Радев: Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие

НС да постъпи отговорно и да се заеме с актуализация на бюджета, зове президентът
13 авг 2021 17:35, Красимир Ангелов
150
Радев: Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие на политици от различни политически хоризонти и партиите могат да следват този модел, заяви държавният глава Румен Радев в Елхово.

"Има важни и тревожни въпроси, които изискват актуализация на бюджета и очаквам парламентарно представените партии да постъпят отговорно. Искам да видя ясен ангажимент на българския парламент. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата", подчерта президентът, цитиран от пресслужбата на държавния глава.

По думите му актуализацията на бюджета е необходима, защото хората не бива да бъдат оставени в наближаваща пандемична криза без подкрепа, от каквато ще имат нужда. Същото се касае и за бизнеса, както и в здравеопазването, спешната помощ и медиците на първа линия.

Още по темата
Попитан кога и на кого ще връчи евентуалния трети проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът отговори, че ще прецени това, когато се запознае с идеите и готовността на парламентарно представените партии за съставяне на правителство. Румен Радев добави, че ще проведе консултации с парламентарните групи преди да връчи нов проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие на политици от различни политически хоризонти. За съжаление не виждам готовност от партиите да следват този успешен модел, отбеляза президентът.

Според него е крайно време партиите да осъзнаят своята отговорност, да оставят настрана своите идеологически предубеждения и да намерят верния и цивилизован тон един към друг, за да постигнат съгласие и единодействие.

"Когато политиците изричат такива остри декларации, нека не забравят, че зад тях стоят стотици хиляди избиратели, които всички накрая искат едно и също – свобода, законност, справедливост, сигурност и доходи. Искат спокойствие в потенциални кризи", подчерта държавният глава.

Той припомни призива си към партиите да мислят и внимават какво ще изговорят един срещу друг, защото накрая неизбежно ще трябва да седнат на една маса и да работят за съгласие и за създаването на коалиция.

На въпрос за периодично споменаваната възможност служебното правителство да продължи да работи и като редовно, държавният глава посочи, че всяка партия е длъжна да защити претенциите си да упражнява властта със свои собствени управленски и кадрови решения.

"Служебното правителство не е излъчено от партия, а с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите“", каза още президентът и отново призова парламентарно представените партии към диалог.
Помолен за коментар по отношение на възможността предстоящите президентски изброи да бъдат проведени заедно с евентуални предсрочни парламентарни, президентът посочи, че това би било срещу философията на българския конституционен модел.

Според държавния глава преди да се говори за нови парламентарни избори, следва да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, обясни на тия хора тук защо твой съветник е Александър Малинов, бивш член на ВС на БСП от 1996 , човек, който има стотици снимки с Илия Павлов и Жан Виденов, човек доказан агент на ДС с псевдоним Майстора.Защо си се обградил с доказани сталинисти и нео комунисти като Антон Кутев и Бойко Рашков?
43
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румбата ке спечели от първи път!
42
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се съкратят поне на половина държавните служители ще се освободи огромен ресурс от средства. В България има прекалено много чиновници които нищо не работят.
41
2
 
22
 
! Отговори
Дон Джуани преди 2 години
Дори битовата престъпност се увеличи, всеки ден убийства и тежки катастрофи. Как ще посрещнем новата ковид вълна, как ще се справим с мигрантите, какво се случва с икономиката, защо цените растът, защо спряхте Хемус, къде са парите за хемус, ами еврофондовете? И още хиляди въпроси към хyнтатa на Радев.
40
2
 
19
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
Фиго-фиго-фиго - рант.
39
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво се подобри за последните десет години живота на българина,с абсолютно нищо.Добре че ни пуснаха да ходим навънка да пращат някой лев гастарбайтерите та да влиза някой лев в България щот оттук бягат с писъци и бежанците от Изтока!
38
1
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Да,доказаха единомислено,че и те са като предишните! Кога да очакваме затваряне пак?
37
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управлява 10 години мутрата Борисов, ама колко неща построи за България и как се живееше при него сигурни и евтино.А Радев той за пет години какво направи за България, нищо нали?
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев на тебе никой не ти е длъжен нешо та ти да му командваш, не сме в казармата дето ни карахте да правим оборка на плаца с ръце сутрин, а после директно без да се измием трябваше да ядем закуската с ръце.Ей, това сте вие военните, но жалко, че много хира вече не ходят в казармата и не ви ви знаят какво представлявате. Ето така ти излъга токова хора да ти се вържат, Радев.
35
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ах ,колко жалко е да си закърмен с комунистическа идея и да вярваш на всичко,което ти подхвърлят.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като фен на Радев, мога само да му кажа, че служебното нищо не постигна, мейби само затишие пред буря :)) Естествено изтеглиха късата клечка със Славчо Учиндолския, удариха греда с него :) Вместо да погребат Боко в политиката, сега направо изглежда на ерудит а тъкмо го бехме отписали......хахахаха :)
33
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДАНО СЛАВИ РАЗМИСЛИ С ПОДКРЕПАТА СИ ЗА РАДЕВ ДА КАРА 2-РИ МАНДАТ!!!!!! ОТВРАТИТЕЛНО!!! КАНДИДАТА НА СЛАВИ И КУЧЕ ДА Е ЩЕ ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ РАДЕВ!
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка, г-н Радев, подведохте народа с вдигнат юмрук, вие карате последен модел мерцедес ес класа, а българите си дават последните стотинки да си купят олио, което е вече по 4 лева. Зимата много български пенсионери ще са без ток и на лук и хляб.
31
17
 
5
 
! Отговори
Русев преди 2 години
Радев троши,Радев мачка за ужас на изперкалите от злоба герберасти!
30
3
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Единомислие? Да, като в казармата . Всички мислят по един и същ начин, както им наредят. Нали така , другарю Радев?
29
2
 
19
 
! Отговори
лелеееее преди 2 години
Тоя празноглавец има предвид "единомислие" в това да затрият България, за нищо друго нямат единомислие!!!Всичко се случва така, както предрече Боко Тиквунов- спряха строежите на магистралите, вдигнаха цените на тока, горивата и газа. Скоро няма да има пари за пенсии, за заплати, за медиците, за Ковид мерките....ето това е истинско "единомислие" на продажните службашина руска служба!!! СКороще дойдем за вас пред МС и преЦедентството!!!
28
24
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Служебното е успешно.Дано управлява по-дълго.
27
22
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
за всичко е виновен борисов ако си беше подал оставката в началото на протеститедосега да сме забравили наследството му и да вървим напред а сега какво 400 лвза ток а сме били газов хъб на балканите техн паспорти на сградите добре че архкомитова го отмени олиото 4 лв литъра десислава танева защо не казва какво ставам август всичко над 4 лева къде са евросубсидиите не се бъркаите със служ кабинет защото няма връзка
26
1
 
3
 
! Отговори
Чичо Васко преди 2 години
Дрън парата - шур виното. Точка!
25
0
 
12
 
! Отговори
Лъвски преди 2 години
До Родолюбеца: когато печеля печеля само аз, а когато губя губи цял народ, а?