Радев: Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие

НС да постъпи отговорно и да се заеме с актуализация на бюджета, зове президентът
13 авг 2021 17:35, Красимир Ангелов
150
Радев: Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие на политици от различни политически хоризонти и партиите могат да следват този модел, заяви държавният глава Румен Радев в Елхово.

"Има важни и тревожни въпроси, които изискват актуализация на бюджета и очаквам парламентарно представените партии да постъпят отговорно. Искам да видя ясен ангажимент на българския парламент. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата", подчерта президентът, цитиран от пресслужбата на държавния глава.

По думите му актуализацията на бюджета е необходима, защото хората не бива да бъдат оставени в наближаваща пандемична криза без подкрепа, от каквато ще имат нужда. Същото се касае и за бизнеса, както и в здравеопазването, спешната помощ и медиците на първа линия.

Още по темата
Попитан кога и на кого ще връчи евентуалния трети проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът отговори, че ще прецени това, когато се запознае с идеите и готовността на парламентарно представените партии за съставяне на правителство. Румен Радев добави, че ще проведе консултации с парламентарните групи преди да връчи нов проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие на политици от различни политически хоризонти. За съжаление не виждам готовност от партиите да следват този успешен модел, отбеляза президентът.

Според него е крайно време партиите да осъзнаят своята отговорност, да оставят настрана своите идеологически предубеждения и да намерят верния и цивилизован тон един към друг, за да постигнат съгласие и единодействие.

"Когато политиците изричат такива остри декларации, нека не забравят, че зад тях стоят стотици хиляди избиратели, които всички накрая искат едно и също – свобода, законност, справедливост, сигурност и доходи. Искат спокойствие в потенциални кризи", подчерта държавният глава.

Той припомни призива си към партиите да мислят и внимават какво ще изговорят един срещу друг, защото накрая неизбежно ще трябва да седнат на една маса и да работят за съгласие и за създаването на коалиция.

На въпрос за периодично споменаваната възможност служебното правителство да продължи да работи и като редовно, държавният глава посочи, че всяка партия е длъжна да защити претенциите си да упражнява властта със свои собствени управленски и кадрови решения.

"Служебното правителство не е излъчено от партия, а с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите“", каза още президентът и отново призова парламентарно представените партии към диалог.
Помолен за коментар по отношение на възможността предстоящите президентски изброи да бъдат проведени заедно с евентуални предсрочни парламентарни, президентът посочи, че това би било срещу философията на българския конституционен модел.

Според държавния глава преди да се говори за нови парламентарни избори, следва да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
йорданка преди 2 години
Нали имаше 2 млрд повече в бюджета? Каква актуализация? Какви 5 лв?....Абе много нагли бе....Финансовия министър това му е работата...да се оправя сега....
103
1
 
0
 
! Отговори
двойно гражданство?? преди 2 години
Афера където дъфкат Радев повече от ПБ на ГЕРБс сега е подела барековарския локум за Киро Торотски 5коф и неговото канадско жителство или гражданство. А има ли някой светнат какво пише в закона за служебните правителств. Казано ли е изрично че ич немжеш да си с двойно гражданство, а ако си и си подал молба до др държава да то го снемат преди да си включен в сл правителство, че се явяваш мощенник или там кво си било законно, кво си незаконно
102
1
 
6
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Тоя като заговори за неговото правителство се откъсва медицински от реалността!
101
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Платените герберски медии - последна надежда на Боко !
100
1
 
11
 
! Отговори
Радев-подстрекател преди 2 години
Импийчмънт на Грипен Радев , съд и затвор за насаждане на омраза и подтикване към сблъсъци!
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
rradev na besilkata.
98
3
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Радев я надроби тази каша. Сега се подсмихва като стар музиверджия и сеирджия. Слаб и недостоен президент! Дори чехъла Плевналиев беше по-добър от него! Просто хората трябва да разберат, че не трябва да гласуват за него. Всеки друг би бил по-добър избор от този интригант.
97
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да попитам - защо двойното гражданство на прехваления, на който "му пукало" не е тема или "новина"? Свобода на словото казвате... Някой пречел казвате.... Хмммм?
96
0
 
4
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
D.e.a.t.h for communism
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старите хора казват ,внимавай какво си пожелаваш , така желанието на Радев преди време май се получи , но явно не се е вслушвал в съветите на старите хора ,а сега алеле каква се надроби .
94
2
 
10
 
! Отговори
Кремъл преди 2 години
Мутрата и рекитьор е е Румин Радев за фапит на държавата
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Радев, Киро Канадеца голяма попара Ви надроби. Сега ще си я сърбате.
92
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е гений ,направи гениален преврат в държавата само тъпия бюджет е трън в идеята му.Така че моля премахнете тръна за да успешен преврата.Защото не е нужно да пуска генерала самолетите за по голяма убедителност.
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво реално е направило това служебно правителство , нищо .Само желание имат наистина, но вкарват неработещи модели , все пак не е толкова зле, понякога някой трябва да пробва неработещи модели за да се разбере предимствата на работещите.Иначе е вярно страната имат нужда парламент и не може да се юрка безкрайно в разни служебни правителства, така че неразбирателството на парламентарните сили ,носи злини доста а служебното правителство не може да компенсира това.
90
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са парите, Комитова?
89
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен масови, реваншистки уволнения и клевети... друго реално не съм видял от марионетките на Чорапа...
88
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиен балон е това служебно правителство! Тепърва ще му сърбаме попарата. Абсолютни некадърници начело с командира си резидент! С двойно гражданство - моралисти. Закона е закон ама не и за тях....
87
0
 
18
 
! Отговори
нормален преди 2 години
е виждаме го , нали е твое правителство , слушкат те . уволнения и назначения , пари няма . това е твоето единомислие . до сега не е имало президент който да насъсква хората едни срещу други за да вземе властта. е това си ти , фигурант .
86
9
 
2
 
! Отговори
смешни сте преди 2 години
Навсякъде видео с полицейското насили е от преди година, тук тишина!? Баце не е разрешил ли?
85
1
 
26
 
! Отговори
изнервен преди 2 години
***, служебното правителство е сбирщайн, всеки си прави каквото си иска, без ясна обща политика, и ни докара невиждан хаос. А този некадърен тъппанар си кротува и не смее да уволни дори един министър, въпреки глу.постите на повечето от тях. Но протестите започнаха и скоро ще има камъни и сопи.