ученото си е...учено;ни веднъж не излезе от...сценария.
59
2
 
28
 
! Отговори
И Итн преди 2 години
трябва да се изчегъртват!
58
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
П. Илиев беше мишената, върху която ДБ демонстрираха своята сила, през медиите на прокопи, какво ще се случи ако нямат нужните им кресла.Илиев е в основата на референдума, от където започна цялата игра за съобразяване с волята на електората. А статуквото тогава, също задейства медии и експерти да обясняват как народната воля не разбира от държава. т.е. вързване на каруцата пред коня.В това е основното разделение в парламента. Статуквото приема за норма да използва електората в свои интерес.